Fodbold nyheder

CHL-overblik:
Sådan går holdene videre

Af Stefan Lindahl

Med en runde tilbage giver Indkast dig her overblikket over, hvordan de forskellige mandskaber spiller sig videre i Europas fornemmeste klub-turnering.

Article image
Ritzau-Scanpix

Gruppe A

HoldKampeMålscorePoint
1.Paris SG512-213
2.Real Madrid511-78
3.Club Brügge53-93
4.Galatasaray51-92

Sidste spillerunde
Paris SG - Galatasaray
Club Brügge - Real Madrid

To ting ligger helt fast før den sidste spillerunde i Gruppe A. Paris Saint-Germain er sikret pladsen som gruppens duks, imens Real Madrid avancerer som toer. Det store spil i denne gruppe bliver om den Europa League-givende tredjeplads, der stadig er vidt åben. Både puljens nuværende prygelknabe Galatasaray og Club Brügge kan nuppe pladsen. Før sidste spillerunde skiller et point de to klubber.

Belgiske Brügge kan selv afgøre tingene. Med en sejr over Real Madrid i Belgien er de sikre på europæisk fodbold til foråret. Det samme er tilfældet, hvis Galatasaray ikke får point mod Paris Saint-Germain i Paris. Hvis holdene ender á point, så går belgierne også videre, da de er bedst indbyrdes. Galatasaray kan kun i Europa League, hvis de vinder deres sidste gruppekamp, og Brügge taber point.

Gruppe B
HoldKampeMålscorePoint
1.Bayern München521-415
2.Tottenham517-1110
3.Røde Stjerne53-193
4.Olympiakos57-141

Sidste spillerunde
Bayern München - Tottenham
Olympiakos - Røde Stjerne

Ligesom i Gruppe A er de to hold, der skal spille Champions League til foråret fundet i denne gruppe. Bayern München og Tottenham ender som henholdsvis etter og toer. Den indbyrdes kamp mellem de to i sidste spillerunde er i og for sig også ligegyldig, da Tottenham, på andenpladsen, ikke kan nå Bayerns ubesejrede top-hold.

Den store kamp i gruppens sidste runde står derfor mellem Olympiakos og Røde Stjerne i Grækenland, der kæmper med hinanden om tredjepladsen, som giver Europa League-fodbold til foråret. Røde Stjerne kan leve med en pointdeling i den græske kedel, hvor Olympiakos skal have fuldt udbytte af kampen. Vinder Olympiakos, så er grækerne videre, ender kampen uafgjort er Røde Stjerne videre, og taber Olympiakos, er Røde Stjerne videre.

Gruppe C
HoldKampeMålscorePoint
1.Man. City512-311
2.Shakhtar58-106
3.Dinamo Zagreb59-95
4.Atalanta55-124

Sidste spillerunde
Dinamo Zagreb - Man. City
Shakhtar - Atalanta

Eneste hold, der med sikkerhed ved, hvad foråret byder på i Gruppe C er Manchester City, som sikkert indtager puljens førsteplads. De resterende tre mandskaber kæmper om andenpladsen, der giver Champions League-bold til foråret, og tredjepladsen, som giver adgang til Europa League-slutspillet.

Shakhtar kan med en sejr i Ukraine mod Atalanta selv afgøre tingene og sikre sig den sidste plads i 1/8-finalerne. Spiller ukrainerne og italienerne derimod uafgjort, er Shakhtar afhængige af, at Manchester City tager point fra Dinamo Zagreb i sidste runde, hvis ukrainerne skal gå videre. Taber Shakhtar til Atalanta, kan de ikke avancere til næste fase i turneringen, da Atalanta vil have flere point samlet. Shakhtar kan dog med et nederlag stadig ende på den Europa League-givende tredjeplads. Det sker, hvis Dinamo Zagreb ikke vinder over City. Lander Zagreb og Shakhtar á point, er ukrainerne bedre indbyrdes, og nupper derfor tredjepladsen. Hvis Shakhtar taber, og Dinamo vinder, så skal ukrainerne ikke spille europæisk fodbold til foråret, da de i det tilfælde vil havne på gruppens fjerdeplads.

Atalanta skal vinde over Shakhtar, hvis de skal nuppe gruppens andenplads. Vinder italienerne deres kamp, går de videre, hvis Dinamo ikke vinder over City. Spiller Atalanta uafgjort på udebane i Ukraine, vil de uanset hvad havne under Dinamo, da kroaterne er bedst indbyrdes mod italienerne. Sagt med andre ord: Uden en sejr er Atalanta fuldstændig ude af de europæiske turneringer.

Dinamo Zagreb kan ligesom de to andre hold nå alt eller intet. En sejr over City vil sende kroaterne i Champions League-slutspillet, hvis Shakhtar smider point mod Atalanta. Hvis Dinamo spiller uafgjort mod City, så kan kroaterne stadig ikke gå videre fra gruppen, da Shakhtar er bedst indbyrdes mellem de to. Taber Zagreb, skal de håbe, at Atalanta ikke vinder. En Atalanta-sejr er nemlig det eneste resultat, der kan sende dem helt ud af de europæiske turneringer. Et Zagreb-nederlag sender dem i Europa League-slutspillet, hvis Atalanta samtidig ikke får alle tre point i Ukraine.

Gruppe D
HoldKampeMålscorePoint
1.Juventus510-413
2.Atletico Madrid56-57
3.Leverkusen55-76
4.Lokomotiv Moskva54-93

Sidste spillerunde
Leverkusen - Juventus
Atletico Madrid - Lokomotiv Moskva

Juventus er sikret gruppens førsteplads inden sidste spillerunde. Torino-klubben kan dog gøre livet surt for Atletico Madrid i en, for italienerne, ligegyldig kamp ude mod Leverkusen. Hvis Leverkusen vinder, og Atletico smider point i den sidste kamp på hjemmebane imod Lokomotiv Moskva, så er tyskerne videre som toer på bekostning af Madrid-klubben.

Atletico kan dog selv sikre sig videre avancement med en sejr i Madrid over Lokomotiv Moskva, der indtager puljens sidsteplads. Russerne kan uanset resultatet ikke forlade den placering i gruppen, da Leverkusen er bedre indbyrdes med Moskva-klubben.

Derfor er det kampen om gruppens andenplads og Champions League-fodbold i foråret, som Atletico og Leverkusen kæmper om. Hvis Atletico taber point til Lokomotiv, og Leverkusen vinder i egen hule over Juventus, så avancerer tyskerne. Hvis Madrid-klubben får point mod Lokomotiv, og tyskerne samtidig ikke vinder, så er Atletico videre. Taber Atletico til Moskva-klubben, og Leverkusen spiller uafgjort mod Juventus, så er Atletico også videre, da de er bedst indbyrdes mod Leverkusen.

Gruppe E
HoldKampeMålscorePoint
1.Liverpool511-810
2.Napoli57-49
3.RB Salzburg516-117
4.Genk55-161

Sidste spillerunde
Napoli - Genk
RB Salzburg - Liverpool

Med en spillerunde tilbage er det eneste, der er afgjort i Gruppe E, at Genk til foråret ikke skal spille europæisk fodbold. De tre andre mandskaber i puljen kan stadig avancere, og alle holdene kan ende som etter. Liverpool har dog alt i egne fødder, når de møder RB Salzburg i Østrig. En Liverpool-sejr vil give englænderne gruppe-sejren og sende østrigerne i Europa League til foråret. En uafgjort er stadig ikke nok for Salzburg, der skal have alle tre point for at komme i Champions Leagues 1/8-finaler.

Napoli kan også selv afgøre sin skæbne. De møder gruppens prygelknabe Genk hjemme i Italien i den sidste runde. Italienerne kan med en sejr avancere som etter, hvis Liverpool smider point til Salzburg. Uanset hvad, vil en Napoli-sejr sende italienerne videre i turneringen.

Den store lommeregner skal dog frem, hvis Salzburg slår Liverpool, og Napoli spiller uafgjort mod Genk. I et sådan scenarie vil Liverpool, Napoli og Salzburg alle have ti point. I det tilfælde vil Napoli være videre, da de har hentet flest point mod de to andre modstandere. Salzburg vil i denne situation følge med Napoli videre, hvis de vinder med lavere cifre end 5-4 eller med en større margin end et mål. Ender kampen med Salzburg-sejr på et enkelt mål med højere cifre end 4-3, som første opgør i Liverpool endte, så går Liverpool videre, da de er bedre end østrigerne indbyrdes. Ender kampen præcis 4-3 til Salzburg, så går østrigerne også videre, da deres samlede mål-difference er større end englændernes.

Gruppe F
HoldKampeMålscorePoint
1.FC Barcelona57-311
2.Inter59-77
3.Dortmund56-77
4.Slavia Prag53-82

Sidste spillerunde
Inter - FC Barcelona
Dortmund - Slavia Prag

Barcelona avancerer til turneringens 1/8-finaler som etter, og Slavia Prag ender, som forventet, nederst i gruppe F. Spillet om andenpladsen er dog stadig totalt åbent før den sidste spillerunde.

Dortmund kan kun gå videre, hvis de henter flere point end Inter. Det skyldes, at italienerne er bedst indbyrdes mellem de to storklubber. Taber Inter hjemme i Milano til Barca, kan tyskerne leve med en uafgjort mod Slavia på Signal Iduna Park. Skulle Inter hente et point mod Barca, så skal Dortmund vinde for at nå Champions League-slutspillet. Vinder Inter, så er det et farvel til Champions League for Dortmund uanset hvad udfaldet af deres kamp mod Slavia ender med.

Gruppe G
HoldKampeMålscorePoint
1.RB Leipzig58-610
2.Zenit57-67
3.Lyon57-67
4.Benfica57-114

Sidste spillerunde
Benfica - Zenit
Lyon - RB Leipzig

En spændende sidste spillerunde venter i turneringens gruppe G. Tre hold kan ende med ti point, og tre hold kan ende med syv point. Hvis både Lyon og Zenit vinder, så alle tre øverste hold har ti point, så vil Lyon og Leipzig gå videre, da de point-mæssigt indbyrdes mellem de tre er bedst. I det tilfælde vil Lyon ende som puljens duks. Zenit vil i dette scenarie havne i Europa League-slutspillet.

Et andet scenarie er, at Leipzig slår Lyon, så er tyskerne videre som etter. Hvis Benfica samtidig slår Zenit, så skal vi igen have den store lommeregner frem, da Zenit, Lyon og Benfica så alle vil have syv point i bunden af puljen. I det tilfælde ender Lyon sidst, da de indbyrdes er dårligst af de tre mandskaber. Zenit vil trods nederlaget til Leipzig stadig holde fast i andenpladsen og Benfica nuppe den Europa League-givende tredjeplads.

Leipzig kan dog uanset hvad ikke misse videre avancement, hvilket betyder, at det er Lyon og Zenit, der slås om andenpladsen. Lyon skal derfor enten have flere point end Zenit i sidste spillerunde eller håbe på, at alle tre top-hold ender på ti point. Hvis begge kampe i sidste runde ender uafgjort, så går Zenit videre som toer, og sender franskmændene i Europa League-slutspillet til foråret.

Gruppe H
HoldKampeMålscorePoint
1.Ajax512-510
2.Valencia58-78
3.Chelsea59-88
4.LOSC Lille53-121

Sidste spillerunde
Chelsea - LOSC Lille
Ajax - Valencia

Endnu en gruppe, hvor nærmest intet er afgjort. Franske Lille nederst i puljen kan dog ikke rokke sig væk fra deres position. De tre andre placeringer er stadigvæk totalt åbne. Ajax kan selv spille sig videre med en sejr hjemme i Amsterdam over Valencia. Et sådan resultat vil give Chelsea alle muligheder for at nappe puljens andenplads, og den sidste plads i 1/8-finalerne. Chelsea skal nemlig bare have et point mod Lille i London, hvis Valencia taber.

Vinder Valencia over Ajax, så er spanierne pludselig videre som duks, og hvis Chelsea samtidig slår Lille, og så er det sidste års semifinalist, Ajax, der til foråret skal spille Europa League.

Eftersom Valencia er bedre end Chelsea indbyrdes, så skal englænderne have flere point end spanierne i sidste runde, hvis ikke begge hold vinder, hvis Chelsea efter nytår skal spille i Europas fornemmeste klub-turnering.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik