Fodbold nyheder

Den skjulte helt i Liverpool

Af Troels Drasbech

Det er ikke kun Klopp og spillerne der har ære i mesterskabet.

Article image
Ritzau-Scanpix

Hvis man skal nævne nogle hovedpersoner i Liverpools mesterskabstriumf, vil primære navne som Jurgen Klopp, Van Dijk, Jordan Henderson og Sadio Mane formentlig dukke op. De kan dog ikke tilskrives alt æren, da en af de helt store årsager bag succesen skal findes hos klubbens sportsdirektør.

Navnet er Michael Edwards - en mand der primært arbejder uden for mediernes søgelys. Han orkestrerer sit arbejde i stilhed, hvilket gør, at Edwards arbejdsmetoder forbliver hemmelige. Ikke engang på Wikipedia er der oprettet en side med informationer om den 39-årige englænder fra Southampton.

I sine tidlige år havde Edwards en sporadisk karriere som professionel fodboldspiller, inden han blev fristillet fra Peterborough, hvorefter han påbegyndte et IT-studie på gymnasieniveau. I 2003 blev han ansat i Portsmouth som analytiker, hvor han analyserede kommende modstandere samt potentielle transfer-mål.

Portsmouth kom bl.a. på en ottende- og niendeplads i Premier League og vandt FA Cuppen i 2008 - præstationer som Edwards var eksplicit indblandet i. Efter sæsonen fulgte han med Harry Redknapp til Tottenham, hvor London-klubben bl.a. efterfølgende endte i top 4 for første gang i 20 år - en tilfældighed? Næppe.

I 2011 ankom Edwards til Liverpool - noget som Tottenham-ejer Daniel Levy angiveligt var stærkt utilfreds med. Indtil 2013 fungerede han som leder for performance- og analyseafdelingen, hvor han herefter blev forfremmet til direktør for 'technical performance' - i 2016 blev han forfremmet yderligere til sin nuværende stilling som sportsdirektør. Det beretter Liverpool Echo.

I starten oplevede Edwards problemer angående samarbejdet med den daværende manager, Brendan Rodgers. Handler som Christian Benteke, Iago Aspas og Luis Alberto illustrerede den manglende succes på transfermarkedet, som Edwards havde under Rodgers. Dog har Aspas og Alberto for alvor kickstartet deres karriere efterfølgende i andre klubber, hvilket indikerer, at kvaliteten er der.

Det hele skulle dog blive forbedret efter tiltrædelsen af Klopp - samarbejdet mellem de to var strålende. Edwards første store skridt i klubben blev Mohamed Salah-transferen, som i den grad var sportsdirektørens værk.

Klopp blev overtalt af den 39-årige, og valgte efterfølgende at droppe Julian Brandt frem for Salah. Edwards har, med sit team og sin analytiske tilgang i ryggen, kunne identificere konkrete problemer, og hvilke spillere der bedst vil kunne løse dem

Yderligere har Edwards været ansvarlig for transfers som Andy Robertson, Fabinho, Alisson og Van Dijk. Alle exceptionelt vigtige spillere på Klopps mesterskabshold.

Den 39-årige sportsdirektør har ikke blot en fremragende lugtesans for de rigtige stjerner - han er også en yderst habil forhandler, når det gælder salg af spillere. Her er de mest iøjenfaldende handler bl.a. Mamadou Sakho der blev solgt for 230 millioner kroner, Domonic Solanke der blev solgt for 150 millioner kroner og naturligvis Philippe Coutinho for svimlende 1,1 milliard kroner.

Michael Edwards har altså imprægneret sig et massivt aftryk på Liverpool-mandskabet, der i de seneste to sæsoner har vundet Champions League, Super Cuppen, VM for klubhuld og Premier League.

Han har forhandlet sig frem til profitable transfers på flere middelmådige spillere, hvilket har muliggjort finansieringen af holdets nuværende stjerner.

Liverpools formand, Tom Werner, kontaktede Edwards før Klopp, da mesterskabet kom i hus. Det manifesterer, hvorfor Michael Edwards er den skjulte helt i Liverpool.

Mere om Liverpool

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik