ALT om VM

Fodbold nyheder

David Luiz – Look who's back

Af Torsten Brix

Chelseas ”skinhead” er tilbage og kan danne vejen for et stilskifte i London-klubben.
Article image
Ritzau-Scanpix
Da Rafa Benitez var manager i Chelsea, var det største problem David Luiz. Brasilianeren havde et åbenlyst talent, en unik sparketeknik og masser af fart – men han havde problemer i omgangen med bolden. Nu har han tilbage, men hvordan har historikken været?


I forhold til de føromtalte fejl i Chelsea-trøjen kom de, da Luiz spillede i det centrale forsvar, hvilket fik Benitez til at rykke brasilianeren frem på den defensive midtbane, hvilket fik Luiz til at sige med et smil på læben:

- Måske er jeg bare en elegant 10'er

Den nye position gav Luiz mere tid, boldtabene blev ikke så kostbare, og i den tid der fulgte var den hårdtskydende spillers bedste periode i Chelsea-tiden. Han blev sågar sammenlignet med nogle af de bedste indkøb i Premier League-historien. I sommer skiftede Luiz så nok engang til Chelsea, da han kom tilbage fra PSG, hvilket fik fodbolddebatører til igen at rose London-klubben for indkøbet af Luiz – denne gang hentet af Antonio Conte. Forinden havde PSG sendt 450 millioner kroner til Chelsea, så Luiz gik fra de fattige gader i Sao Paolo til den store kontrakt i PSG… og tilbage.


Fra Diademo til PSG
Noget af et eventyr for frisparks-specialisten Luiz, der har været igennem meget i det 29-årige liv. Det hele startede i Diademo – lidt udenfor Sao Paulo – hvor den hårrige Luiz voksede op under meget fattige kår. Luiz spillede fodbold på gaden, og her blev han som ni-årig spottet til at spille for Sao Paulo FC, men han blev kasseret, da han ikke var fysisk stærk nok.


Derefter krydsede den blot 14-årige David Luiz Moreira Marinho det meste af Brasilien, og rejste til den nordvestlige del af landet for at spille for Vitoria. Her endte han med at spille på et tredjedivisionshold, inden Benfica fandt den talentfulde forsvarsspiller.

Forinden havde Luiz spillet forskellige positioner. Sydamerikaneren spillede venstrekant i Vitoria, men flere skader i midterforsvaret gjorde, at ungdomsspilleren blev rykket op på førsteholdet til en plads i centrale forsvar. Alder: 16½ år. Komisk historie taget i betragtning, at Luiz et par år forinden var blevet kasseret grundet den ringe størrelse, men det er ikke det eneste eventyrlige ved sydamerikaneren.


Solgt trods mange skader
Til trods for at Chelsea købte Luiz efter tre år i Benfica, var over halvdelen af perioden i Portugal præget af to drilske skader. For to gange blev han opereret for en brækket fod, og i 18 måneder døjede brasilianeren med efterdønninger fra skaden, men det ændrede ikke ved, at Chelsea smed mange penge efter Luiz. London-klubbens talentchef Frank Arnesen havde forinden fulgt Luiz i hele 18 måneder.

Netop Arnesen havde igennem nogle år ikke udviklet nok spillere til Chelsea-truppen, og det åbnede faktisk op for Luiz-skiftet til Chelsea. Forinden var Roman Abramovich kommet til Chelsea i 2003, og straks skabte han en europæisk topklub.

Ved ankomsten blev Luiz den sjettedyreste spiller i Chelsea-historien, men det viste sig at være en god investering, for senere blev Luiz verdens dyreste forsvarsspiller.

Tiden i Paris gav trofæer, men ikke det ønskede fra Champions League – og derfor blev Luiz solgt i samme transfervindue, som Zlatan Ibrahimović også forlod den franske hovedstad. Nu skulle der ske noget nyt i Paris…

Den manglede Champions League-succes i PSG vil altid være påhæftet Luiz – ligesom blamagen fra VM2014, hvor Luiz efter en god turnering spillede helt forfærdeligt, da Brasilien tabte med 1-7 til Tyskland. Forinden havde Luiz spillet stærkt imod Colombia og blandt andet taget pynten fra den formstærke duo med James Rodriguez og Juan Cuardrado, og Luiz lavede også et flot frisparksmål.

I VM-semifinalen imod Tyskland var Neymar skadet, og derfor blev Luiz forfremmet til anfører, hvilket var skidt. For ydmygelsen på hjemmebanen for den skidtspillende kaptajn står som den største nedtur i karrieren for Luiz. Han viste slet ikke samme lederskab, som han havde oplevet med John Terry i Chelsea.

Netop Terry kan Luiz meget vel komme til at spille meget med i fremtiden, da Conte sikkert vil spille med et tremandsforsvar i London-klubben. I øjeblikket består truppen af centrale forsvarsspillere som Terry, Luiz, Gary Cahill og Kurt Zouma. Conte har tidligere haft italiensk succes med Bonucci, Chiellini og Barzagli – men skal Luiz blive en succes i Chelsea-defensiven i fremtiden, skal han minimere antallet af uprovokerede fejl. Tidligere har fodboldeksperten Gary Neville sagt, at Luiz spillede defensivt som en knægt på 10 år - der spillede Play-station.

Så færre fejl men attituden er den rigtige. Det var den også sidste gang, at Luiz var i Chelsea, hvor Benitez kontant slog fast om den hårrige Luiz:

- Hvis Luiz var skinhead, ville englændere have vist ham mere kærlighed…

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik