ALT om VM

Fodbold nyheder

Marco Asensio – opkaldt efter van Basten

Af Torsten Brix

Tennis og Nadal fyldte meget for Mallorca-knægten, der har vokset sig stor, så stor at han måske kan blive den næste ”Raul”.
Article image
Ritzau-Scanpix
Da Marco Asensio i Spaniens åbningskamp til EM for U21 i sommeren 2017 imod Makedonien lavede et hattrick – blev en stjerne født. Tre gange lynede den unge spaniers venstreben ganske flot, og kigger man nærmere på de spanske ungdomslandshold, er der en klar tendens – modsat det danske.


For melder man fra til U21-landsholdet i Spanien, så er chancen for at komme på det spanske A-landshold meget mindre – næsten ikke eksisterede. Dermed også sagt, at dem, som spiller på U21-holdet, også har en god chance for at blive testet på det sejrsvante spanske A-hold, så banen var skabt for Asensio.

Inden den gode præstation for U21-holdet havde Asensio jo også scoret overtidsmålet i Champions League-finalen imod Juventus, så helt ukendt var han ikke, men det helt store gennembrud kom i weekendens kamp imod Valencia. For imens Real Madrid var uden den karantæneramte Ronaldo, så var presset lagt på Gareth Bale og Karim Benzema, hvor især sidstnævnte skuffede fælt og misbrugte otte afslutningsmuligheder, imens Asensio blev Real Madrid-helten med to mål i 2-2-kampen, og dermed aflivede han en stor skuffelse.

I stedet skabte angriberen en smule optimisme omkring ”Konge-klubben”, for Ronaldos dåbsattest begynder at blive presset. Derudover nærmer Bale og Benzema sig de 30 år, og ingen af dem ligner den åbenlyse afløser for Ronaldo. Det er også alt for tidligt at vurdere, om Asensio kan blive det, men han ser spændende ud. Hans små driblinger med venstrebenet gør måske også sammenligningen mere oplagt med Bale eller måske Raul?

For siden Raúl har det knebet noget for Real Madrid med at producere spillere til ”Galactico”, så selvom Asensio kom til klubben som 18-årig, så betragtes han som en af deres egne, hvilket fansene på Bernabéu har hungret efter. Dette sker midt i en tid, hvor Real Madrid leder med lys og lygte efter afløseren til Álvaro Morata, og supertalentet Kylian Mbappé rygtes til den spanske hovedstadsklub.


Som et musikalsk talent
Asensio kom til Real Madrid for blot 30 millioner kroner, da han kom fra ferieøen Mallorca, hvor talentspejderen Carlos Sureda havde fundet ham. Sureda er nu talentansvarlig for Mallorca, men da han så Asensio for første gang i 2004, havde han en mindre rolle i klubben. Ved første øjekast var Sureda meget imponeret af den otteårige Marco, som han siden har beskrevet som en ”dværg” og meget atypisk.

- Talentet i den alder er 90% medfødt. Det kan du ikke udvikle, da det er genetisk, og man kunne straks se, at Asensio var et helt unikt talent. I musikkens verden kan nogle få børn i denne alder meget let læse noder, på samme måde kunne Marco styre en kamp på en helt unik måde, har Sureda sagt om Asensio til AS.

Efter kort tid hos Mallorca fik Sureda arrangeret, at Asensio fik lov at prøve kræfter med nogle af Europas største talenter. Turen gik til Barcelona, og han trænede ikke blot med de bedste, men også med nogen der var et par år ældre. Trods dette imponerede Asensio meget…


Opkaldt efter legende
Asensio er født i starten af 1996 af en hollandsk mor, som var turistguide på ferieøen, og han fik navnet Marco efter den store hollandske fodboldstjerne – van Basten. Han voksede op i et multietnisk samfund, og derfor taler han også fire sprog flydende. Barndommen var dog ikke kun fyldt med fodbold, da Asensio faktisk også var meget glad for at spille tennis, og han havde Mallorca-stjernen Nadal som det helt store idol.

Fodbold kommer dog til at fylde mere, da Asensio som 11-årig kom i gang med at træne med knægte på 14 år. Trods en masse henvendelser valgte forældrene, at deres søn skulle blive på Mallorca. De mange klubber ønskede at tilknytte stortalentet, selvom han manglede meget i det fysiske aspekt, men på dette tidspunkt udviklede hans tekniske færdigheder sig gigantisk – noget som han tydeligvis bruger i dag.

I januar 2015 hentede Real Madrid ham til klubben, og ifølge bulletinerne var der hele 27 andre tilbud, men på trods af den hårde konkurrence i Real Madrid har han bidt sig fast på Zinedine Zidanes mandskab. Han er blevet så hot, at den store spanske sportsavis AS fornyelig lavede en forside med et stort billede af Asensio og følgende overskrift samt undertekst:

MONENTO ASENSIO
La Roja se Reune en las Rozas con El Mallorquin como Estrella y villa como resucitado.

Der kan oversætter med:

DETTE ER ASENSIOS ØJEBLIK
Landsholdet samles i Las Rozas med mallorcaneren som stjernen og David Villa genopstået fra de døde.

David Villa var blevet tilbagekaldt til det spanske A-landshold, som skal spille imod Italien. Af offensive midtbanespillere har Julen Lopetegui blandt andet udtaget spillere som Andres Iniesta, Saul Niguez, Koke, Isco, David Silva, Suso og Pedro – samt Marco Asensio, der er opkaldt efter Marco van Basten.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik