Fodbold nyheder

Talentfabrikken: FC Barcelona

Af Christian Bang Jensen

I en ny serie af artikler tager Indkast dig med på en rejse til Europas største talentfabrikker og ser på, hvilke spillere der er kommet ud på de store fodboldscener. Denne gang tager vi til det nok mest berømte akademi: "La Masia”.

Article image
Ritzau-Scanpix

La Masia
28. juni 1984. En 13-årige dreng træder ind på sit kommende soveværelse i et stort, men gammelt bondehus med sine forældre. Moderen er bekymret. Det er alt for meget. Skal hun virkelig efterlade sin søn her og kun se ham i weekenderne og ferierne, fordi han skal spille fodbold? Drengen kan godt mærke moderens bekymring, så han åbner vinduet i soveværelset og siger: ”Mor, du må ikke være ked af det. Se, det første jeg kommer til at se hver morgen, når jeg vågner, er Camp Nou”.

Står man af ved sporvognsstoppestedet Pius XII på Avinguda Diagonal og bevæger sig ned af Avinguda de Joan XXIII mod Camp Nou kommer man forbi et gammelt, charmerende catalansk bondestenhus. En dragende bygning. Det er fornuftsstridigt, at her har Cesc Fabregas, Mikel Arteta og en 13-årig Pep Guardiola kunne kigge lige ud på Camp Nous enorme kurvede tribuner fra deres soveværelse. Inden for disse vægge har nogle af verdens bedste fodboldspillere gennem tiden fået deres fodboldopdragelse. Disse vægge er fødestedet for Barcelonas ungdomsarbejde. Fødestedet for Barcelonas cantera. Disse stenvægge er La Masia.

Bygningen på 610 kvadratmeter fordelt på to plan blev opført i 1702 som et hjem for en landmandsfamilie, men i 1979 blev den opkøbt af FC Barcelona med visionen om at skabe et hjem for unge fodboldtalenter. Siden har over 500 spillere boet netop her, mens de har jagten drømmen om at spille inde på nabobygningen. Der var køjesenge og værelser til 60 børn og unge ad gangen i bondehuset, der tilmed havde et bibliotek, en spisestue, et køkken og et klasseværelse til skolegang. Ordet ’Masia’ oversættes på catalansk til bondehuset.

I dag er La Masia og FC Barcelonas ungdomsakademi rykket ud af byen til provinsen Sant Joan Despi, hvor det topmoderne Ciutat Esportiva Joan Gamper står som hjem for hele den catalanske storklub. Sportskomplekset er opkaldt efter klubbens schweiziske grundlægger og stod færdigt i 2006. Først i 2011 stod den nye La Masia-bygning endelig færdig og siden har op til 85 personer ad gangen boet på akademiet. I alt er 617 atleter inden for fire sportsdiscipliner (fodbold, basketball, hockey og futsal) tilknyttet FC Barcelonas talentarbejde.

I årene 2010-2011 var La Masia på alles læber i Spanien og i verden. Da Spanien blev verdensmestre i 2010, var hele seks af spillerne i startopstillingen blevet uddannet på La Masia; Pique, Puyol, Busquets, Pedro, Xavi og matchvinderen Andres Iniesta. En syvende spiller, der ikke var med til at vinde VM, men som også er kommet op gennem systemet er Lionel Messi, og de syv spillere var alle på banen samtidig, da FC Barcelona vandt Champions League i 2011 over Manchester United. Manden, der havde sammensat holdet med en grundstamme af La Masia-talenter, var den samme som i 1984 havde fortalt sin mor, at det hele nok skulle gå, fordi han nu havde udsigt til Camp Nou; Pep Guardiola.

Kulminationen på FC Barcelonas akademiarbejde kom en novemberaften i 2012. Da brasilianske Dani Alves måtte forlade opgøret mod Levante skiftede den nu afdøde træner Tito Villanova, der også har boet i det gamle bondehus som ungt talent, Martin Montoya på banen og dermed spillede Barça med 11 La Masia-spillere: Victor Valdés, Martin Montoya, Carles Puyol, Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xavi, Cesc Fábregas, Andres Iniesta, Lionel Messi og Pedro.

Siden da er det dog gået helt galt med talentarbejdet. I takt med at FC Barcelona har hentet spillere til klubben for milliarder er ungdomsarbejdet blevet ignoreret, og kun ganske få er kommet fast ind omkring førsteholdet. Tilliden og tålmodigheden til de unge forsvandt, og det samme gjorde FC Barcelonas sjæl. Som symbol står bondehuset på Avinguda de Joan XXIII også og forfalder i skyggen af Camp Nou.

Et hold af La Masia
Målmand: Andre Onana

Forsvar: Hector Bellerin, Eric Garcia, Gerard Pique, Jordi Alba

Midtbane: Thiago, Sergio Busquets, Dani Olmo

Angribere: Lionel Messi, Mauro Icardi, Ansu Fati


Fem af de næste
Rique Puig, Central midtbane
Den centrale midtbanespiller er en af de mest hypede talenter, der er kommet ud af La Masia i de seneste år. I 19/20-sæsonen brød han endelig igennem, men han er et billede på, hvor svært det er blevet for de unge at komme igennem og det pres der ligger på dem. Barça-fans hungre efter egne talenter, og Rique Puig bliver derfor talt op til at være den nye Iniesta, men i starten af Ronald Koemans trænergerning blev han bedt om at finde nye steder at spille, fordi han ikke kunne bruges i hollænderens system.

Ansu Fati, Kantspiller
Ansu Fati brød igennem lydmuren, da han blev den yngste debutant for FC Barcelona i historien. Siden er det også blevet til landsholdsdebut og scoringer for den lille kantspiller med rødder i Guinea-Bissau. Skal nogen kunne efterfølge Lionel Messi er Ansu Fati et godt bud.

Oscar Mingueza, Forsvarsspiller
Da Gerard Pique i november blev skadet, måtte Ronald Koeman grave dybt i Barça-truppen, men langt nede i muldet fandt han en defensiv guldklump. 21-årige Oscar Mingueza har siden, han kom ind på La Masia spillet fast for alle ungdomshold i Barcelona, og nu er han altså fast mand på førsteholdet. Her har han imponeret både i det centrale og på højre back. Mingueza var med på det Barcelona-hold, der vandt Youth League i 2018.

Monchu, Central midtbane
En anden, som var med på det talentfulde Youth League-mandskab, er den kreative centrale midtbanespiller Monchu. Monchu, der er opvokset på Mallorca. Han kom til La Masia i 2014, og har derfor boet i den nye bygning ude i provinsen Sant Joan Despi. Han har spillet to kampe for førsteholdet, 66 kampe for Barça B i den tredjebedste række og var i 2020/21-sæsonen lejet ud til Girona i Segunda Division, hvor han er fast mand.

Ilaix Moriba, Central midtbane
Endnu en til den centrale midtbane, men Ilaix Moriba er ikke som nogen anden. Han har noget, der adskiller ham fra alle de andre 6’ere på akademiet. Sådan sagde den tidligere La Masia-træner Oscar Hernandez, da han skulle beskrive Ilaix Moriba til en spansk avis.


Mere om Barcelona

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik