Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Super League – det beskidte dusin

Fodboldeuropa er gået amok, efter et dusin klubber har handlet egoistisk for at tjene flere penge, men har deres ønske om en ”privat” turnering en reel chance, når de er oppe imod citater som Bill Shanklys?
- The socialism I believe in is everyone working for each other, everyone having a share of the rewards. It's the way I see football, the way I see life…

Liverpool-manageren Bill Shanklys citat, som blandt andet står skrevet udenfor den legendariske port til Anfield Road med skiltet ”You will never walk alone”, blev i går besøgt af mange fans af den nordengelske klub. Shankly kom med mange legendariske citater, men dette er for tiden utrolig rammende og var med til nok engang at skabe en speciel stemning blandt Liverpools fans. Disse var meget utilfredse med, at Liverpool var blandt de tolv klubber, der har annonceret den kommende ”Superliga”, hvor et dusin af de største europæiske klubber ønsker at lave deres egen turnering.

Det har langt fra kun været i Liverpool, at man har oplevet utilfredshed blandt fans, siden udmeldingen kom. Uroen ulmer fortsat i fodboldeuropa, og historien har ramt hele verden – meget hurtigt. Således har dagens forside på én af verdens største aviser ”The Guardian” et billede af en knægt iført en Arsenal-trøje. Af noget pap har han fremstillet en hilsen til Arsenals klubledelse: ”Give us OUR Arsenal back!

Dette billede var ikke på forsiden af den store sportssektion, men for en sjælden gang skyld var der sport på forsiden af selve avisen. Netop denne en ung mand har fanget et af budskaber i et af konfliktens dilemmaer, for tilhører disse gigantiske klubber de stenrige forretningsmænd, der har købt sig ind i dem, eller er det fansene, der via deres mangeårige loyalitet og kærlighed har været med til at forme klubben og støtte den? Hvem ”ejer” den og hvem skal bestemme over den?

I planlægningen af denne vanvittige ide havde de tolv klubber nok ikke forventet, at de ville møde den store modstand, som de har oplevet siden annoncering, og de havde nok ikke regnet med, at fansene ville komme med så store ytringer. Klubejerne er dybt afhængig af fansene… jah uden dem er der vel ingen klub – så magten hos fansene er stor, hvis de kan formå at udnytte den?


Penge – penge og kun penge
Men hvorfor vælger disse tolv klubber så at skabe en turnering, som kan skabe så store konflikter? Svaret er ligetil: Det handler om penge!

Magt vil nogle måske også tilføje, men magten har ingen betydning i fodboldens verdens, hvis du ikke har penge… og det har disse store klubber ikke for tiden. De spanske storklubber – Barcelona og Real Madrid – har store økonomiske problemer, hvilket er et gennemgående problem for samtlige tolv klubber, efter Covid19 har ramt hårdt. En tese kunne være, at denne turnering aldrig ville have set dagens lys, hvis ikke fodboldverden var ramt af den økonomiske krise, som har sendt hele Kloden i knæ.

Manchester City fremlagde f.eks. i denne måned et regnskab med et underskud på 1.100 millioner kroner. Tottenham har bygget et nyt stadion, som nu har stået tomt i et år, og de har lige offentliggjort, at deres gæld er på over 5.000 millioner kroner. Da familien Glazer overtog Manchester United, var den ligeså forgældet, og nu ønsker de at få nogle af deres mange penge tilbage fra deres investering.

Generelt har disse klubejere kun købt sig ind i fodboldklubberne for, at det skulle give et godt afkast, og deres interesse for spillet er i flere tilfælde meget lille. Arsenals amerikanske ejer Stan Kroenke købte sig ind i klubben i april 2011, og ifølge bulletinerne er han meget sjældent til London-holdets kampe. I den periode han har været i klubben, er det sportslige gået ned af bakke og Arsenal-fans raser over manglende investeringer i klubben og generelt manglende interesse fra klubejeren. Man kan i øvrigt spørge: tilhører Arsenal overhovedet sportsligt den europæiske top for tiden?

Disse vanvittige klubejere forsøger, som tidligere nævnt, at få gevinster tilbage fra deres investering, og det er ikke første gang, at de kommer med absurde forslag. Alene Liverpoolejeren John Henry, der købte sig ind i oktober 2010, har tidligere forsøgt at skaffe Premier Leagues tv-rettigheder til kun ”Top 6-holdene”. Derudover forsøgte han også sidste år at sende 200 Liverpool-ansatte på orlov.

Disse klubejere, ledere og deres ide har også fået hård kritik af UEFA’s præsident Aleksander Ceferin, der kaldte bestyrelsesformanden for Juventus for en ”løgner” og klubejerne for ”slanger”. Samtidig kom det frem, at hvis spillerne valgte at spille i denne Superliga, ville de blive udelukket fra slutrunder for deres landshold samt andre turneringer.


Rosenrød forestilling – socialisme eller mission impossible?
Indkast.dk er tidligere i disse linjer blevet drillet med vores lidt for ”rosenrøde” forestilling om fodbold – altså, at vores ønske om at de økonomiske kræfter blev holdt så langt væk som muligt. Vi ved godt, at vores forestilling om, at fansene gerne ville se ”Bagerens søn henne på hjørnet” spille på byens hold, ikke længere er tilregnet de kampe, som bliver vist i fjernsynet.

Men vi har også ønsket, at spillerne og klubberne ikke skulle komme alt for langt væk fra fansene, som det vist er tilfældet i denne sag, og spillerne er altså ikke uskyldige i dette. Store dele af de økonomiske problemer, der er i klubberne, hænger sammen med spillernes vanvittige krav på lønninger. Disse har blandt andet gjort, at spillerne ikke længere lever i den verden, som deres fans gør – og det er også trist! Så spillerne har været ligeså grådige som klubejerne.

Ideen om denne specielle turnering, hvor nogle hold har været selvskrevet, har ramt kernen af selve fodboldspillet. Altså at det er resultater og præstationer, der skal afgøre klubbers deltagelse i europæiske kampe, og der er mange følelser på spil. Indkast.dk har modtaget disse reaktioner fra formanden for Arsenals danske fanklub – Thomas Ballegaard:

- I vores selvopfattelse hører Arsenal FC til i det europæiske selskab, men Arsenal Denmark ønsker kun, at vores klub deltager i europæisk fodbold som konsekvens af klubbens sportslige resultater, ikke på grund af magt og finansiel styrke. Arsenal Denmarks opbakning til Arsenal FC har sin rod og sit ophav i klubbens hæderfulde historie og stolte traditioner, og ingen kapitalistisk, udenlandsk ejerkreds vil få held til at underminere vores passion og kærlighed til klubben. Det er Arsenal Denmarks forhåbning, at det nye Super League projekt ikke realiseres, men blot er et usmageligt forsøg fra tolv klubber på at tilrane sig en større økonomisk andel af de midler, som Champions League og Europe League genererer.

Også er vi tilbage ved Bill Shanklys citat om socialisme. For dette handler om økonomiske gevinster til stenrige investorer skabt i klubber med millioner af fans med hjertet på det rigtige sted. Arsenals tidligere manager Arsene Wenger har slået fast, at han ikke tror på projektet, og måske er det ”mission impossible”.

Det var i øvrigt også temaet for en krigsfilm fra 1967, hvor en flok på 12 soldater skulle på noget nær en selvmordsmission inden D-dag – filmen hed ”Det beskidte dusin”.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER