Kend klubben - FC St. Pauli
Klubinfo om FC St. Pauli:
Stiftelse: 1910
Stadion: Millerntor Stadion (Kapacitet: 29.546 tilskuere)
Rivaler: Hamburger SV
Største bedrifter: 10. plads i Bundesligaen (1988/1989), semifinalen i DFB Pokal (2006), 2-1-sejr imod Bayern München i 2002
5 adjektiver om klubben:
Mangfoldig, antifascistisk, aktivistisk, progressiv, antikommerciel
FC St. Pauli - De trofæløse aktivister
FC St. Pauli er på mange måder en af verdens mest atypiske fodboldklubber. Hvor mange andre fodboldklubber og fodboldkulturen generelt slider med voldelig hooliganisme, har Hamburg-klubben på mange måder repræsenteret det stikmodsatte.
For FC St. Pauli har nogle helt særlige karakteristika. Og selvom den 114 år gamle klub fra år 1910 ikke kan prale af mange flotte sportslige resultater i tidens løb, så er de særligt i nyere tid blevet til lidt af en kultklub.
FC St. Pauli er placeret midt i Hamburgs historiske og farverige red-light-distrikt Reeperbahn, og er i moderne tid blevet en klub, som er blevet verdenskendt for sine helt unikke værdier.
Den øgede omtale har dog samtidigt skabt paradokser, da klubben også ønsker at modarbejde den stadigt stigende kommercialisering af fodboldbranchen.
Og klubbens ambitioner om at tage et aktivt ståsted imod business-delen i fodbold kan samtidigt måske også være en del af forklaringen på klubbens sparsomme sportslige succes. For på fodboldbanen har præstationerne historisk svinget gevaldigt.
FC St. Pauli har i stort set hele deres levetid været en yoyo-klub, som er rykket op og ned utallige gange i de tyske rækker. De har sågar været helt nede og vende i Regionalligaen, som dengang var Tysklands tredjebedste række, men i dag er det den fjerdebedste række.
Men når resultaterne har været så undervældende, hvordan kan klubben så have den store globale popularitet? Det dykker vi nærmere ned i her på Indkast.dk, hvor vi sætter spot på klubbens historie og identitet.
Vi vil i denne gennemgang se nærmere på fodboldklubbens resultater i tidens løb, men vi vil også udfolde nogle af klubbens mest interessante fakta samt dykke nærmere ned i kultklubbens fankultur samt i de mange kuriøse fortællinger og detaljer, som tegner billedet af klubbens DNA.
Kuriøse historier og fakta om klubben:
FC St. Pauli sættes ofte i forbindelse med det ikoniske Jolly Roger-flag med kranie og krydsben, og dette symbol blev introduceret af en lokal punkband-musiker ved navn Doc Mabuse, som angiveligt samlede det op i fuld tilstand ved en forlystelsespark, da han var på vej til kamp på klubbens hjemmestadion Millerntor Stadium. (fcstpauli.com)
Jolly Roger-flaget er på alle måder synonym med fankulturen i FC St. Pauli, da symbolet er allestedsnærværende i bydelen St. Pauli, hvor antifascistiske budskaber såsom ”Byd flygtninge velkommen” og ”Ingen er ulovlig” pryder flagene i bybilledet. (fcstpauli.com)
FC St. Pauli fik for alvor rodfæste i starten af 1980’erne. Fans med nazistiske overbevisninger blomstrede hos byrivalerne fra Hamburger SV, hvortil især mange hjemløse søgte imod St. Pauli, hvor der var mere fredeligt og ingen hooliganisme. (FC St.Pauli-fan Sven Brux til VICE Sports)
FC St. Pauli blev i 2009 den første tyske klub til at nedfæste retningslinjer i en årlig generalforsamling. Her blev værdier såsom socialt ansvar samt promovering af medlemmer, medarbejdere og fans og frivilliges interesser i sporten nogle af klubbens centrale retningslinjer. (bundesliga.com)
Når FC St. Pauli scorer et mål hjemme på Millerntor Stadium, lyder tonerne af Blur-nummeret ”Song 2.” Her kan man høre fansene i kor synge med på omkvædets ikoniske ord ”woo-hoo.” En målsang som de i øvrigt har til fælles med FC København. (The Guardian)
At FC St. Pauli kan betragtes som en verdenskendt klub taler på mange måder sit tydelige sprog, når man kigger på fanbasen. Det anslås, at klubben har omtrent 2 millioner fans alene i Tyskland. Men på verdensplan har klubben hele 19 millioner, som sympatiserer med klubben. (Martin Drost, marketingschef i FC St. Pauli til VICE Sports)
På FC St. Paulis online fanshop sælger de som så mange andre fodboldklubber merchandise. Men her demonstrerer klubben også sin aktivisme og antikommercielle standpunkter, da de har nogle særlige krav og retningslinjer, for produkterne de sælger. Her lægger de vægt på, at varerne skal være kendetegnet ved fairtrade, bæredygtighed, kønsneutralitet og socialøkonomisk retfærdighed. (FC St. Paulis online fanshop)
Hvem er den typiske FC St. Pauli-fan?
Som et af de mest sigende adjektiver om klubbens DNA er fangrupperingen i FC St. Pauli meget mangfoldig, og rummeligheden er en central værdi for klubbens fans.
Derfor vil du både kunne støde på FC St. Pauli-fans, som er punkere, sømænd, nomader, studerende eller sociale aktivister. Sådan beskriver Josh Ferry Woodard sit indtryk af klubbens fans til det amerikanske magasin Readers Digest.
Citater om klubben:
”St. Pauli: Klubben som står for alle de rigtige ting. Undtagen at vinde.” (The Guardian)
”Vi plejer at sige, at FC St. Pauli er det mest populære hold som andet valg iblandt det tyske folk.” (Martin Drost, marketingschef i FC St. Pauli til VICE Sports)
”FC St. Pauli er fodbold. Det er holdninger. Det er en livsstil. Det er derfor vi putter kranie og krydsben og vores slogans på alle slags produkter, såsom sweatere, t-shirts, halstørklæder, madkasser og nøgleringe.” (FC St. Paulis online fanshop)
Fodboldhistorien:
Som beskrevet er FC St. Pauli ikke en af de fodboldklubber, som er kendt for at have et bugnende trofæskab. Men i begyndelsen af 1900-tallet var FC St.Pauli rent faktisk en af de bedste klubber i Tyskland, og fra 1948-1951 spillede de med i toppen af den bedste tyske række.
Men efter Bundesligaens indførsel i 1962 gik FC St. Pauli dog ind i nogle mere magre år, og de formåede først at rykke op for første gang i denne nye fornemme bedste række i Tyskland i 1977. Oprykningen medførte en stor opblomstring på fanscenen fra mange fans med venstreorienterede politiske synspunkter.
Året 2002 er til gengæld et af de år, man husker i FC St. Pauli. For selvom denne sæson nok engang bød på nedrykning fra Bundesligaen, lykkedes det klubben at besejre den tyske fodboldstormagt Bayern München med 2-1 hjemme på Millerntor Stadium. Og det var tilmed et Bayern-hold med legendariske spillere såsom Oliver Kahn og Stefan Effenberg på holdkortet.
Men som bekendt har der historisk set ikke været ret langt fra optur til nedtur i FC St. Pauli. Klubben formåede nemlig i 2003 at rykke yderligere en række ned, og de skulle således en tur ned i landets tredjebedste række. Her tabte de tilmed på ydmygende vis til andetholdet hos rivalerne fra Hamburger SV.
I 2005-2006-sæsonen var der dog nok engang optur, da FC St. Pauli lykkedes med at komme hele vejen til semifinalen i den tyske pokalturnering DFB Pokal, og efter flere undervældende år rykkede FC St. Pauli op i den næstbedste række 2. Bundesligaen igen.
Og rutsjebaneturen fortsatte opad for den aktivistiske Hamburg-klub, som i 2009/2010 kunne krydre 100-års jubilæum med en oprykning til Bundesligaen igen. Og i den følgende sæson fik de desuden mulighed for at spille Hamburg-derbyet for første gang i 34 år.
Her slog de såmænd rivalerne fra Hamburger SV med 1-0 på udebane. En kamp der ligesom sejren imod Bayern stadig er ikonisk for St. Pauli-fans den dag i dag.
FC St. Pauli er altså på mange måder en klub med flere lag. Klubben har en lang og rig historie, og står for mange anderledes, progressive og værdipolitiske interesser sammenlignet med de fleste moderne fodboldklubber. Klubben vinder måske ikke meget på fodboldbanen. Men de vinder manges hjerter.