Torsten Brix

Blaise Matuidi – fra Clairefontaine

Den franske arbejdsmand udviklede sig meget på Clairefontaine, og efterfølgende valgte han spilletid i stedet for store klubber. Det kommer ham til gavn i dag…
Da det amerikanske medie - Bleacher Reports – sammensatte de bedste spillere fra VM's gruppekampe var det med formstærke spillere som James Rodriguez, Arjen Robben, Karim Benzema, Neymar … men der var også blevet plads til den forholdsvis ukendte franske midtbane-spiller Blaise Matuidi, men hvem er denne Matuidi ?

I 1988 åbnede den franske talentfabrik Clairefontaine, der har givet fodbold-opdragelse til spillere som Nicolas Anelka, Louis Saha, William Gallas, Sebastien Bassong, Hatem Ben Arfa, Abou Diaby, Gabriel Obertan og Thierry Henry – men også mindre kendte spillere som Mehdi Benatia – og Blaise Matuidi. Netop de to sidstnævnte kom til den eftertragtede skole, efter de havde spillet
sammen i Vincennes, men opholdet for de to midtbane-spillere formede sig vidt forskelligt.

Benatia var det største talent, da de ankom til Clairefontaine, men Matuidis tre år på akademiet skabte en enorm udvikling, som gjorde, at han i 2004 blev en del af Troyes-førsteholdstrup, selv om han kun var 16 år. Samtidigt med kontrakt-underskrivelsen afviste midtbane-spilleren de dobbelte franske mestre fra Lyon, hvilket virkede til at være en god ide. For i Troyes valgte den omrejste træner Jean-Marc Furlan at give førsteholdsdebut til Matuidi – som bare 17-årig.

Præstationerne var af en sådan karakter, at flere større franske klubber viste deres interesse, men Bordeaux og Monaco fik samme afvisning, som Lyon tidligere havde fået. Derudover sendte den frankofile Arsène Wenger sin talent-spejder Gilles Grimandi på et fransk togt, men det lykkedes heller ikke ham at lokke Matuidi - til London.

I stedet tog Matuidi et par år senere til Saint-Etienne, hvor midtbane-slideren også viste sig værd på den europæiske scene, hvilket åbnede op for et skifte til nyrige PSG. Her blev Matuidi den direkte afløser for selveste Claude Makélélé – men først efterfølgende startede den store forbrugsfest i Paris.

På trods af denne har Matuidi beholdt sin plads i startopstillingen for PSG, og efter et hav af ungdomslandsholdskampe blev han også gjort til fast mand på det franske landshold. Til VM-slutrunden har han haft hård konkurrence om pladsen på den centrale midtbane fra spillere som stortalentet Paul Pogba, den dyrtindkøbte PSG-holdkammerater Yohan Cabaye og arbejdshesten Moussa Sissoko, men alligevel spillede Matuidi 337 minutter af Frankrigs første fire kampe og fik dermed noget tiltrængt landsholdskamps-succes.

For efter den katastrofale franske slutrunde i 2010 blev Matuidi skadet, og kunne ikke deltage i EM2012, hvilket han sidenhen har sagt, var en meget stor motivationsfaktor for forberedelserne til VM2014. Han ville simpelthen med, men selve udtagelse tog han nu uden den store selvsikkerhed.

- Træneren har udvalgt 23 spillere, og jeg er en af dem, men jeg kan sagtens blive sat af holdet, så jeg skal gøre mit allerbedste. Jeg føler mig mere og mere tilpas på det franske landshold, hvilket jeg også synes, at min præstationer har vist i de sidste kampe, men jeg skal arbejde hårdt, har Matuidi sagt til World Soccer.

Matuidi har arbejdet hårdt på den centrale midtbane – ligesom træneren Didier Deschamps gjorde i sin aktive karriere. Måske er netop dette årsagen til, at Matuidi er blevet foretrukket i stedet for den mere elegante – men også problemfyldte - Samir Nasri. De første fire VM-kampe har vist, at Deschamps valgte rigtig, da han udtog sit hold – med arbejdsmanden Matuidi fra Clairefontaine.