Fodbold nyheder

Sunderland - Til I Die

Af Torsten Brix

Keder du dig og savner fodbold under corona-virussen, så findes der en unik mulighed for at se bagsiden af en storklub. Klubben er Sunderland, og de har nogle fans, som man bare skal opleve – rykke ned to gange!

Article image
Ritzau-Scanpix

Da Sunderland rykkede ude af Premier League i sommeren 2017, skete det, efter den meget traditionsrige klub havde været i den bedste engelske række i ti år. Siden er klubben kollapset, men hvad er gået galt og hvad handler det om?

Det kan man faktisk se i Netflix-programmet ”Sunderland – Til I die”. Denne unikke dokumentar viser med storslåede tv-billeder blandt andet lidende fans efter nedrykningen 2016/17-sæsonen, men det bliver endnu værre. For klubben med det flotte stadion med plads til næsten 50.000 tilskuere rykker ned nok engang i sæsonen 2017/18, hvor Netflix er med hele vejen og overalt.

Sunderland rykker ned i League One, og skulle et dansk hold rykke ned i den tredjebedste fodboldrække, ville det betyde, at klubber som Skovshoved, Ringkøbing eller Vejgaard skulle spille på et stadion, hvor der er plads til flere tilskuere end i den danske national-arena.

De næsten 50.000 fans er meget medlevende, for Sunderland er en klub, hvor de lokale holder med klubbens fodboldhold. Det er en by, der er ramt af stor arbejdsløshed og fattigdom samt hvor elendigheden bliver tilsidesat for kærligheden til en ting… nemlig byens fodboldhold.

Sunderland er dermed meget anderledes end flere af de andre store engelske klubber, der har store fangrupper fra Asien og jah.. fra hele verden. Sådan er det ikke i Sunderland. Her er det de lokale, som ofte - blandt andet - er overtatoveret med klubbens logo eller tidligere spillere. Netflix-programmet beskriver på flotteste vis disse fans, og man kommer også bag scenen i den store fodboldklub. Som når det kommer frem, at Darron Gibson i en ordentlig brandert er blevet filmet, imens han kritiserer holdkammerater voldsomt.

Gibson har i øvrigt spillet Champions League for Manchester United – ligesom holdkammeraten John O’Shea - og selvom de er i truppen sammen med fighteren Lee Cattermole, FCK-spilleren Bryan Oviedo, den tidligere engelske landsholdsspiller Jack Rodwell og hollandske Jeremain Lens rykker de altså ned i tredjebedste række. Dette er til stor frustration for de hårdt arbejdende og prøvede fans, der så deres hold spille næsten et år på hjemmebane – uden en sejr.

Deres lidelser er programmets styrke, for man fornemmer en gigantisk kærlighed til fodbold, som lever sammen med det evige håb. Et håb som mange fans kan genkende – ligesom man kan spejle sig i, hvor hårdt det kan være at være fan - ekstrem fan.

Man følger disse fans, imens deres klub visner, imens de ser på det, imens stolpeskuddene, målmandsdroppene, skaderne, manglende spillerindkøb i transfervinduer, managerfyringer, forfærdelig økonomi og angribermanglen blev udstillet på fornemmeste vis.


Black Cats er blevet tv-stjerner
Sunderland har en 142-årig historie, men kun to gange har de været i Englands tredjebedste række. Derudover følger man i Netflix-serien, at Simon Grayson bliver fyret, efter han er den manager i klubbens lange historie med den korteste ansættelse. Han bliver en af otte managere på seks år, der kommer igennem klubben. Den populære Chris Coleman blev blandt andet fyret af den forhadte klubejer Ellis Short, der overtog et Premier League-hold, som han ikke ønskede at investere i og efterlod i tredjebedste række.

Det er næsten smertefuldt at se de loyale og passionerede fans rykke ned for anden gang efter en vanvittig sæson. Et forholdliv, hvor størstedelen af livet handler om fodbold, og de mørke tider rammer dem og dermed seeren, og selvom man kender udfaldet, er det faktisk voldsomt - på grænsen til det ulidelige - spændende at se highlights fra kampene. En underlig men intens oplevelse, ligesom man næsten kan mærke glæden og optimismen blandt fansene, da den nye klubejer Stewart Donald kommer og laver en stor omstrukturering. Det er på dette tidspunkt, at Netflix stopper deres første sæson.

Den 1. april 2020 kommer sæson nr. 2, som starter med sæsonen 2018/19 – altså lige efter nedrykningen fra Championsship for 20 måneder siden. Dokumentaren kan naturligvis ikke lave om på historien, så vi kender den – men alligevel bliver det langt fra kedeligt at se det. Det er så nærværende, intenst og godt lavet, at selvom man kender ”morderen”, så vælger man at se filmen.

I den kommende sæson på Netflix vil vi følge de hårdprøvede fans, når de taber Checkatrade Trohpy-finalen til Portsmouth samt play-off finalen om oprykning til Charlton. Det bliver smerteligt at se og føle med de stakkels Sunderland-fans, men i guder hvor er det godt tv…

Mere om Sunderland

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik