ALT om VM

Fodbold nyheder

Wojciech Szczesny - Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel

Af Torsten Brix

Karrieren startede på Old Trafford, hvor en blond dansker tidligere har været den helt store helt. Ligesom Schmeichel har Szczesny polske rødder, er åbenmundet og stor af statur...
Article image
- Jeg kan se ligheder med Peter Schmeichel. Der er noget personlighed og noget fysisk tilstedeværelse.


Sådan sagde Arsenal-manager Arséne Wenger i midten af december 2010, kort efter Wojciech Szczesny havde startet sin første Premier League-kamp. Stedet: Old Trafford.

Dermed var den blot 19-årige keeper blevet smidt for ”Premier League-løverne” på den værste scene af alle – nemlig hjemstedet for ”De Røde Djævle”, men også den tidligere hjemmebane for målmanden Peter Schmeichel, som har mange sammenligningspunkter med Szczesny. Schmeichel levede også sine første syv år som polsk statsborger, og derudover er begge målmænd meget åbenmundede, som da en meget ung Arsenal-keeper i 2012 sendte en voldsom kritik af sted mod Champions League-vinderne fra Chelsea:

- I Arsenal gør vi tingene på en anderledes måde, end de gør i Chelsea. Jeg tror, at der er nogle engelske gutter i Chelsea, der kontrollerer alt i klubben. De har haft omkring ti managers i de seneste år, så det er en helt anden verden de lever i, end vi gør…

I den verden, som Szczesny levede i, var han næsten lige blevet førstevalget i Arsenal-målet, selvom han kun er 22 år. Han fik chancen hos London-holdet efter flere transfervinduer, hvor det var forventet, at ”The Gunners” havde hentet en klassemålmand. Det gjorde Wenger ikke, og i stedet satsede han på talentet, der kom til Arsenal fra Legia Warsawa i 2006, hvor dåbsattesten talte blot 16 år.


Vanvittig far bag unikt talent
Szczesny har ikke sine evner fra fremmede. Hans far – Maciej – var også målmand, og han formåede faktisk at vinde fem polske mesterskaber med fire forskellige klubber, og farmand var heller ikke uden kant. Maciej blev kendt – som aktiv – for at slå den tidligere Manchester City-manager og italienske målmaskine Roberto Mancini i hovedet under en kamp. Ifølge knægten har farmand også givet ham troen på egne evner – ligesom Peter Schmeichel. Efter den føromtalte kamp på Old Trafford sagde Wenger endvidere.

- Selvtillid er vigtigt i vores branche, for du skal være overbevist om, at du kan stille dig op foran 60.000 tilskuere og præstere, og det er Wojciech. Det er ikke let at starte sin karriere ude mod Manchester United uden at blive rystet. Jeg tror på, at han har personligheden til det, sagde Wenger, mens den tidligere United-spiller Norman Whiteside sagde om en redning efter en friløber til Anderson:

- Szczesny kom ud af sit mål, som Schmeichel plejede at komme ud. Han gjorde sig stor, og det var en glimrende redning. At give en 20-årig debut på Old Trafford i så vigtig en kamp viser, at Wenger har tillid til en. Han er en fremtidens mand, det er helt sikkert.

Szczesny spillede kun United-kampen, fordi Arsenal var uden de skadede Manuel Almunia og Lukasz Fabianski. Sidstnævnte er også polak, og sidenhen har Szczesny kæmpet meget imod Fabianski både landshold og klubhold – efter masser af gode kampe for Arsenal. I 2011/12-sæsonen stod Szczesny dog alle 38 Premier League-kampe og havde 84 redninger, hvilket kom efter sæsonen 2009/10, hvor Szczesny var udlånt til danskerklubben Brentford, hvor manager Andy Scott var meget tilfreds efter vanvittige 141 redninger i blot 28 kampe.

- Mod slutningen af opholdet nåede vi til et stadie, hvor det undrede os, når der blev scoret imod os, og han ikke præsterede klasseredninger.

Efter lejeopholdet fik Szczesny flere chancer i Carling Cuppen for Arsenal – ligesom mange af de andre Arsenal-talenter, der har udviklet sig under Wengers ledelse - og det banede vejen til førsteholdet. I sine otte år i Arsenal nåede han at spille 132 officielle kampe for London-klubben, men alt for mange store fejl blev kostbare, og den polske keeper var også i klubben i en periode, hvor tingene – især i defensiven – slet ikke fungerede. To af disse år tilbragte han på udlån hos Roma, hvor han spillede meget og kom lidt væk fra den hysteriske engelske presse.

Derudover har målmanden fortalt, at han lærte mange nye ting om sig selv og nye træningsmetoder under opholdet i Italien, så han udviklede sig meget i landet, der har opfostret så mange gode målmænd. Desuden har han beskrevet ankomsten til Italien, som helt anderledes end da han startede i London.

- Da jeg ankom til Arsenal fik jeg 800 kroner i løn om ugen. Jeg var meget ung og var væk fra min familie, som jeg savnede helt vildt. Jeg tilbragte meget tid alene, når vi ikke trænede. I Italien havde jeg et helt andet liv. Jeg er blevet gift og lever helt anderledes i det solbelagte land.


Ned til idolet Buffon
Fremtiden kommer også til at være i Italien, for i sommeren 2017 hentede storklubben Juventus den polske keeper i Arsenal for omkring 100 millioner kroner. Her startede han med at træne sammen med legende Gianluigi Buffon, som han ser et kæmpe lys i, og Wojciech har god erfaring med at lytte til erfarne målmænd.

Mens han spillede for AS Roma, udbyggede han et venskab med den ældre tredjemålmand – Bogdan Lobont. Sammen fordybede de sig i film og bøger om, hvordan man kan forbedre sin koncentration under stort pres.

Det store pres oplevede Wojciech til VM2022, da Saudi Arabien fik et straffespark efter et VAR-gennemsyn. Forsøget fra 11-meterpletten tog den polske keeper, men endnu flottere var redning efterfølgende. Flot aktion af målmanden, der hver sommer tager et hemmelig sted i Grækenland, hvor han ”gemmer” sig fra omverdenen og kobler helt fra.Mere om Wojciech Szczęsny

Mere om Juventus

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik