Kasper Petersen

Kwadwo Asamoah – Nu i rampelyset

Kwadwo Asamoah træder ud af skyggen og ind i rampelyset, når han og Ghana skal forsøge at sætte Tyskland og Portugal til vægs under VM.
Kwadwo Asamoah er på kort tid gået fra en tilværelse på et hold fra den næstbedste schweiziske række til at etablere sig som en af Afrikas allerbedste spillere. I 2010 modtog han prisen som Afrikas mest lovende spiller, og i både 2012 og 2013 høstede han prisen som sit lands bedste spiller.

Asamoah (født 9. december 1988) begyndte sine spæde fodboldår med en rundfart til forskellige klubber nær sin fødeby, Accra, i hjemlandet, Ghana. Via større klubber i Ghana gik turen i 2008 til den Schweiziske førstedivisionsklubklub Bellizona, der som de første europæere fik øjnene op for Asamoahs talent.

Midtbanespilleren blev dog hurtigt udlejet til Torino, hvor han var en del af deres ungdomshold. Samme år efter det endte lejeophold skrev Asamoah under med Udinese, og herefter tog tingene fart for ghaneseren, der endnu ikke havde prøvet at optræde på højeste niveau.

I løbet af de to første sæsoner, 08/09 og 09/10, spillede han sig ind i den foretrukne startellever hos Udinese. Herfra udviklede han sig over de to følgende sæsoner til at være en af klubbens nøglespillere. Det vækkede Juventus' interesse, og i sidste sæsons sommertransfervindue hentede ”Den Gamle Dame” Asamoah – i øvrigt sammen med holdkammeraten Mauricio Isla, der dog langt fra har nydt samme succes som sin ghanesiske holdkammerat i den norditalienske storklub.

I Udinese blev Asamoah brugt på den defensive centrale midtbane. Her høstede han stor succes grundet sit store løbepensum, stærke duelspil, giftige langskud og sin altid aggressive indstilling. Det er nogenlunde de samme dyder, han lever på i Juventus, selvom pladsen nu hedder venstre wingback. Derudover kommer Asamoahs ganske veludviklede evne til at sætte sin direkte modstander af og komme til indlæg langt mere til sin ret på kanten.

Hos Juve er Asamoah én blandt mange profiler, og den tætte afrikaner løber sjældent med overskrifterne på et stjernespækket Juventus-mandskab. Når den zebrastribede klubtrøje til sommer skiftes ud med en hvid landsholdstrøje, må Asamoah dog vende sig til en anden dagsorden. Han har stjernestatus i hjemlandet og skal sammen med Kevin-Prince Boateng, Asamoah Gyan og de to Milan-spillere, Michael Essien og Sulley Muntari præstere til sit ypperste, hvis ”The Black Stars” skal have succes ved VM-slutrunden i Brasilien.

Om Asamoah kan tage sit høje niveau med fra klub til landshold – og præstere i rampelyset, når hele verden kigger med – må tiden vise. Én ting er i hvert fald sikkert: Ghana har brug for, at deres bedste spiller leverer en fremragende slutrunde, hvis ikke gruppespillet, hvor Tyskland, Portugal og USA venter, skal blive endestationen.