Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Adnan Januzaj – jagter genrejsning

Louis van Gaal har tydeligvis ikke meget tillid til Adnan Januzaj, der er blevet sendt til Dortmund – måske kan det give en EM-billet?
- Hvad har David Beckham, Jonny Evans, Danny Welbeck og Adnan Januzaj til fælles? Manchester United har udlejet dem alle i en meget ung alder. Den første trio endte i Presten North End, Royal Antwerp og Sunderland – modsat de andre blev Januzaj udlejet til et storhold i de sidste timer af sommerens transfer-vindue… nemlig Dortmund.

Ikke så underligt for lige siden, at den unge Januzaj fik den første spilletid på Old Trafford, har alting omkring ham været større – jah… næsten blæst op, og det kan godt virke til, at talentet har haft svært ved at modstå dette. I hvert fald har den nuværende United-manager Louis van Gaal ikke set det samme talent, som David Moyes gjorde.

Selvom van Gaal i samme transfer-vindue sendte offensive kort som Angel Di Maria, Chicharito, Robin van Persie, Falcao og Nani væk fra Manchester United og kun styrkede det lidt skrøbelige angreb med Memphis Depay samt den dyrtindkøbte Anthony Martial, så mente van Gaal ikke, at United-offensiven havde brug for Januzaj.

Det forholdt sig helt anderledes under Moyes, som i oktober 2013 gav Januzaj den første plads i startopstillingen i en Premier League-kamp, hvilket resulterede i to mål fra den unge belgier i 2-1 sejren. Dette gav grobund for en solid sæson, hvor Januzaj var med i 27 Premier League-kampe, selvom konkurrencen var hård blandt andet fra Angel Di Maria, Juan Mata og Ashley Young. I 2014/15-sæsonen – altså under van Gaal - blev det kun til syv pladser i startopstillingen til Januzaj, og det frembragte også en reaktion fra den belgiske landstræner Marc Wilmots:

- Jeg er ikke i tvivl om Januzajs kvaliteter, men i øjeblikket har han svært ved at vise disse kvaliteter, når konkurrencen hos Manchester United er så høj, og den eneste grund til, at Januzaj ikke er udtaget til landsholdet, er, at han spiller for lidt for sit klubhold.

På det tidspunkt havde Januzaj spillet ti turneringskampe mindre i sæsonen end landsholdskonkurrenterne Nacer Chadli, Kevin Mirallas, Yannick Ferreira-Carrasco, Dries Mertens, Eden Hazard og den ombejlede Kevin De Bruyne. Derudover havde det belgiske landshold et hav af spændende andre offensive spillere, så 2014/15-sæsonen gav kun to landskampe til Januzaj.


Multietnisk familie
Januzajs belgiske landsholdskarriere startede – ligesom meget andet i karrieren - heller ikke uden drama, for hans forældre er kosovoalbanere. Han havde derfor både mulighed for at spille på landsholdet for Kosovo og Albanien, men da han er født i Belgien og har belgisk statsborgerskab, var det også en mulighed.

Derudover så den engelske presse ham også gerne på det engelske landshold, men sådan gik det ikke. Han endte imidlertid med at vælge sit fødeland Belgien, hvilket også var og er et meget eftertragtet hold, men det vil kræve spilletid, som Wilmots antydede i det ovennævnte – og måske kan Januzaj få så meget af den i Dortmund, at det giver en EM-billet for Belgien, der betragtes som en af favoritterne.

Forinden og i forbindelse med ansættelsen af van Gaal i Manchester United var Ryan Giggs blevet assistent, og klublegendens legendariske nr. 11 var blevet smidt på ryggen af Januzaj, men det blev aldrig helt godt imellem van Gaal og Januzaj. Inden den hollandske manager valgte at sende Januzaj til Dortmund, havde han blot spillet to Premier League-kampe i 2015/16-sæsonen, og de havde givet fire point – blandt andet efter, at den 20-årige Januzaj var blevet matchvinder efter et fint mål i 1-0 sejren over Aston Villa.


Op ad bakke for den lille belgier
Målet og en god sæsonstart var ikke nok for van Gaal, der valgte at sende Januzaj til Tyskland for i stedet at betale vanvittige 350 millioner kroner for den endnu yngre Anthony Martial, der blot havde lavet 14 mål i 74 senior-kampe. Dette var ikke blot et vink med en vognstang til Januzaj… det var et slag med en vognstang. Forinden havde Jamie Redknapp kritiseret van Gaal for at købe Depay, når de havde Januzaj, som, Sky Sports-eksperten mente, var et større talent.

- De gode nyheder for Manchester United er, at Januzaj er kommet tilbage i ligningen. De har hentet Memphis Depay for 31 millioner pund (omkring 320 millioner kr. red.), men de har allerede en spiller på holdet, som er mere talentfuld. Han (Januzaj, red.) er en speciel spiller…

Inden de to mål på Stadium of Light havde Januzaj underskrevet en femårig aftale med United, men den aftale blev ikke indgået med van Gaal. Så nu må tiden vise, om Januzaj har en fremtid på Old Trafford. Tidligere har David Beckham, Jonny Evans, Danny Welbeck vist, at man godt kan blive et hit på Old Trafford, selvom han har været udlejet, men det er op af bakke for den lille belgier.


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER