Torsten Brix

Charlie Austin – Jude the Obscure

Mon ikke den engelske landstræner – der ikke har for mange angribere at vælge imellem – snart skal kigge på Austin. Det vil helt sikkert frembringe jubel blandt 15 Poole-fans.
For tiden bomber Sergio Agüero og Diego Costa mål ind i Premier League, men den højst scorende englænder er den 25-årige Charlie Austin, som har haft noget af en kometkarriere.

CV'et tæller klubber som Kintbury, Hungerford, Poole – inden Swindon og Burnley – banede vejen for skiftet til QPR, hvor de første 52 kampe har givet 31 mål, og det har faktisk været standarden for Austin hen over karrieren. Se blot disse tal:

Kintbury (2006-07):
28 kampe – 21 mål

Hungerford (2007-08):
37 kampe – 11 mål

Poole (2008-09):
57 kampe – 64 mål

Swindon (2009-11):
65 kampe – 37 mål

Burnley (2011-13):
90 kampe – 45 mål

QPR (2013-?)
52 kampe – 31 mål

I alt: 329 kampe – 209 mål


Flere af disse klubber er med UEFA's nye regler blevet økonomisk belønnet for at have haft Austin i klubben, og blandt andet faldt de 70.000 kroner på det noget ukendte stadion – Tatnam Ground – i forbindelse med Austins skifte til QPR på et meget tørt sted, og det faldefærdige stadion fik en lille ansigtsløftning.

I Poole lavede Austin 46 mål i den første sæsons 46 kampe, men altså også 18 i starten af den anden sæsons første 10 kampe, hvilket åbnede op for et skifte til Bournemouth. Men det lykkedes ikke, da de kom under økonomisk administration, hvilket de sikkert var glade for i Swindon, da de endte med at få den ombejlede angribers signatur.


Pudsigt væddemål blandt fans
De mange mål i Poole fik 15 fans til at opsøge bookmakeren Jem Racing for at lave et væddemål, om Austin nogensinde ville score et mål på det engelske landshold. De smed ca. 1500 kroner og fik odds 50 på et landskampsmål af Austin, der på det tidspunkt var i den daværende niende bedste række i England - Wessex League. Derudover arbejdede Austin som brolægger, og det var altså i sæsonen 2008/09…

I starten af december 2014 lavede Austin sit første Premier League-hattrick, som dermed gjorde, at han kom op på 11 scoringer inden jul og dermed meget tættere på, at Poole-fansene ville få deres gevinst indløst. Pudsig historie taget i betragtning, at, da Austin debuterede for Poole, var der 88 betalende tilskuere.

Efter de mange mål for Poole tog Austin til Swindon. Her var den nye klub ikke interesseret i at købe angriberen, men kun i at lave en præstations-aftale. Det viste sig efterfølgende at være en meget dårlig ide. For i 54 kampe lavede Austin 31 mål – og det påvirkede den lille klub – Poole.

I to sæsoner havde Poole spillet sig til oprykninger, men det skete ikke, da deres forhold var for elendige. Førsteholdets kampe blev spillet på Oakdale South Road Middle School – som nu hedder Poole Borough Council – og disse skolebaner og forholdene omkring var ikke gode nok til en oprykning. Men de mange mål af Austin gav penge nok i klubben til at lave nogle forbedringer, og så rykkede Poole op tredje gang, hvor de havde tilspillet sig en oprykning...


Swindon – Burnley – QPR
Det var Swindons chefscout Ken Ryder, der opdagede Austin i Poole, og kort tid efter startede succes-perioden, hvor han udgjorde en farlig angrebsduo med Billy Paynter, som var medvirkende til, at holdet endte i ”The Championship”.

I januar 2011 blev han solgt til Burnley for målene fortsatte med at komme. Således blev det blandt andet til mål i otte kampe i træk, og det åbnede op for et salg til Premier League-klubben Hull, men Austin dumpede lægetesten op til salget. I stedet blev det QPR, der købte ham i sommeren 2013. Han lavede 20 mål i den første sæson for London-holdet, hvilket var stærkt medvirkende til, at holdet endte i Play-off kampen imod Wigan, som QPR vandt med 2-1.

Austin var sprunget igennem de engelske rækker, og de engelske aviser sammenlignede ham med helten fra ”Jude the Obscure”. Den legendariske engelske novelle fra 1895 handler om en ung mand, der tager til London og får succes - det har Austin også gjort…

I september vendte han tilbage til Poole for at spille en velgørenhedskamp, hvilket frembragte jubel – især blandt de 15 tippende fans – der ifølge bulletinerne fra kampen skulle have råbt tilråb til den engelske landstræner Roy Hodgson om at følge Austin. En tur på det engelske landshold virker nemlig ikke langt væk – det kan du sætte dine penge på…