Fodbold nyheder

Luka Jovic - Sov på parkeringspladsen

Af Torsten Brix

Angriberen er gået fra parkeringspladsen hos Røde Stjerne til Santiago Bernabeu… efter et ophold hos den nuværende Bayern München-træner.

Article image
Ritzau-Scanpix

Foran Sport Center FSS Stara i forbindelse med landsholdssamlingen for det serbiske landsholds var der forleden et stort opbud af pressefolk, men de var der ikke for at tale med den ombejlede og formstærke Ajax-spiller Tadic eller Fulhams kontroversielle angriber og ligeså eftertragtet – Mitrovic, men til gengæld ville alle journalister gerne tale med Luka Jovic, da Real Madrid kort tid forinden havde præsenteret den unge serbiske angriber som ”Konge-klubbens” nye angriberhåb.

Noget af en omvæltning for Luka Jovic, der for kort tid siden ikke kunne bruges i Benfica og for lidt længere tid siden fik 400 kroner pr. kamp, da han spillede for Røde Stjerne, og når der var flere kampe indenfor få dage, så sov han på parkeringspladsen i bilen med sin far. Men hvem er denne Luka Jovic? Indkast.dk har kigget nærmere på denne specielle spiller.


Ungdomsårene hos Røde Stjerne
Luka Jovic begyndte sin fodboldopvækst i Beograd, hvor han i en ung alder blev tilknyttet Røde Stjernes ungdomsafdeling. Allerede som helt ung var han en ombejlet dreng, og var bl.a. til prøvetræning i Partizan Beograd, men hans far valgte, at sønnen skulle spille i Røde Stjerne. Her bombede han mål ind i hans ungdomsår, og tidligt var der allerede store forventninger til angriberen.

Som 16-årig fik Jovic debut på førsteholdet, da han scorede efter at være blevet indskiftet, og samtidig blev den yngste målscorer for klubben nogensinde. I 14/15-sæsonen spillede han 22 kampe for klubbens førstehold, hvori han nettede seks gange. Det var nok til en kontrakt med den serbiske storklub, og Jovic underskrev i 2015 en tre-årig aftale med klubben.

I den efterfølgende sæson var den unge angriber blevet førstevalg på angriberpositionen i Røde Stjerne. Her nåede han at score fem mål i 19 ligakampe, inden cypriotiske Apollon Limassol meldte deres interesse. I januar 2016 hentede de Jovic til klubben for 15 millioner danske kroner. De havde dog kun retten til serberen i få dage, da man allerede i den efterfølgende uge solgte ham videre til Benfica for 45 millioner danske kroner.


Fra Benfica til Frankfurt
I Benfica blev Jovic tilknyttet klubbens andethold, hvor han i den første halvsæson nåede at score to mål i syv kampe. I 16/17-sæsonen fik Jovic debut for førsteholdet, men det blev aldrig til mere end en kamp. Derfor valgte man fra starten af 17/18-sæsonen at udleje Jovic til Frankfurt på en to-årig aftale. Kontrakten indholdet en klausul, der gav tyskerne mulighed for at købe Jovic fri af hans kontrakt for blot 75 millioner danske kroner.

I Frankfurt fik Jovic fra start langt større succes end han havde i Portugal, og han fik 22 Bundesliga-optrædener i hans første sæson med klubben. Her blev det til otte scoringer, og den unge angriber fik endelig slået sit navn igennem på den store fodboldscene. I den forgangne sæson har Jovic været fuldstændig ustyrlig, og har banket kasser ind for Frankfurt.


Afløser for Benzema
Den imponerende sæson med 27 mål i 48 kampe har gjort Jovic til et varmt navn i fodboldeuropa, og det er Real Madrid, der endte op med serberen, mens hold som Liverpool og Bayern München også har været nævnt som bejlere. Benfica ejede - på papiret - Jovic, men Freiburg havde en frikøbsklausul, som endte med at blive det bedste stykke papir i klubbens hidtidige historie.

For de 75 millioner kroner blev vekslet til 500 millioner kroner, som er beløbet, som Real Madrid forventes at betale for ham. Prisen er lidt svært at fastsætte, da kontrakten har et hav af præstationsklausuler, og derudover skal agenten til Luka Jovic have vanvittige 50 millioner kroner for sin del af handlen. Agenten Ramadani mødtes kun kortvarigt med Real Madrids magtfulde generaldirektør Jose Angel Sanchez, før omstændigheder for kontrakten var på plads.

Ifølge spanske medier var missionen også klar for Real Madrid. De – eller rettere Zinedine Zidane – ville have Jovic. Dermed gør træneren klar til at gennemføre et generationsskifte på en central angriberplads, hvor franskmanden igennem mange år har haft stor tillid til landsmanden og den aldrende Karim Benzema.

Så fremtiden for Jovic bliver spændende at følge – ikke mindst for faderen med det fodboldklingende navn Milan. Han har rejst rundt med knægten, og da de boede i Batar, sov faderen og sønnen flere gange på parkeringspladsen i bilen imellem træningerne hos Røde Stjerne, som var 160 km fra hjemmet.

De fik ellers 120 kroner til benzinpenge – udover 400 kroner pr. kamp – men midlerne var så små, at familien valgte at blive i stedet for at køre hjem. Efter sportslig fremgang og især et ophold hos landsmanden og træneren i Frankfurt – den nuværende Bayern München-træner Niko Kovac - blev det hele vendt på hovedet. Så Jovic er gået fra parkeringspladsen hos Røde Stjerne til Santiago Bernabeu…


Mere om Luka Jović

Mere om Real Madrid

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik