Fodbold nyheder

7-up... og et dusin minutter fra Molineux-miraklet

Af Torsten Brix

Oprykkerne fra Wolverhampton sluttede som ”The best for the rest”, men laver de nu en ”Huddersfield” eller kan de bygge videre på deres eventyr?

Article image
Ritzau-Scanpix

2-0 førte Wolverhampton med på Wembley med et dusin minutter igen af FA Cup semi-finalen imod Watford, men alligevel kom ”Wolves” ikke i den berømte finale, hvilket blandt andet skyldtes en straffesparksscoring af Troy Deeney i fire minutters overtid. Måske havde det også været for meget at forlange, at oprykkerne fra Wolverhampton skulle opleve det FA Cup-eventyr sammen med deres ualmindelig flotte placering som nr. 7 i Premier League – altså ”The best of the rest”.

Dette scenarie lå nemlig slet i kortene, hvis vi spoler tiden lidt mere end en håndfuld år tilbage. Her nåede Wolverhampton et historisk lavpunkt ved at rykke ned i League One. Nedrykningen til Englands tredjebedste fodboldrække var kulminationen på klubbens største identitetskrise siden de glade 1950'ere, hvor det blev til hele tre mesterskaber. I dag er smilene dog igen vendt tilbage på Molineux, og det er takket været en hel del milliarder fra Kina.


Enorme ambitioner
I juli 2016 blev Wolverhampton overtaget af den kinesiske investeringsgruppe ved navn Fosun Group, som bliver ledet af mangemilliardæren Guo Guangchang. Han er den 34. rigeste mand i Kina, hvor han desuden går for at være en entusiastisk forretningsmand. Så da chancen for at genrejse en af Englands mest traditionsrige klubber tilbød sig for to år siden, var den simpelthen for god til at sige nej til.

Der er i takt med overtagelsen blevet sat helt nye ambitioner for fremtiden i Wolverhampton. Dem valgte klubbens bestyrelsesformand Jeff Shi at løfte sløret for i november 2017.

- Der eksisterer en plan for de næste 10 år. Det er selvfølgelig en bedrift i sig selv at være en lille Premier League-klub, men det er ikke vores mål. Vi vil opbygge et stærkt hold, sagde Shi til Daily Mirror og fortsatte:

- Det er ikke sådan, at vi er i gang med at bygge et hus, der kun lige opfylder kravene for at være i Premier League. Vi bygger ikke et hus, men et gods!


Vil spille med transfermusklerne
Som resultat af det nye høje ambitionsniveau har også transferstrategien på Molineux gennemgået en omfattende forvandling. Wolverhampton var i årene før overtagelsen presset til at hente spillere fra de nederste hylder, men det er ikke længere tilfældet – tværtimod. Klubben spillede allerede med transfermusklerne i forrige sommer, hvor Ruben Neves blev hentet i FC Porto for den nette sum af 154 millioner kroner. Der var året forinden også snak om at hente Anderson Talisca i Benfica, men han valgte i sidste ende at skifte til Besiktas. Den efterfølgende sæson blev truppen gjort Premier League-klar ved at købe en håndfuld spillere til en pris omkring prisen på Neves. Spillerne var Jonny Otto, Adama Traore, Rui Patricio, Diogo Jota og Willy Boly samt Joao Moutinho – mens sommeren indtil videre har indbragt Raul Jimenez og Leander Dendoncker.


Noget stort under opsejling
Foruden en masse milliarder, så råder klubben også over en manager, der indtil nu har formået at få det absolut bedste ud af en i forvejen profilbesat spillertrup.

Nuno Espírito Santo er da heller ikke, hvilken som helst mand at have på sidelinjen. Han har tidligere stået i spidsen for prominente klubber som Valencia og FC Porto, og selvom jobbet på Molineux er det mest udfordrende, kan han meget vel blive manden til at tage Wolverhampton ind i en ny stor æra – og alt var Santo er rørt ved indtil nu har været ”Guldbelagt”, og klubben er virkelige blevet genrejst.

Efter de 99 point i Championsship sluttede ”Wolves” i den forgange sæson på syvendepladsen i Premier League og spillede sig derudover i FA Cup semi-finalen. Dette er ikke mindst sket, efter venskabet mellem ejeren Fosun og superagenten Jorge Mendes har vist sig at være et unikt makkerpar. For de mange kinesiske penge er blevet brugt helt perfekt med hjælp fra den populære agent.

Nu venter den svære anden sæson i Premier League, hvor Wolverhampton også skal spille europæisk fodbold for første gang siden 1981, og opbakningen fejler ikke noget. På den første dag efter klubben har præsenteret deres nye trøjer, solgte de 4.000 stk., men alle i klubben ved godt, at det bliver en svær sæson.

- I sidste sæson klarede vi os over forventningerne. Spillerne arbejde virkeligt hårdt og opnåede mere, end vi kunne drømme om. Nu skal vi ikke kigge tilbage, men frem imod en ny udfordring og en ny sæson, sagde manager Santo ved træningsstart.

Sidste sæson bankede Wolverhampton på døren til ”Top 6-holdene”, men historien skræmmer i forhold til den anden sæson i Premier League, hvilket Huddersfield er et godt eksempel på – fra den forgangne sæson.

Netop i den forgangne sæson slog Wolverhampton selveste Liverpool og Manchester United ud af FA Cuppen. Samme flotte resultater fik de også i Premier League, hvor de fik fire point efter de to kampe imod Manchester United, og de vandt også over hold som Arsenal, Tottenham, Chelsea og Liverpool samt spillede uafgjort med Manchester City. Så de gjorde det stærkt imod de øverste hold i ligaen.

Dette har gjort, at i Santos 98 kampe for Wolverhampton har en sejrprocent på 55,1, idet de 54 kampe er vundet… nu venter den svære anden sæson. Måske med mere ”Molineux Magic”!Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik