Irland - Danmark

Europa: EM Kvalifikation
Irland M. Doherty (85)
Aviva StadiumFuld tid1-1Tilskuere: 50.000
Danmark M. Braithwaite (73)
Lineup

Danmark fik hvad de kom efter

Af Christian Bang Jensen

Med en viden om, at et point var nok, fightede de danske fodboldvikinger sig, med en nervøs nation i ryggen, videre til sommerens EM-slutrunde.

Article image
Ritzau-Scanpix

Schweiz gjorde, hvad de skulle og vandt sikkert i Gibraltar med 6-1. Dermed var det, som ventet, en regulær gruppefinale, som udspillede sig i Dublin her til aften mellem danske vikinger på EM-togt og en folk hårdt kæmpende irere.

Irland skulle vinde, mens Danmark kunne nøjes med uafgjort. Det blev også tydeligt i kampens forløb. Første halvleg var afventende og kontrolleret, og hverken de grønblussede irere eller danskerne satsede stort offensivt i første halvleg. Derimod var halvlegen præget af dueller, fight, intensitet, tacklinger og blod. Efter 10 minutter blev Thomas Delaney skadet i en duel og senere i halvlegen stødte Andreas Cornelius hovedet sammen med den irske forsvarsklippe John Egan. Det resulterede i, at den høje angriber spillede resten af sin kamp med den klassiske turbanforbinding om hovedet. Der gik dog kun fem minutter før Andreas Cornelius måtte humpe ud med en skade i baglåret. Efter kampens første 30 minutter havde danskerne dermed brugt to indskiftninger, men pausestillingen var, som da kampen startede; 0-0.

Irland startede anden halvleg bedst, og Danmark spillede nervøst. Irene pressede dog kun på ved få tilfælde og tvang kun lejlighedsvis Kasper Schmeichel ud i redninger. Tilskuerne var dog blevet vækket, og der var store jubelbrøl ved alle indlæg og dødboldsituationer omkring det danske felt. Irene øjnede muligheden for et EM på hjemmebane, ligesom danskerne, og holdte derfor presset på den danske bagkæde. I angrebsspillet ofrede danskerne ikke for mange mænd. Det handlede om et solidt forsvarsværk, der skulle modstå presset, og så måtte danskerne ellers håbe på en god kontra eller en dødbold, hvis man skulle blive farlig. Det gjorde arbejdsbetingelserne meget svære for Yussuf Poulsen, Kasper Dolberg og Christian Eriksen i den danske offensiv.

I det 72. minut skete miraklet så. Danskerne fik et indkast og dermed mulighed for at få flere folk bragt frem på banen, og det var det, der skulle til. Indkastet førte til et indlæg fra højre side, hvor Henrik Dalsgaard med et koldt venstre ben slyngede bolden over det irske forsvar og ind i støvleknopperne på Martin Braithwaite, der som en akrobat fik smidt benet op i boldens bane og snittede den forbi Darren Randolph i det irske mål.

Irene var nu tvunget til at presse endnu mere på, men det virkede som om, at det danske forsvarsværk en mandag aften i Dublin stod endnu stærkere end Dannevirke har gjort det gennem historien. Og selv de få gange, et skyd fra distancen passerede forbi forsvaret, var Kasper Schmeichel en sikker sidste skanse i målet.

Med fem minutter tilbage kunne forsvarsværket ikke længere modstå de evindelige irske angreb, og et højt indlæg fra den irske venstre side svævede ind over feltet, og ved den bageste stolpe hoppede den offensive irske back Matt Doherty over alle danske forsvarspillere og headede bolden i nettet til 1-1.

En gnist var tændt igen på det irske nationalstadion, Aviva Stadium, og ingen af de over 50.000 mænd, kvinder eller børn på de fire tribuner sad ned i kampens sidste fem minutter. Men med hård fight og en vikingeånd sidste set så hård på de britiske øer i 900-tallet stod de danske drenge fast og sikrede sig dermed det ene point, som var nok til at booke en direkte billet til EM i 2020. Vi ses i Parken Europa.

Mere om kampen

Mere om holdene

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik