Torsten Brix

Messi mod Ronaldo

Indkast.dk bringer her det første kapitel fra bogen Messi mod Ronaldo.
Begyndelsen
Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro kommer til verden den 5. februar 1985. Han er 52 centimeter og vejer 3,6 kilo. Lionel Andrés Messi bliver født den 25. juni 1987. Han er 47 centimeter og vejer 3 kilo.

Da Ronaldo bliver født, hedder USA's præsident Ronald Reagan, og forældrene Dolores og José Dinis opkalder den nyfødte dreng efter den tidligere skuespiller. Ronaldo er deres fjerde og sidste barn. I forvejen har de Hugo, Elma og Cátia. Ronaldo vokser op på øen Madeira ud for Portugal. Familien er fattig og bor i et lille hus på en bjergskråning med udsigt til de dyre hoteller nede ved havet. Moderen arbejder i køkkenet på forskellige hoteller, mens faderen er ansat som gartner i kommunen.

En dag får Ronaldo en legetøjsbil, men den gider han ikke lege med. Allerede som treårig vil han hellere spille fodbold. Når der ikke er en bold i nærheden, tager han et par sokker og ruller dem sammen til en bold. Da han får sin egen bold, spiller han med den hele tiden, og han sover med den under armen. Der er ingen fodboldbane i nærheden, så han spiller på gaden sammen med de andre drenge i kvarteret. Ronaldo er god med begge ben, han er hurtig og frem for alt meget ivrig. Han bliver kaldt 'Den lille bi', fordi han summer rundt overalt, og hele tiden er i gang.

Messi vokser op i Rosario, 300 kilometer nordvest for Argentinas hovedstad, Buenos Aires. Faderen, Jorge, arbejder hos en stålproducent. Moderen, Celia, arbejder på en fabrik. Lionel Messi er deres tredje barn. I forvejen har de Rodrigo på syv år og Matías på fem år. Senere får de tre brødre en lillesøster, María Sol.

Som helt lille viser Messi ikke interesse for at lege med en bold. Det kommer først senere, da hans far og hans ældre brødre en dag spiller på gaden. Det er første gang, Messi har lyst til at være med. Både faderen og brødrene er målløse, da de ser Messi drible ubesværet rundt med bolden. De har aldrig set ham spille fodbold før.

Da Messi mange år senere bliver professionel fodboldspiller, fejrer han sine mål ved at pege mod himlen. Det er hans bedstemor, han sender en hilsen til. Hun dør, da Messi er 11 år. Som lille har Messi et meget tæt forhold til hende. Når han er ude at gå, holder han sig helt tæt til hende. Det gør han også, da han som femårig tager med sin bedstemor for at se storebrødrene spille fodbold i den lokale klub Grandoli. Da der mangler en spiller til et af de mindste hold, griber Messis bedstemor chancen og sørger for, at Messi kommer på banen. Træneren siger til hende, at han tager den lille dreng ud igen, hvis han begynder at græde. Bedstemoren smiler bare.

Første gang bolden kommer imod Messi, triller den lige forbi hans højre fod. Han står bare og kigger på den uden at bevæge sig. Lidt senere triller bolden hen til ham igen og lægger sig ved hans venstre fod. Messi kigger lidt på bolden, lægger den til rette med venstrefoden og begynder at løbe af sted med bolden. Han dribler forbi alt og alle. Træneren råber, at han skal skyde på mål, men Messi er for lille til at kunne sparke til bolden, så han dribler bare derudad. Fra da af er han altid på holdet. Der går ikke længe, inden han spiller mod ældre drenge.

En dag skal Messis hold spille en afgørende kamp. Hvis holdet vinder kampen, vil de vinde turneringen. Messi glæder sig så meget til kampen og er så ivrig, at han ved et uheld kommer til at smadre glasdøren til brusekabinen i hjemmet. Derfor bliver han forsinket og når først frem, da der er pause i kampen. Hans hold er bagud 0-1. Messi bliver skiftet ind og scorer et hattrick, der sikrer holdet mesterskabet.

Messi er en stille dreng, men han har ikke lyst til at gå i skole. Når hans mor siger til ham, at nu skal han i skole, kan han finde på at kaste småsten efter hende.

På den anden side af jordkloden er der en anden dreng, der heller ikke har lyst til at gå i skole. Af og til pjækker Ronaldo fra skolen for at kunne spille fodbold med vennerne. Han spiller også gerne mod de større drenge, og han er ikke bange for at kommandere rundt med de ældre drenge. Hans første klub er den lille amatørklub Andorinha, hvor han spiller i et par år. Da han er ni år, begynder større klubber på Madeira at få øjnene op for den ærgerrige dreng, der vil vinde for enhver pris. Ronaldo skifter til den større klub Nacional, hvor han spiller i to år, fra han er 10 til 12 år. Så får han et tilbud om at komme til storklubben Sporting i hovedstaden Lissabon. Det er en svær beslutning, men Ronaldo er ikke i tvivl. Han er klar til de afsavn, som er prisen for at forfølge drømmen om at blive professionel fodboldspiller. Men det er en stor omvæltning for ham at bo i storbyen med meget trafik og larm. Han er meget langt væk fra de trygge, vante omgivelser. Det er en hård tid for Ronaldo, der især savner sin mor. Han finder også ud, at hans far er alkoholiker, og at hans bror, Hugo, er stofmisbruger. Storebroren bliver indlagt på en afvænningsklinik i Lissabon. Behandlingen betaler 14-årige Ronaldo med sin beskedne løn som akademispiller. Et år senere bliver Ronaldo opereret i sit hjerte, der slår for hurtigt.

Messi har også sine udfordringer at slås med. Han er meget lille af sin alder. Som 9-årig måler han blot 127 centimeter. Forældrene tager ham med til en specialist, og han begynder at få hormonindsprøjtninger, så han kan vokse hurtigere. Hver aften sidder Messi på kanten af sin seng og tager sine kanyler frem. Han stikker selv en kanyle i først det ene lår og så en i det andet.

Problemet med hormonbehandlingerne er, at de er dyre, og familien Messi har ikke selv råd til at betale. Messi spiller nu på børneholdet i storklubben Newell's Old Boys, der accepterer at betale for hormonbehandlingen, men efter kort tid stopper klubben med at betale. I stedet tager Messi og hans forældre turen på 300 kilometer til hovedstaden Buenos Aires, så Messi kan komme til prøvetræning hos storklubben River Plate. Fordi han er så lille, bliver han valgt til sidst, da drengene bliver valgt til holdene. Da de begynder at spille, snubber Messi bolden og dribler af sted. Træneren tror ikke sine egne øjne. Messi har kun rørt bolden et par gange, men træneren er ikke i tvivl. Klubben bør omgående skrive kontrakt med den lille superdribler. Det ender dog med at løbe ud i ingenting, fordi River Plate heller ikke vil betale for hormonbehandlingen.

I stedet kommer Barcelona på banen. Klubben har hørt om det lille stortalent og inviterer Messi og hans familie til Spanien til en prøvetræning. Barcelonas sportsdirektør, Carles Rexach, overværer Messis første prøvetræning og ser med det samme, at Messi er et usædvanligt talent, som klubben omgående bør skrive kontrakt med. Det er dog ikke nemt for Rexach at overbevise klubben. Ledelsen vurderer, at der vil gå otte år, inden Messi kan begå sig i førsteholdstruppen. Det er lang tid at vente, og det er en dyr investering. Til sidst lykkes det dog Rexach at overtale klubpræsidenten. Rexach skynder sig at få Messis underskrift på en serviet den 14. december 2000. En måned senere bliver der lavet en rigtig kontrakt. Messi er 13 år, da han begynder i Barcelonas ungdomsafdeling.

Hvis ikke Barcelona havde skrevet kontrakt med Messi, var han formentlig endt hos rivalerne. Real Madrids talentspejder i Katalonien har også bemærket Messi og anbefaler sin arbejdsgiver at skrive kontrakt med ham. På dette tidspunkt har Real Madrid lige hapset Barcelonas Luís Figo, og stemningen mellem klubberne har været meget anspændt. Derfor ser Real Madrids sportsdirektør, Jorge Valdano, ingen grund til at puste til ilden ved at indlede en krig om en lovende ung spiller, som Barcelona er interesseret i.

Hele familien Messi er rejst til Barcelona for at jagte Messis drøm, men da hans søster får hjemve, rejser hun og moderen tilbage til Argentina. Messi er meget genert og siger næsten aldrig noget. Han tiltrækker sig kun opmærksomhed, når han spiller fodbold. Efter et stykke tid begynder han at tale lidt med de andre, og han bliver venner med holdkammeraterne Cesc Fàbregas og Gerard Piqué på ungdomsholdet. Efter tre-fire år i ungdomsafdelingen udvikler Messi sig for alvor. Han sætter klubrekord ved at debutere for fem forskellige hold i løbet af en enkelt sæson. Han spiller for klubbens to ungdomshold, og han debuterer for tredje- og andetholdet, inden han får debut for førsteholdet som 16-årig i en venskabskamp mod Porto.

Ronaldo når også at spille for fem forskellige hold i løbet af en sæson som den første spiller i Sportings historie. Han får debut på både U16, U17, U18, reserveholdet og førsteholdet. Trods sin eksplosive udvikling står Ronaldo på dette tidspunkt stadig i skyggen af kæmpetalentet Ricardo Quaresma, der er halvandet år ældre. Alligevel lægger medspillerne mærke til den ranglede dreng fra Madeira. Det er især hans indstilling og vilje, de hæfter sig ved. Når han bliver tacklet, piber han ikke. Han rejser sig igen og kæmper videre. Han viser ingen frygt. Han er ikke bange for nogen eller noget på banen, og han giver sig altid fuldt ud under træningen. På trods af sin ekstreme vindermentalitet siger han ikke ret meget og holder sig for sig selv.

Ronaldos første officielle klubkamp for Sporting er i Champions League mod Inter. Han bliver skiftet ind efter en lille times spil og bliver dækket op af verdensklasseforsvareren Javier Zanetti. Det er nærmest en umulig opgave for Ronaldo, der dog gør det fornuftigt i kampen, som ender 0-0. Bagefter lykønsker journalisterne ham for hans præstation, men Ronaldo ser ingen grund til lykønskninger. ”Jeg har slet ikke vist, hvad jeg er i stand til,” siger han.

Det viser han til gengæld i sin anden kamp i den portugisiske liga. Ronaldo scorer to mål i 3-0-sejren over Moreirense og bliver i en alder af 17 år og 8 måneder den yngste målscorer i Sportings historie.

Ronaldos præstationer i Sporting bliver bemærket. Han bliver inviteret til London for at mødes med Arsenals træner, Arsène Wenger. Det bliver dog konkurrenterne fra Manchester United, der tegner kontrakt med den 18-årige knægt. Det sker kort efter en opvisningskamp på Sportings nye stadion mod netop Manchester United. Allerede inden kampen er aftalen forhandlet på plads, så kontrakten mangler blot at blive underskrevet.
Ronaldo ville gerne have haft trøje nr. 28, ligesom han har haft i Sporting, men hans træner Alex Ferguson er ikke i tvivl. Ronaldo skal spille i trøje nr. 7, som er blevet båret af nogle af de største spillere i Manchester Uniteds historie: George Best, Steve Coppell, Bryan Robson, Eric Cantona og David Beckham.

Ronaldo får debut for Manchester United i en Premier League-kamp mod Bolton. Han får en halv time på banen, hvor han når at imponere med sine finter og driblinger. Det er holdets første kamp uden David Beckham, der netop er skiftet til Real Madrid, og den engelske avis The Guardian skriver, at Ronaldo allerede har vist, at han kan meget mere end Beckham. I FA Cup-finalen 2004 mod Millwall er Ronaldo iført guldstøvler, og han bringer United foran 1-0 på et hovedstød. United vinder finalen 3-0.

I United udvikler Ronaldo sig som spiller. Da han kommer til klubben, laver han masser af stepoverfinter og dribler meget. Det irriterer klubbens hollandske målsluger Ruud van Nistelrooy, der mener, at Ronaldo holder for meget på bolden. De kommer op at skændes, og van Nistelrooy siger til unge Ronaldo, at han ”kan gå hen til sin far og tude” med henvisning til Ronaldos tætte forhold til holdets portugisiske assistenttræner Carlos Queiroz. Ronaldo tager ordene bogstaveligt og bliver meget ked af det, da det kun er nogle måneder siden, at hans far døde af sit alkoholmisbrug. Alex Ferguson reagerer ved at sætte van Nistelrooy af holdet i den næste kamp, og kort efter skifter den hollandske målmaskine til Real Madrid.

Assistenttræneren René Meulensteen arbejder meget med Ronaldo og lærer ham at blive mindre egoistisk og mere målrettet i sin spillestil. Ronaldo tager rådene til sig. Han skruer ned for de smarte detaljer og lærer at gøre tingene enkelt og effektivt. Ronaldo bliver mindre spektakulær i sit spil, men langt mere målfarlig. Det viser sig i hans statistik, der bliver markant forbedret.

I efteråret 2006 er Ronaldo en hadet mand i Premier League, fordi englænderne mener, han fik Wayne Rooney udvist i VM-landskampen mellem England og Portugal. Ronaldo savner opbakning fra klubben og kræver at blive solgt, men klubben nægter. Den voldsomme kritik gør bare Ronaldo stærkere i sit spil. Som den blot tredje spiller i Premier Leagues historie bliver han kåret til månedens spiller to måneder i træk i november og december 2006, og han ender med at score 17 mål i Premier League. Sæsonen efter eksploderer hans udvikling yderligere, og han scorer 31 mål i 34 kampe i Premier League. I Champions League-finalen mod Chelsea scorer han på hovedstød, men brænder i straffesparkskonkurrencen, som United dog vinder alligevel. Hans sidste sæson i United er mindre spektakulær med 18 mål i 33 Premier League-kampe. Det er en pæn statistik, men ikke nok til at forsvare Guldbolden, som han året forinden har vundet for første gang. Slet ikke, når der løber en lille fyr rundt i Barcelona, der stort set gør, som det passer ham.

Messi er knap 18 år, da han scorer sit første ligamål. Han bliver skiftet ind i slutningen af en ligakamp mod Albacete. På det tidspunkt er Ronaldinho den helt store stjerne i Barcelona. Den brasilianske tekniker spiller Messi fri med et Laudrup-lob hen over forsvaret, og Messi lobber den over målmanden og scorer sit første La Liga-mål. I sin anden sæson i klubben begynder han at etablere sig som førstevalget på venstre fløj, men bliver skadet et par måneder inden Champions League-finalen i Paris i maj 2006. Messi kæmper hårdt for at blive klar til finalen, men træner Frank Rijkaard udtager ham ikke til den endelige trup.

Messi er så skuffet, at han ikke fejrer 2-1 sejren over Arsenal med sine holdkammerater. Efter triumfen dykker både Ronaldinho og Barcelona i niveau, men Messi fortsætter sin udvikling som spiller. Han bliver dog ramt af flere skader, men når han er klar, viser han sine evner.

Det gør han ikke mindst, da han som 19-årig scorer sit første hattrick. Det sker i 2007 i en ligakamp mod Real Madrid, der ender 3-3. Ved kåringen af Guldbolden 2007 bliver Messi nr. 3 efter Ronaldo og vinderen Kaká. Året efter vinder Ronaldo Guldbolden, igen med Messi lige efter sig. Men de næste fire år tilhører Messi.

Barcelona får i 2008 ny træner, Pep Guardiola. I begyndelsen fortsætter han med Messi på venstrekanten, men derefter bruger han ham som falsk 9'er, hvor han som central angriber kan trække lidt ned i banen og deltage mere i spillet med Xavi og Iniesta. Det giver pote og resulterer blandt andet i en 6-2 sejr over Real Madrid på Santiago Bernabéu.

I 2009 mødes Messi og Ronaldo for første og hidtil eneste gang i en Champions League-finale, der i øvrigt bliver Ronaldos sidste kamp for Manchester United. Ronaldo er blevet småskadet dagen før finalen, men det forhindrer ham ikke i at spille. United og i særdeleshed Ronaldo begynder kampen som lyn og torden, og Ronaldo er flere gange pågående i nærheden af Barcelonas mål. Barcelona svarer dog hurtigt igen, da Samuel Eto'o scorer til 1-0 efter ti minutters spil. Da der mangler 20 minutter af kampen, sender Xavi et højt indlæg ind i feltet. Bolden svæver hen over Uniteds forsvarsspillere og hen mod lille Messi, der springer imponerende højt og header bolden i en blød bue ind ved fjerneste stolpe. Det er blot hans tredje hovedstødsmål i karrieren. Efter kampen erkender Manchester Uniteds træner Alex Ferguson, at det bedste hold vandt, mens Ronaldo kritiserer taktikken med ordene, ”Alt gik galt”. Det er den eneste Champions League-finale, Ronaldo har tabt. Messi har vundet alle sine Champions League-finaler.

Kort efter bliver Ronaldo verdens dyreste spiller, da han skifter til Real Madrid for 94 millioner euro. Nu kan rivaliseringen og sammenligningen mellem verdens to bedste spillere for alvor begynde. Ronaldo starter som lyn og torden og bliver den første spiller i Real Madrids historie, der scorer i sine fire første ligakampe for klubben. Det er dog Barcelonas velsmurte tiki-taka maskine med hurtigt genpres, der dominerer både den spanske liga og europæisk fodbold, og Messi blomstrer under Guardiolas ledelse. Han vinder Guldbolden for første gang i 2009. Da han gentager bedriften året efter, indtager hans klubkammerater Iniesta og Xavi 2. og 3. pladsen i kåringen efter at have vundet VM med Spanien. Det er første og eneste gang siden 2006 og frem til i dag, at Ronaldo ikke bliver enten nr. 1 eller 2 i kampen om Guldbolden.

I Real Madrid er man ikke tilfreds med Barcelonas suveræne dominans, så klubben henter en trænerkapacitet i form af José Mourinho, der kommer med disciplin og vindermentalitet. I sin tid som Real Madrid-træner fuldfører han sit 10. år i træk uden at tabe en eneste ligakamp på hjemmebane. Den kompromisløse spillestil passer ikke altid Ronaldo, der flere gange slår ud med armene i frustration over holdets defensive og destruktive spillestil. Det sker blandt andet, da rivaliseringen mellem Real Madrid og Barcelona er på sit højeste i april 2011. I løbet af et par uger møder holdene hinanden fire gange. I det første semifinaleopgør i Champions League er Messi ustoppelig på Santiago Bernabéu og scorer begge kampens mål. Det første mål er et enmandsshow. Messi har bolden ved midterlinjen, hvor han spiller den frem til Busquets, der blot tæmmer den og flytter sig. Så kommer Messi løbende, snupper bolden og drøner i høj fart gennem Real Madrid-forsvaret, inden han med en velplaceret inderside med højrepoten sender bolden ind ved fjerneste stolpe.

På dette tidspunkt kulminerer Pep Guardiolas Barcelona-mandskab, der er overlegne i Champions League-finalen 2011 mod Manchester United. Skudstatikken efter kampen viser 12 Barcelona-afslutninger inden for målrammen, mens englænderne kun har det ene forsøg på mål, som Wayne Rooney scorer på. Men trods spilovertaget står der stadig 1-1 ni minutter inde i anden halvleg. Englænderne forsvarer sig godt foran en storspillende Edwin van der Sar i målet. Så modtager Messi bolden 10 meter uden for feltet. Han laver et par hurtige driblinger ind mod Uniteds forsvarsspiller Patrice Evra, derefter et retningsskifte til venstre, så bolden ligger perfekt til favoritbenet, og med et kort og hurtigt aftræk fanger han van der Sar på det forkerte ben og scorer til 2-1. Derfra er det blot et spørgsmål om sejrens størrelse.

I denne periode er både Barcelona og Messi så suveræne, at det er forståeligt, hvis Ronaldo er lidt frustreret. Han er i hvert fald ikke i godt humør, da han i september 2011 spiller sin kamp nr. 500 som professionel. Det sker på udebane imod Dinamo Zagreb. Ronaldo er blevet sparket ned i kampen med en stempling, og lægen har været nødt til at sy såret sammen efter kampen. Synderen, der lavede stemplingen, slap med et gult kort. Ronaldo er rasende.

”Dommerne beskytter mig ikke, når jeg spiller. Andre spillere passer de på, dem må man ikke røre. Mig må de til gengæld sparke ned og stoppe med alle midler. Jeg fatter det ikke. Og publikum buher ad mig, men de er bare misundelige, fordi jeg er rig, ung og en fantastisk fodboldspiller,” siger Ronaldo frustreret.
Ronaldo har ellers fundet målformen frem efter sit skifte til Real Madrid. Som 25-årig har Ronaldo kun lavet ét hattrick i karrieren, mens Messi allerede har lavet 23 hattrick, da han når samme alder. Men efter sit første år i Real Madrid indleder portugiseren et syv år langt målshow. Fra efteråret 2010 frem til efteråret 2017 laver han 46 hattrick. Det er ti flere, end Messi laver i samme periode.

Helt så stabil er Real Madrid ikke. I 2012 ryger både Real Madrid og Barcelona ud af Champions League i semifinalen. Ronaldo gør ellers, hvad han kan med to scoringer i det første kvarter i returkampen mod Bayern München på hjemmebane, men da det hele skal afgøres på straffespark, kikser portugiseren. Messi gør sig også bemærket ved at brænde et straffespark. Han hamrer sit spark på overliggeren i det første opgør mod Chelsea, der eliminerer Barcelona og ender med at vinde turneringen. Messi kan trøste sig med, at han bliver topscorer i Champions League med 14 mål mod Ronaldos 10. Messi indtager desuden en delt førsteplads på assistlisten med fem målgivende afleveringer. Han snupper da også endnu en Guldbold ved årets afslutning, hans fjerde på stribe.

I 2013 bliver semifinalen igen endestationen i Champions League for både Real Madrid og Barcelona. Begge hold får en ordentlig afklapsning af tyske hold. Værst går det ud over Barcelona, der taber sammenlagt 0-7 til de senere vindere fra Bayern München. Det er heller ikke sjovt for Real Madrid, der må se Robert Lewandowski score fire mål i det første opgør i Dortmund, hvor Ronaldo scorer Reals enlige mål. Ronaldo ender med at tage topscorertitlen med 12 mål mod Messis 8, og ved årets udgang vinder han sin anden Guldbold og bryder Messis dominans.

Da Real Madrid vinder Champions League i 2014, er Ronaldo turneringens helt store profil. Han scorer 17 mål mod Messis 8, og selv om han er småskadet i finalen, scorer han på straffespark til 4-1 i sidste minut af den forlængede spilletid mod Atlético Madrid. Messi og Barcelona ryger ud til netop Atlético i kvartfinalen. Endnu en Guldbold til Ronaldo, den tredje i alt.

I 2015 er Messi tilbage på tronen, da Barcelona vinder Champions League-finalen 3-1 over Juventus. Messi, Ronaldo og Neymar deler topscorertitlen med 10 mål. 2016-finalen er en gentagelse af finalen to år tidligere mellem de to Madrid-klubber. Atlético Madrid har igen elimineret Barcelona i kvartfinalen, og igen går finalen i forlænget spilletid. Da Juanfran brænder Atléticos fjerde straffespark, kan Ronaldo afgøre det hele, hvis han scorer på sit spark. Ronaldo lægger bolden til rette på straffesparkspletten, træder sine karakteristiske seks skridt baglæns og stiller sig i sin udgangsposition med let spredte ben.

Da dommeren fløjter, tager han en dyb indånding og tager tilløb. Atléticos målmand Jan Oblak kaster sig til sin høre side, og med en inderside sender Ronaldo bolden sikkert i mål i modsatte side. Han har afgjort Champions League-finalen. I sin jubel flår han sin trøje af, inden hans jublende holdkammerater kommer løbende og kaster sig over ham. Ronaldo kan også glæde sig over, at han endnu engang er blevet suveræn topscorer med 16 mål, mens Messi blot har scoret 6 mål. Som om det ikke var nok, vinder Ronaldo kort efter EM med Portugal.

I efteråret 2016 begynder Messi langt om længe at svare igen på Ronaldos storform. Argentineren scorer 10 mål i gruppespillet i Champions League. Ronaldo har derimod store problemer med at få gang i målscoringen i turneringen. Real Madrid scorer i alt 16 mål i de seks kampe i gruppespillet, men kun to af dem er signeret af Ronaldo. I ottendedelsfinalerne mod Napoli scorer Ronaldo heller ikke, mens Messi kommer på måltavlen en enkelt gang imod Paris Saint-Germain. Inden kvartfinalerne fører Messi 11-2 i deres indbyrdes målregnskab.

Men så går Ronaldo i gang. I kvartfinalerne mod Bayern München scorer Ronaldo i alt fem mål. I den første semifinale mod Atlético Madrid laver han endnu et hattrick, og i finalen mod Juventus scorer han to gange. Ronaldo bliver Champions League-topscorer for femte år i træk med 12 mål, mens Messi ender på andenpladsen med 11 mål. Desuden har Ronaldo vundet både Champions League og La Liga med Real Madrid i 2017. Dermed har Ronaldo sikret sig et solidt forspring i kampen om Guldbolden 2017. Hvis han vinder den for femte gang, står han og Messi lige.

Samtidig bomber Ronaldo mål ind på landsholdet i kvalifikationen til VM i Rusland i 2018. Han scorer fire gange mod Andorra, laver hattrick mod Færøerne, scorer to mål i begge kampe mod Letland og to mål mod Ungarn. Det kører for Ronaldo, der er på sikker kurs mod titlen som verdens bedste spiller 2017. Nu skal han træde godt og grundigt i spinaten, hvis han skal lukke Messi ind i duellen. Og det gør han så.

Det begynder ellers så godt. I det første spanske Super Cup-opgør mod Barcelona på Camp Nou vinder Real Madrid 3-1, og Ronaldo fortsætter sin gode stime. Han scorer et smukt mål, som han fejrer ved at tage sin trøje af og vise den til Barcelonas fans. Det indbringer ham et gult kort. Lidt senere er han på vej mod Barcelonas mål i fuld fart, da han falder i tæt løb med en Barcelona-spiller. Dommeren vurderer, at han forsøger at filme sig til et straffespark og giver ham hans anden advarsel i kampen efterfulgt af det røde kort. Ronaldo bliver så frustreret, at han skubber til dommeren, hvilket udløser fem spilledages karantæne, herunder de fire første kampe i La Liga. Sådan et forspring skal man ikke give Messi. Barcelona-stjernen kvitterer ved at sikre sig et forspring på topscorerlisten i La Liga på hele ni mål til Ronaldo, inden han når at spille et eneste minut i sæsonen.



Teksten herover er et uddrag fra bogen Messi mod Ronaldo, der udkom fra Forlaget Memoris.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER