Torsten Brix

Jamie Vardy - Is having a Party

Vardy og Mahrez har været med i 35 Premier League-mål i 16 kampe, hvilket svarer til 2,18 mål pr. kamp, og sammenlagt havde de to offensive guldfugle blot kostet 13 millioner kr. eller blot 2,3 % af indkøbsprisen på Di Maria.
Forleden blev det københavnske natteliv overrasket, da Premier League-topholdet Leicester valgte at holde en julefest i den danske hovedstad. På den eksklusive natklub – Zen – var der masser af druk og dyre flasker champagne, hvilket var stærkt medvirkende til, at Premier League-spillerne skulle have brugt omkring 1,5 million kroner på drukturen.

Noget af en fest – hvor Premier League-topscoreren Jamie Vardy skulle have åbnet øl med tænderne i baren og købt masser af Champagneflasker i 10.000 kroners klassen, og den meget omtalte angriber var på in-stedet indtil kl. 05, så ”Jardy was having a Party”…

Det er dog ikke kun i nattelivet, at den engelske landsholdsspiller fester igennem, for på de engelske fodboldbaner holder han sig heller ikke tilbage, og hans historie har udviklet sig helt eventyrligt – næsten uvirkeligt. Spørgsmålet er faktisk, om Premier League nogensinde kommer ud for en ligeså stor sensation, som den Jamie Vardy gennemlever.


”Vardy – rise from nowhere”
Den 21. september 2014 blev Vardy nærmest verdenskendt, da han med et mål og vanvittige tre assists var stærkt medvirkende til, at Leicester slog selveste Manchester United med 5-3, efter de ellers to gange havde været bagud med to mål. Efterfølgende var det ikke de store United-angribere - som Robin van Persie, Wayne Rooney, Angel Di Maria og Radamel Falcao – der var i overskrifterne, men derimod Vardy.

Den store engelske avis Daily Mirrow lavede en meget rammende overskrift ”Vardy – rise from nowhere”, hvilket var spot-on for den meget ukendte – og daværende 27-årige – angriber. Blot to år forinden havde han spillet i Conforence League, hvilket er den femtebedste liga i England. I 2010 havde han et fysisk hårdt fabriksarbejde, inden han skulle til træning om aftenen hos Stocksbridge i den ottendende bedste fodboldrække. Ofte var han så presset på tiden, at han inden træningen måtte spise noget hurtigt aftensmad på den lokale tankstation.

Så det er altså blot en håndfuld år siden, at Vardy fik 300 kroner pr. kamp, som han spillede for Stocksbridge Park Steels – nu er han med til at bruge 1,5 million på en druktur. Vardy kom til Stocksbridge som 17-årig, efter Sheffield Wedneysday havde kasseret ham som ungdomsspiller. Fire år senere fik han debut på førsteholdet, og omkring den tid blev han samtidig dømt til at gå med en fodlænke, da han – ifølge ham selv – hjalp en døv kammerat fra at blive overfaldet på vej hjem fra et værthus-besøg.

Den episode har den engelske presse valgt at grave lidt i, efter Vardy er blevet så populær en skikkelse i hjemlandet. Inden slagsmålet var en håndfuld fyre blevet smidt ud af et værtshus, da de havde generet Vardys kammerat og blandt andet hånet ham for hans høreapparat. Efterfølgende ventede ballademagerne et par timer på, at Vardys kammerat skulle gå hjem, og her gjorde de sig klar til at tæske ham. Men det fik de ikke lov til… Vardy skulle have klaret flere af voldsmændene og påført dem så stor skade, at dommeren efterfølgende valgte at give ham en fodlænke på – som straf.

Det var en hård straf for Vardy, for det betød, at han skulle være hjemme fra kl. 18 og til næste morgen. Dermed kunne han ikke spille fodbold for Stocksbridge, og det pinte ham. Den lille by med 17.000 indbyggere lidt nord for Sheffield ville Vardy så nødigt skuffe. De havde givet ham chancen, da Sheffield Wednesday havde kasseret ham, og på et tidspunkt hvor han troede, at fodboldkarrieren var slut.


2,18 mål pr. kamp - men kun 2,3 % af Uniteds indkøbspris på Di Maria
Udover personerne i Stocksbridge skylder Vardy også en del til den daværende Leicester-manager Nigel Pearson, der også er bosat i Sheffield-området, og som ofte fulgte ham i Halifax og Fleetwood Town, hvor det blev til hele 66 mål i 107 turneringskampe. Det fik Pearson til at slå til…

I maj 2012 blev Vardy den dyreste ”Non-League player”, da han blev købt for ca. 10 millioner kroner, og det var faktisk lidt af et sats for Pearson. Men flere Championship-klubber havde vist interesse for Vardy, så Leicester-manageren turde ikke vente længere – og det var en god ide.

For i denne sæson er det blevet til 11 Premier League-kampe i træk med mål fra Vardy, og efter den bedrift kom det frem, at et filmselskab fra Hollywood vil lave en film om den helt unikke fodboldhistorie om Vardy, som dannede Leicester-angrebet sammen med Riyad Mahrez.

Klubben toppede Premier League ved juletid 2015, hvilket i høj grad skyldtes de to angribere – som sammenlagt havde lavet 26 Premier League-mål og ni assists i de første 16 kampe. De havde altså været med i 35 mål i 16 kampe, hvilket svarer til 2,18 mål pr. kamp, og sammenlagt havde de to offensive guldfugle blot kostet 13 millioner kroner – eller blot 2,3 % af Manchester Uniteds indkøbspris på Angel Di Maria.

Til sommer kan Vardy meget vel blive udtaget til Englands EM-trup, og det virker til, at han har fået af vide, at han skal satse på det, da han har flyttet sit planlagte bryllup. Af holdkammeraterne har han fået øgenavnet ”Cannon”. Det er ikke i forhold til de kanon-afslutninger han laver, men derimod i forhold til hans skarpe kommentarer – med et glimt i øjet.

Så den festglade Vardy – is having a Party – imens han er gået fra Stocksbridge Park Steels Bracken Moor Ground til et juleprogram som topscorer for Premier League og kongen på topholdet, der blandt andet skal besøge Goodison Park og Anfield Road…