Emil Barslev

Carragher – en legende takker af

I mere end 15 år har Jamie Carragher båret Liverpool-trøjen med stolthed og ført klubben til succes. I anledning af hans karrierestop tegner Indkast.dk et portræt af klublegenden Carragher.
Da sæsonens sidste slutfløjt lød på Anfield i 1-0-sejren over QPR, var det samtidig afskedssalutten på Liverpool-legenden Jamie Carraghers karriere. Carragher havde tilbage i februar annonceret sit karrierestop, og en lang og glorværdig karriere sluttede dermed den solbeskinnede maj-søndag på Anfield. I anledningen af karrierestoppet vil Indkast.dk tegne et portræt af scouseren og klubmanden Jamie Carragher.

Jamie Carragher blev født i 1978 i Bootle, Liverpool. Han viste hurtigt interesse for fodbolden, og blev allerede som 12-årig en del af Liverpool Football Club's fodboldakademi. Her viste unge Carragher store fremskridt, og debuten på førsteholdet kom i januar 1997, da 18-årige Carragher blev skiftet ind af daværende manager Roy Evans i Liga Cup-kampen mod Middlesbrough. Premier League-debuten kom blot få uger senere i en hjemmekamp mod Aston Villa, og det blev en noget atypisk debut, Carraghers karriere taget i betragtning. Det kuriøse i debuten skal findes i Carraghers målnæse, da han satte et flot hovedstød i Aston Villa-målet, og dermed bidrog i 3-0-sejren. Den målfarlige debut dannede dog ikke ligefrem præcedens for resten af Carraghers karriere, hvor det blot blev til fem mål i 737 kampe i den røde Liverpool-trøje. Carraghers manglende målfarlighed er dog heller ikke gået hans gode ven og holdkammerat gennem 15 år Steven Gerrards næse forbi:

- Carragher er den bedste forsvarsspiller jeg har spillet med i Liverpool, og den dårligste afslutter jeg har spillet med!

Jamie Carraghers værdi for Liverpool FC skal dog ikke måles i scorede mål, men snarere i hans defensive og menneskellige kvaliteter. Han etablerede sig på klubbens førstehold som højre back, men da den tyske pendant Markus Babbel blev hentet i Bayern München, blev alsidige Carragher rykket til venstre i Liverpools firebackkæde. Her etablerede Carragher sig som en solid back med klarere styrker i det defensive spil end det offensive.

Fra sin position som venstre back var Carragher en del af Gerard Houlliers Liverpool-mandskab, der vandt tre pokaltitler i sæsonen 2000/2001. De tre pokaltitler blev sikret i mindeværdige finaler, hvor Michael Owen ene mand sænkede Arsenal i FA Cup-finalen, og miniputten fra Alaves anført af den farlige angriber Javi Moreno blev besejret 5-4 efter golden goal. Og netop treble-sæsonen har en særlig plads i Carraghers hjerte, hvilket han fortæller om i et stort interview sammen med Steven Gerrard til det engelske fodboldmagasin FourFourTwo:

Carragher: Alle taler altid om vores triumf i Champions League, hvilket er fuldt forståeligt, men når du tænker over det, var det at vinde the treble i 2001 en større bedrift.

Gerrard: The treble-sejren er virkelig blevet udvandet på grund af det der skete i Istanbul, er den ikke?

Carragher: Et hold vinder Champions League hver sæson. Det er dog sjældent at nogle præsterer, hvad vi gjorde i 2001. At vinde tre pokaler i én sæson er en stor bedrift. Og det er jo ikke bare finalerne. Du må huske på, at der også er tre kvartfinaler og tre semifinaler – hver kamp er enorm.

Efter treble-sæsonen fortsatte Carragher med at levere stabile præstationer, men det var først da den spanske taktikker Rafael Benitez satte sig i managerstolen tilbage i sommeren 2004, at Carraghers karriere virkelig tog fart. Benitez så en stor stjerne i scouseren Carragher, og viste ham stor tillid ved permanent at gøre ham til det finske plankeværk Sami Hyypiäs faste følgesvend i Liverpools centrale forsvar. Sammen med Hyypiä opbyggede Carragher en frygtindgydende mur, som var udslagsgivende i holdets vej til Champions League-triumfen i 2005.

Vejen til Istanbul blev ofte afgjort på en knivsæg hvor Liverpool med vilje, opofrelse, taktisk snilde og en smule held besejrede langt mere profilerede mandskaber. Et af disse var Roman Abramovich' gulddrenge fra Chelsea anført af Jose Mourinho. De blå fra London blev besejret med sammenlagt 1-0 i, hvad resultatet antyder, to meget taktiske og defensivt orienterede semifinaler. Med sejren over Chelsea satte Carragher en tyk streg under sin status som spirende verdensklasseforsvarer, og han imponerede da også Liverpools legendariske stopper Alan Hansen:

- Måden han holdte Chelsea væk var ufattelig. Jeg sidder her fyldt med den dybeste respekt for hvor mange gange han erobrede, blokerede og dækkede bolden af. Liverpool har haft mange store spillere gennem tiden, men Carragher er blandt de bedste.

Citatet fra Alan Hansen indkapsler den udvikling Jamie Carragher gennemgik i årene under Rafa Benitez. Inden spanierens ankomst til Anfield, var Carragher anset som en solid og pålidelig forsvarsspiller, som dog ikke rangeredes blandt toppen i Premier League. Under Benitez' vinger blev Carraghers medførte sejrsvilje og verbale evner til at orkestrere Liverpool-defensiven kombineret med taktisk spansk snilde. Opblomstringen var tydelig og nu blev Carragher rangeret blandt de bedste forsvarsspillere i Verden. Carragher er da også taknemmelig for Benitez' betydning for udviklingen:

- Rafa (Benitez, red.) var fantastisk for mig. Han gav mig stor tillid i min bedste position, og jeg vil sige, at han var særdeles vigtig i min udvikling som forsvarsspiller. Han er en af de bedste managere jeg nogensinde har haft, set ud fra et defensivt perspektiv.

Jamie Carraghers evne til at organisere og lede sit hold på og uden for banen er ofte blevet nævnt som en af hans største styrker. Han gik forrest, og var altid klar til at hjælpe sine medspillere, men hans budskaber blev ikke altid opfattet. Som ægte Liverpool-dreng har Carragher en særpræget scouse-accent, som for mange udlændinge gør ham totalt uforståelig. Den lokale dialekt har Carragher ofte måttet stå på mål for, når klubbens udlændinge gjorde grin med Carragher, hvilket følgende citat fra den tidligere forsvarskollega fra treble-sæsonen schweiziske Stephane Henchoz viser:

- Selvom vores firebackkæde var et miks af en tysker (Markus Babbel, red.), en schweizer (Stephane Henchoz, red.) og en finne (Sami Hyypiä, red.) talte vi alle engelsk til hinanden. Det eneste problem vi havde, var dog, at ingen af os forstod Jamie Carragher!

I løbet af sin karriere på Anfield udgjorde Jamie Carragher sammen med vennen og scouseren Steven Gerrard grundpillen på Liverpool-holdet. I en tid hvor spillere skifter klub som vi andre skifter underbukser er historien om de to lokale drenge, der svor evig troskab til barndomsklubben et særsyn. De to scousere er en institution i Liverpool, hvor de har værnet om klubbens traditioner og båret klublogoet med stolthed. Ingen er over klubben, hvilket den senegalesiske enfant terrible El Hadji Diouf fik at føle i sin tid i Liverpool. Diouf var ingen succes på Anfield og hans ture i rampelyset havde oftest et negativt skær, hvilket Carragher ikke var sen til at påpege:

- Han (Diouf, red.) tror han er lidt af en stjerne, gør han ikke? Men han har et af de værste scoringsgennemsnit i Liverpools historie. Han er den eneste nummer 9, der nogensinde er gået gennem en hel sæson uden at score. Ja faktisk, er han formentligt den eneste nummer 9 i hvilken som helst klub, der har gjort det. Han var altid den sidste der blev valgt til træning.

Hvor El Hadji Diouf ikke opnåede succes hos Liverpool, kan man ikke sige det samme om Jamie Carragher. Han har vundet alt hvad der er værd at vinde på klubplan, bortset fra ét trofæ; Premier League. Gang på gang har han måttet se ærkerivalerne fra Manchester United løfte Premier League-trofæet, men det dvæler Carragher dog ikke ved. I stedet glæder han sig over de vunde pokaler, hvor specielt en med ekstraordinært store ører har en speciel plads i fighterens bevidsthed. Til FourFourTwo fortæller han:

- Det var højdepunktet i min karriere (At vinde Champions League i 2005, red.). Det faktum, at det er verdens største klubturnering og så måden hvorpå vi vandt den… Det må være mit højdepunkt. Folk vil måske ikke give mig ret i dette, men for mig var det større at vinde Champions League end at vinde Premier League. Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg havde et brændende ønske om at vinde Premier League, men ville jeg bytte det for Champions League-sejren? Nej.

Historien om Jamie Carraghers karriere er historien om den lokale Liverpool-knægt, der voksede sig stor og blev en fundamental del af byens stolte fodboldhold. Det er samtidig historien om en ydmyg person med stor respekt for sine medmennesker. Specielt én person har vundet Carraghers respekt i løbet af Liverpool-tiden, holdkammeraten på klub- og landshold Steven Gerrard. De to gode venner har hver især skrevet et stort kapitel i Liverpools fodboldhistorie, men hvem af de to venner er den bedste fodboldspiller? FourFourTwo søgte svaret.

FFT: Hvem ville vinde; Et hold af Carraghers eller et hold af Gerrards?

Carragher: Det er ikke en gang værd at overveje. Det ville soleklart være holdet af Gerrards.

Gerrard: Tror du virkelig? Jeg tror, at det ville blive en kedelig 0-0. Jeg ville aldrig kunne score mod dig – og jeg kan heller ikke se dig finde nettet!

Carragher: Tja, det ville formentligt blive en målfattig affære… Et par clean sheets!

Hvorvidt Carragher har ret i en smal sejr til de 11 Gerrards skal være usagt, men én ting er sikkert; På Anfield brøler hyldesten til Jamie Carragher på melodien af det gamle Beatles-hit yellow submarine;

We All Dream Of A Team Of Carraghers, A Team Of Carraghers, A Team Of Carraghers.

Jamie Carragher, 35 år, 737 kampe for Liverpool, 150 Europa Cup-kampe og 38 landskampe for England. En klubmand og legende takker af.