ALT om VM

Fodbold nyheder

Sissoko - Fleksibel midtbanedynamo

Af Rune Gjerulff Petersen

Moussa Sissoko er blevet kastet rundt på midtbanen gennem karrieren, men positionen på banen betyder ikke det store for franskmanden, der frem for alt er en holdspiller.
Article image
Ritzau-Scanpix
I løbet af karrieren har Moussa Sissoko nærmest spillet overalt på midtbanen, og især siden ankomsten til Newcastle er franskmanden blevet rykket rundt på taktikbrættet. Hvor det i det første halve år på Tyneside primært blev til optrædener på den offensive midtbane, spillede franskmanden en stor del af sæsonen 2013/14 på højre kant. Det kræves derfor, at Sissoko er fleksibel og åben for omstilling - og efter eget udsagn passer det ham fint.


- Hvad enten det er som 10'er, 6'er eller på højrekanten, går jeg på banen for at gøre mit bedste. Jeg kæmper for holdet. Siden jeg er ankommet, har jeg spillet lidt mere som en 10'er. Det kan jeg godt lide, da jeg har mere frihed til at gå både til højre eller venstre eller sågar hjælpe i defensiven, hvis det er nødvendigt. Det er den bedste position for mig, når jeg har plads til at være fleksibel, men lige meget hvor jeg spiller, er det vigtigste at gå ud og hjælpe holdet. Det er, hvad der gør mig glad, sagde Sissoko til Daily Mirror sidste år.

Lige meget, hvor den fleksible midtbanedynamo optræder, ved man, hvad man får - nemlig fart, fysik og knaldhårdt arbejde - og det er det, han kan tilføre Frankrig, når han denne sommer deltager ved sin første VM-slutrunde. Sissoko har altid arbejdet hårdt for at nå sine mål, og fra barnsben af var det drømmen at blive professionel fodboldspiller, så han kunne hjælpe sin familie til bedre vilkår.

Fodbold som nøglen til et bedre liv
Moussa Sissoko blev født i 1989 og voksede op i et fattigt område i en forstad til Paris, hvor han boede med sine malisiske forældre og tre søstre. Sissoko brød sig aldrig om området, og han gjorde det allerede i en tidlig alder til sin mission at skabe et bedre liv for sig selv og sin familie gennem fodbolden.

- At bo i dette område bevirkede, at jeg brændte endnu mere for at få succes. Jeg indså hurtigt, at fodbold kunne skabe et meget bedre liv. Jeg anså det for at være min opgave at forsøge at få min familie ud af rodet, har Sissoko udtalt i et eksklusivt interview med den franske avis La Dépêche.

Allerede som seks-årig blev Sissoko en del af det nærliggende akademi, Espérance Aulnay, hvor han - med undtagelse af et to-årigt ophold hos Red Star Paris - tilbragte sine helt unge år på fodboldbanen. I 2003 valgte 13-årige Sissoko, at det var tid til at prøve lykken hos en professionel klub, og han tog derfor turen sydpå, hvor det lykkedes ham at få en ungdomskontrakt i Toulouse. Her spillede franskmanden på akademiholdet med de senere holdkammerater Cheick M'Bengue og Étienne Capoue, inden han slog igennem på reserveholdet i løbet af sæsonen 2006/07.


Sissoko imponerede hurtigt, og der gik ikke længe inden klubber som Liverpool og Bolton meldte sig interesserede i franskmanden. Den dengang 17-årige Sissoko drømte om at spille i Premier League, men valgte alligevel at fortsætte karrieren i Frankrig, hvor han blev belønnet med sin første professionelle kontrakt hos Toulouse halvvejs gennem sæsonen 2006/2007.

Toulouse-stjerne og fransk landsholdsspiller
Op til den kommende sæson blev Sissoko kørt i stilling til førsteholdet, og den 4. august 2007 fik han debut i en kamp mod Valenciennes. I sin første sæson på seniorholdet spillede Sissoko primært defensiv midtbanespiller, men da Achille Emna skiftede til Betis i 2008, valgte den nye træner op til sæsonen 2008/09, Alain Casanova, at bruge Sissoko på Emanas plads som boks-til-boks-midtbanespiller. Positionen gav Sissoko mere lov til at støde med frem, hvilket passede ham rigtig godt, og han blev en nøglespiller på det Toulouse-hold, der endte på en flot fjerdeplads i Ligue 1.

Sissokos fremragende præstationer gik ikke uset hen, og igen var flere klubber - primært fra Premier League - interesserede. Denne gang gik især Tottenham benhårdt efter at sikre sig Sissoko, men Toulouse ønskede ikke at give slip på holdets guldfugl - heller ikke selvom Spurs, ifølge Daily Mirror, bød 105 millioner kroner på midtbanespilleren.

Efter at have spillet på samtlige af Frankrigs ungdomslandshold debuterede Sissoko endelig for A-landsholdet i oktober 2009. Selvom han i sidste øjeblik blev valgt fra til VM-slutrunden i 2010, begyndte han langsomt at blive mere og mere fast inventar i landsholdstruppen, omend han havde svært ved at tilkæmpe sig en plads fra start på det stjernespækkede franske mandskab.

Sissoko fortsatte arbejdet på Toulouses midtbane i de efterfølgende sæsoner, hvor han primært vendte tilbage til sin gamle rolle med mange defensive pligter, og efterhånden begyndte franskmanden at tænke på, hvordan han skulle bringe karrieren et skridt videre. I løbet af sommeren 2012 var Newcastle én af mange interesserede klubber, der ønskede at hente Sissoko, men Toulouse var ikke meget for at give afkald på ham. Som bekendt valgte den franske klub for år tilbage at afvise et tilbud på over 100 millioner kroner for Sissoko, og da klubben samtidig ønskede at holde på holdets store profil, påklistrede Toulouse ham et højt prisskilt, selvom han kun havde kontrakt frem til sommeren 2013.

Midtbanespilleren begyndte imidlertid at blive utålmodig, og i det efterfølgende vinter-transfervindue tvang han endelig skiftet til Premier League og Newcastle igennem. Midtbanespilleren gav endda angiveligt afkald på at få udbetalt en øjeblikkelig sum for at kunne slutte sig til Newcastle, der betalte sølle 16 millioner kroner for at hente ham til den voksende franske koloni på Tyneside i januar 2013.

Profil på Tyneside
Sissoko trådte med det samme ind på Newcastles hold, hvor han med en assist havde en central rolle i debutkampen mod Aston Villa, der endte 2-1 til "The Magpies". Det var dog en Sissoko i en mere offensiv rolle, end den store midtbanespiller var vant til i Toulouse, hvor han grundet sit store defensive ansvar havde relativt dårlige betingelser for at udfolde sig fremad banen. I kampen efter optrådte han igen i positionen som offensiv midtbanespiller bag den enlige angriber, og her var Sissoko nøglen i en af de helt store Newcastle-præstationer i sæsonen 2012/13, da han med to scoringer sørgede for en 3-2-sejr over Chelsea.

I slutningen af sæsonen faldt Sissoko en smule i niveau, men det skal ses i lyset af, at han spillede for et Newcastle-mandskab, der generelt havde store spillemæssige problemer i slutsæsonen. Derudover skulle han vænne sig til en ny position, da Newcastle-manageren Alan Pardew valgte at rykke ham ud på højrekanten, hvor han altså fortsatte med at spille i en stor del af sæsonen 2013/14.

Den forgangne sæson bød - trods en udmærket slutplacering som nummer 10 - ikke på de helt store højdepunkter for Newcastle, der kun sjældent for alvor fik spillet til at flyde. Sissoko var dog utvivlsomt et af lyspunkterne på sin nye, mere offensivt indstillede position, og det overrasker ikke Phillippe Auclair, fodboldekspert hos France Football, at franskmanden begår sig fint i en mere offensiv rolle.

- Jeg kan huske, at jeg talte med Jean-Michel Larque, den tidligere anfører for Saint-Etienne, som er en respekteret fodboldekspert i Frankrig. Vi snakkede om Sissoko, og Jean-Michel sagde: "Det er spild af talent, fordi den her gut har kvaliteterne til at være meget mere end en defensiv spiller, der slår modstandernes spil i stykker". Han gør det meget bedre i en fremskreden position. Jeg vil ikke sige, at det er en kæmpe overraskelse, at han har fået succes i Newcastle, for folk i Frankrig har kendt til hans kvaliteter i lang tid. Han er bare aldrig tidligere blevet brugt i en position, hvor han rigtigt kan udfolde sig, har Auclair sagt til Premier Leagues hjemmeside.

VM 2014 med "Les Bleus"
Den franske landstræner, Didier Deschamps, har tidligere fastslået, at han ikke ønsker at bruge Sissoko i en lige så offensiv rolle som i Newcastle, og hos "Les Bleus" har midtbanespilleren primært figureret på den centrale midtbane i det franske 4-3-3-system. Midtbanespilleren var med fra start i Frankrigs seneste testkamp mod Jamaica, der endte med hele 8-0, men det ventes, at han bliver skubbet ud på bænken af Juventus-kometen Paul Pogba til den første franske VM-kamp mod Honduras.

Under alle omstændigheder er Sissoko en god mand at have siddende på bænken. Skal Pogba, Matuidi eller Cabaye aflastes i løbet af slutrunden, står den fleksible midtbanedynamo klar til at gå ind og give alt, hvad han har for sine franske holdkammerater - og så er det ligegyldigt, hvilken rolle han får tildelt.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik