Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Wesley Sneijder – Selvsikker 10'er

“Problem-barnet” har spillet for store klubber som Ajax, Real Madrid og Inter – men ikke alle steder har der været plads nok til hollænderen.
- Jeg var ikke overrasket over at blive udtaget til VM… Jeg er i god form og spiller hver weekend for Galatasaray på et højt niveau. Det betyder, at jeg er i topform….

Dette var en selvsikker udmelding fra Wesley Sneijder inden VM2014 til World Soccer, og den offensive spiller fra Holland var i god form og var ikke sen til at vise det. For i Hollands tre gruppespilskampe, som gav tre sejre, var Sneijder den offensive arkitekt. I gruppe B stod det ikke i kortene, at Holland efter mødet med Chile, Australien og Spanien skulle have maksimum point og en målscore på 10-3, men sådan sluttede det.

Op til slutrunden var der sået tvivl om, hvorvidt den hollandske defensiv havde kvaliteterne, når VM-slutrunden startede, men også om hvordan træner van Gaal ville sammensætte offensiven. Ville han satse på aldrende kræfter som Klaas Jan-Huntelaar, Dirk Kuyt, Robin van Persie og Sneijder eller på unge spillere som Marco van Ginkel og Adam Maher, hvilket Sneijder også havde et selvsikkert svar på.

- Det overrasker mig ikke, at van Gaal har udtaget mig i stedet for Ginkel eller Maher. Jeg har erfaringen og ved, hvad der kræves for at spille en VM-slutrunde.

At der blev sået tvivl om Sneijder, skyldtes ikke mindst, at han havde valgt at tage til den sportsligt mindre attraktive mulighed hos Galatasaray, hvilket han tidligere har haft et stort behov for at forsvare. For ved kontraktunderskrivelsen i Tyrkiet blev Sneijder kritiseret for at være grådig og om ikke at betale ret meget i skat af den hollandske landsholdsspillers løn.

Hollænderen ville væk fra økonomisk pressede Inter, og klubben ønskede, at ”den højst betalte Serie A-spiller” skulle ned i løn ved at underskrive en kontraktforlængelse med en lavere løn. Det var Sneijder ikke indstillet på, og i stedet meldte Galatasaray sig på banen med en lignende løn, men til forskel fra skatteprocenten i Italien på 43 % skulle den hollandske landsholdsspiller kun betale 15 % i skat i Tyrkiet. Sådan blev det, og Sneijder har sidenhen haft voldsomt travlt med at afvise, at han ikke er skiftet til Istanbul-klubben for pengene skyld.

- Det er en typisk hollandsk ting at sige, men det er altså det modsatte, der er korrekt. Fodbolden er det altoverskyggende for mig. Hvis jeg skulle vælge pengene, havde jeg to og et halvt år tilbage i Inter, hvor jeg bare kunne sætte mig tilrette i sofaen. I Tyrkiet går jeg ned i løn, skulle Sneijder have sagt til Der Telegraaf.

Snejiders skifte fra Inter var også et “Arrivederci” til den europæiske top, da hollænderen i 2009/10 vandt tre trofæer med Inter – blandt andet Champions League - og hollænderens præstationer fik den daværende Inter-træner Jose Mourinho til at sige:

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at Real Madrid ikke kunne bruge Wesley Sneijder!

Inden Inter havde Sneijder nemlig spillet i Real Madrid, men her var der ikke højt til loftet for den dominerende hollænderen. Det daværende Real Madrid-hold var nemlig fyldt med superegoer, og Sneijders ”krukkeliv” passede ikke til den daværende Real Madrid-trup. Hans privatliv foregår nemlig i overhalingsbanen – sammen med modellen Yolanthe Cabau. I Real Madrid krydsede Sneijder blandt andet klinger med Rafael van der Vaart - både på og udenfor banen. van der Vaarts hollandske TV-personlighed af en kone – Sylvie – skulle have haft magtkampe med Sneijders Yolanthe, hvilket skulle være endt med, at Sneijder skulle have forslået van der Vaart at skifte klub.

Det endte dog med, at chileneren Manuel Pellegrini sendte Sneijder langt væk fra den spanske hovedstad. Det var et underligt brud, for forinden havde Real Madrid-træneren sagt, at Sneijder var guld værd for et hold, der skreg på en spilstyrer på midtbanen. Bruddet udnyttede de i Inter, men inden skiftet til Real Madrid havde Sneijder spillet fem lovende sæsoner i Ajax.


Det startede i Ajax for “Problembarnet”
Sneijder stammer fra en rigtig fodboldfamilie. Hans far var fodboldspiller, og brødrene Jeffrey og Rodney spiller også fodbold. Rodney har spillet på det hollandske U-21 landshold og startede – ligesom Wesley – på fodboldakademiet hos Ajax i Amsterdam.

Allerede som syvårig skrev Sneijder under på en kontrakt med klubben med de store traditioner. I 2002 fik han debut på førsteholdet, og bare tre måneder senere startede en flot landsholdskarriere, som dog ikke har været uden problemer, for her kommer ”problembarnet” ind i billedet. Flere gange har Sneijder været i mediestormvejr i Holland for underlige bedrifter på landsholdet, som da han spurgte til landsholdskollegaen Piet Veldhuizens løn. Da reservekeeperen svarede, kunne Sneijder knastørt konstatere:

- Jamen, så tjener jeg otte gange så meget som dig!

Mange mener, at det er episoder som denne, der gør, at hollandske landshold i de senere år ikke har udnyttet det kæmpe potentiale, der har været i spillertruppen, og flere gange har Sneijder været den ene part, når der har været ballade. F.eks. er det offentligt kendt, at to af Hollands største profiler – Robin van Persie og Wesley Sneijder – ikke kan tåle synet af hinanden.


Den lille 10'er
Sneijder er en intelligent fodboldspiller på blot 170 centimeter, men han leverer ikke lange dribleture eller nogen topscorerrolle, men en type 10' er der sætter medspillerne i scene foran modstandernes mål, eksekverer flotte frispark og generelt er en målfarlig type.

Det var færdigheder som disse, der var medvirkende til, at Spanien tabte deres åbningskampe til Holland med hele 5-1, efter Sneijder blandt andet havde lavet to assists. Midt i dette skal man ikke glemme, at Sneijders tilstand hurtigt kan vende – f.eks. da han tidligere efter en landsholdskamp imod Skotland sprintede direkte til sin bil og forlod stadion uden at mæle et ord med hverken træner, medspillere eller presse.

Det er episoder som denne, der skal sættes sammen med Snejiders store personlighed. For van Gaal har sikkert haft Sneijder med i tankerne, da han ændrede holdets taktik til en 5-3-2 formation med en central placering til “10'eren” - Wesley Sneijder, som også er begejstret for systemet.

- Systemet passer perfekt til mig. Jeg er en af de tre spillere bag de to angribere, og derudover har jeg to midtbanespillere bag ved mig. Så jeg har det godt… lyder det fra den selvsikre Sneijder.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER