Ni år efter Sir Alex – og 8.930.000.000 kroner senere
Manchester United er i fremgang og jagter mesterskab nr. 21 med nyansættelser samt en spændende fremtid…
Den 19. maj 2013 stoppede Sir Alex Ferguson i Manchester United, og siden har det ofte været diskuteret – også i disse linjer – om klubben ikke skulle have en sportsdirektør. Hvem skulle skabe kulturen, udpege transfermål og måske endda være en del af teamet, der skulle definere en spillestil for klubben?
Ofte er Ed Woodward blevet kritiseret for at ville udfylde disse sportslige opgaver, da han mest har forstand på økonomi. Så ansættelsen af John Murtough og Darren Fletcher til sportslige arbejdsopgaver i Manchester United udfylder et ønske, som mange af klubbens fans har ønsket, siden Sir Alex stoppede.
Værst så det ud imod slutningen af 2018/19-sæsonen, hvor der blev klart, at den nytilkomne Alexis Sanchez var et gigantisk flop og at manager Jose Mourinho ønskede helt andre spillere end dem, som Louis van Gaal havde hentet til klubben. Van Gaal havde op til det ønsket at ændre meget i truppen, som han overtog fra David Moyes. Meget har været kaos i United, siden Sir Alex stoppede, og Indkast.dk forsøger her at tage et spadestik dybere i tiden efter Sir Alex.
2013/14
Sluttede som: nr. 7
Købt for i alt: 620 millioner kroner
Største indkøb: Juan Mata – 300 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: En af Manchester Uniteds mest konstante spillere siden Sir Alex forlod klubben, men han lider for tiden meget under, at Bruno Fernandes er kommet til klubben og Mata er kommet langt ned i hierarkiaet.
2014/15
Sluttede som: nr. 4
Købt for i alt: 1.500 millioner kroner
Største indkøb: Angel Di Maria – 600 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: Gigantisk skuffelse efter ankomsten fra Real Madrid. Han var blot en sæson i Manchester United og bliver beskrevet som et af de største fejlkøb i tiden, efter Sir Alex stoppede.
2015/16
Sluttede som: nr. 5
Købt for i alt: 1.250 millioner kroner
Største indkøb: Anthony Martial – 500 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: Han har kæmpet længe om at blive Manchester Uniteds foretrukne centrale angriber, men det er ikke lykkedes. Selvom han i sidste sæson lavede mange mål, så jagter klubbens stadigvæk deres helt store angrebsprofil.
2016/17
Sluttede som: nr. 6
Købt for i alt: 1.550 millioner kroner
Største indkøb: Paul Pogba – 750 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: Indkøbt tilbage til Old Trafford for et rekordhøjt beløb. Den franske landsholdsspiller har været meget ustabil i præstationerne, og fremtiden er fortsat uvist.
2017/18
Sluttede som: nr. 2
Købt for i alt: 1.600 millioner kroner
Største indkøb: Romelu Lukaku – 650 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: Han kom til klubben dagen efter, at Wayne Rooney forlod den, og Lukaku faldt aldrig til i Manchester United. Han forlod Old Trafford efter to sæsoner og har siden haft stor succes i Inter.
2018/19
Sluttede som: nr. 6
Købt for i alt: 600 millioner kroner
Største indkøb: Fred – 400 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: Han havde store problemer i starten efter skiftet fra Shakhtar Donetsk, men han er siden kommet tættere på en plads i startopstillingen.
2019/20
Sluttede som: nr. 3
Købt for i alt: 1.800 millioner kroner
Største indkøb: Harry Maguire – 700 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: Han bliver ofte debatteret… for er han for langsom og mangler han lederegenskaber eller er han en profil i de kommende år?
2020/21
Sluttede som: nr. 2 – lige nu
Købt for i alt: 630 millioner kroner
Største indkøb: Donny van de Beek – 320 millioner kroner
Kommentar til største indkøb: Produktet fra den unikke talentfabrik i Ajax scorede i debuten for United, men han døjer med at tilspille sig en plads på United-midtbanen.
Så i alt har United brugt 8.930 millioner kroner på nye spillere, siden Sir Alex Ferguson forlod klubben. Målt ud fra den nuværende placering kunne det være fristende at hævde, at United var i voldsom fremgang efter de mange indkøb. Men måske skal man også overveje om Uniteds nuværende placering skyldes en fremgang fra deres side eller en nedgang fra de hold, som United sammenligner sig med. På Boxingsday var Uniteds rivaler fra Liverpool tophold i Premier League, men siden er de gledet ned igennem stillingen. Andre normale ”Top 6-klubber” som Arsenal og Tottenham er også gået voldsomt tilbage.
Sikkert er det dog, at United kan se mere optimistisk ind i fremtiden – blandt andet efter ansættelsen af Murtough, som har en meget stor indsigt i klubben. Han kan meget vel være den perfekte mand til det job, som Woodward for flere sæsoner siden lovede at få besat. Murtough har været en stor del af Uniteds akademi, efter Ferguson forlod klubben. Siden er akademi-spillere som Marcus Rashford, Mason Greenwood, Scott McTominay og Dean Henderson kommet til Uniteds førstehold, og måske holdet i fremtiden kan blive forstærket af store talenter som James Garner og Shola Shoretire. Ikke siden 1937 har Manchester United spillet en førsteholdkamp uden at have en spiller i truppen fra deres eget akademi og med ansættelsen af Murtough, skal der nok komme flere af den slags i fremtiden.