Tim Larsen

Steven N'Zonzi - som Vieira og Busquets

Steven N'Zonzi er eftertragtet i store europæiske klubber, og det er med god grund.
I aften skal Sevilla forsøge at skrive historie, når de for første gang nogensinde kan spille sig videre til kvartfinalen i Champions League. To gange tidligere, i 2008 og 2010, er de nået frem til ottendedelsfinalen, men i begge tilfælde blev de slået ud af henholdsvis Fenerbahce og CSKA Moskva.

Hvis de femdobbelte vindere af den næstbedste europæiske turnering skal skrive endnu et stort kapitel i deres historiebog, har de brug for Steven N'Zonzi, som har udviklet sig til at være en af de vigtigste spillere på holdet siden hans ankomst i sommeren 2015.

Indkast stiller i dag skarpt på den høje franskmand, der har gennemgået en utrolig udvikling siden han skiftede fra Stoke til Sevilla. Vi ser nærmere på hans karriere og hvorfor han er eftertragtet i Europas bedste klubber.

"Den nye Patrick Vieira" - (Sport), "den idelle afløser for Sergio Busquets" - (Mundo Deportivo)

Fra Frankrig til England – fra angriber til defensiv midtbanespiller
Steven N'Zonzi har altid haft højden med sig, og i sin spæde fodboldkarriere blev han betragtet som angriber. Det hele startede i Paris Saint-Germains ungdomsakademi, men efter tre år i hovedstaden skiftede den unge franskmand rundt i par lavererangerede klubber, inden han fandt sig til rette i Ligue 2-klubben Amiens.

I den franske klub oplevede han at få seniordebut i sæsonen 08/09, hvor han spillede 36 kampe på den defensive midtbane. På trods af at klubben rykkede ned, havde en vis herre i England – Sam Allardyce – et godt øje til hans kvaliteter, og han valgte derfor at betale lidt over 4 millioner kroner for ham, dengang han var manager i Blackburn.

N'Zonzi nød stor tillid i Blackburn fra både Sam Allardyce og hans efterfølger Steve Kean, som begge brugte ham på den defensive midtbane – hvor han har spillet lige siden – men tiden i den nuværende Championship-klub endte brat, da de rykkede ned fra Premier League i 2012. På trods af en lang kontrakt, der stod til at udløbe i 2015, bad han ledelsen om at blive solgt efter nedrykningen, og den daværende Stoke-manager Tony Pulis har hurtig til at hente ham til Britania Stadium for lidt over 30 millioner kroner.

I Stoke fortsatte han den gode form på den defensive midtbanespiller, og det kulminerede for ham i hans sidste sæson i klubben, hvor han blev kåret til årets spiller. Han havde i den sæson spillet samtlige kampe i Premier League og havde udmærket sig som en af de mest pasningssikre spillere i ligaen.

"Som en elefant i en porcelænsbutik"
Den anerkendte sportsdirektør i Sevilla, Monchi, købte N'Zonzi i sommeren 2015 for ca. 60 millioner, hvilket kom som en overraskelse for de fleste – inklusiv undertegnede, der har fulgt Sevilla siden 2006. Hans debut mod Malaga i den første ligakamp ændrede bestemt ikke det indtryk, da han blev udvist efter 70 minutter.

Debuten medførte hårde ord fra omverdenen, og journalisten José Manuel Garcia fra El Confidencial kaldte N'Zonzi for ”en elefant i en porcelænsbutik” på grund af hans langsomme og ukontrollerbare lemmer. Franskmanden lignede umiddelbart ikke en spiller, der ville passe ind i Spanien, hvor der sættes store krav til det tekniske og taktiske niveau. Selv fortalte han til AS, at han havde brug for tid til at tilvænne sig livet i Spanien.

- Udvisningen var meget svær for mig. Der er stor forskel på spillet og dommerne i England og hér, og jeg håber, at jeg har lært min lektie. I England kan man snakke med dommeren, men her er det anderledes. Også med frispark og fysisk kontakt – i England får man ikke kort på den måde.

- Jeg var seks år i Premier League, og jeg troede ikke, det ville blive svært at tilpasse sig til La Liga. Jeg tog fejl, det blev det. Det var meget mere taktisk, og modstanderne er mindre åbne. Man skal tænke mere, og det er mere taktisk og teknisk. Man skal altid passe på bolden, udtalte han senere hen til Canal Plus ifølge BT.

Det tog Steven N'Zonzi noget tid at tage ved lære, for senere i samme sæson blev han udvist yderligere to gange – i Europa League og i Copa del Rey – men den daværende træner Unai Emery havde stor tiltro til ham. Han så et enormt potentiale i hans spil og bolderobring, men i sidste sæson stod franskmanden hele tiden i skyggen af polske Grzegorz Krychowiak, som klubben i sommer solgte for 230 millioner kroner til Paris Saint-Germain.

En moderne midtbanespiller og bolderobrer
Men hvad har gjort Steven N'Zonzi til så attraktiv en midtbanespiller?

Jo – hans statistikker taler for sig selv.
Han er den mest bolderobrende spiller i Sevilla med 176 bolderobringer indtil videre i sæsonen, og set over hele ligaen er han i top-10 i samme statistik. Udover at være en glimrende bolderobrer, er han en bundsolid spilfordeler, og han er den spiller i La Liga med flest afleveringer pr. kamp (77), og i antal afleveringer i alt er han kun overgået af Las Palmas' Roque Mesa.

Derudover er han Jorge Sampaolis mest brugte spiller, kun overgået af målmand Sergio Rico, med 2048 minutter i 23 kampe i ligaen. Det giver et gennemsnit på lidt over 89 minutter pr. kamp.

Steven N'Zonzi karakteriseres som en pålidelig midtbanespiller med meget alsidige kvaliteter. Han piller bolden fra modstanderen, han fordeler den videre – og så har han scoret syv mål i sin tid i Sevilla, hvilket er bemærkelsesværdigt for en defensiv midtbanespiller. Blandt andet scorede han det enlige mål i efteråret, da Sevilla slog Atlético Madrid hjemme på det stemningsfyldte stadion Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Han er eftertragtet i store klubber som Juventus, Barcelona, Manchester City og Chelsea, men de skal op med den store pengepung, hvis de vil have fat i ham. I januar måned forlængede han nemlig sin kontrakt med Sevilla, så den udløber i 2020. I samme moment hævede de hans frikøbsklausul til 350 millioner, så det bliver ikke billigt at få fat i ham.