Mathias Guldberg

Sådan får Jürgen Klopp det bedste ud af sine spillere

Kan empati og nærhed være det bedste middel til at skabe resultater på grønsværen?
Måske er Jürgen Klopp en større innovator, end han selv lige går og tror. Traditionelt set er træning og ernæring indenfor fodboldens verden nemlig blevet opfattet som de to eneste områder, hvor trænere og spillere med en disciplineret indsats kan opnå en fordel i forhold til sine konkurrenter.

Det er ikke nødvendigvis tilfældet særligt meget længere, hvis man spørger Edu Rubio, en højtrespekteret spansk træner, der i øjeblikket arbejder for Crystal Palaces akademi. Ifølge Rubio bør spillernes mentale sundhed og velvære prioriteres højere, hvis man som træner vil have de bedste resultater. Der er behov for en kulturændring, fortæller Rubio til Sky Sports:

- I et længere perspektiv bør vi anerkende, at spillere er mennesker med almindelige problemer, og jo mere du gør for at adressere disse problemer, jo bedre en spiller bliver du.

Rubio, der tidligere har været U23-træner for MK Dons og assisterende manager for Crawley Town F.C, elsker britisk fodbold, men har samtidig blik for, hvordan kulturen i klubberne kunne være anderledes:

- I forhold til mental sundhed i fodboldklubberne forholder det sig altid sådan her: ’Tal med en psykolog, hvis du har det svært’. Men hvornår gør spillerne det? Kun hvis de allerede har det virkelig skidt. Man hører også tit folk sige: ’Her er nogle telefonnumre, du kan ringe til’. Det er bare ikke nok.

I ræset for at være den ypperste atlet er det ifølge Rubio blevet forsømt, hvor store fremskridt der kan hentes ved at arbejde mere holistisk med spillerne. Derfor har han også udviklet organisationen My Energy Game, der tilbyder konsultation i klubberne og en-til-en samtaler med spillere.

- Jeg siger ikke, at folk skal dyrke tre timers yoga om dagen, men i stedet for at fokusere på den ene procents fordel, man kan opnå i træningscentret, så lad os kigge på de resterende 80 procent. De 80 procent handler om, hvordan du har det. Du kan ikke træne frispark ligeså godt som ellers, hvis du ikke føler dig komfortabel, motiveret og glad.

Det er her Jürgen Klopp kommer ind i billedet, fordi han som manager følger meget med i sine spilleres liv bag grønsværen og har som etos, at når han forlader et rum skal folk ikke føle sig værre tilpas, end da han trådte ind. En anekdote går på, at da forsvarsspilleren Andy Robertson lige var kommet til Liverpool, var han på vej til at blive far for første gang. Det vidste en fra personalet ikke, hvilket forbløffede Jürgen Klopp: ’Hvordan kan du ikke vide det? Det er det største i hans liv lige nu.”

Ifølge Rubio kan de tidspunkter, hvor Klopp drikker en kop kaffe med en spiller og spørger, hvordan han har det, altså være en del af forklaringen på Liverpools succes de seneste år.

Så længe andre managers ikke bruger empati som værktøj i arbejdet med sine spillere, vil Klopp altså have en fordel, mener Rubio.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER