LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

Johan Hørstrup

Top fem: Her er de mest kontroversielle EM-kampe

I år afvikles den 17. EM-slutrunde. Slutrunden har tidligere budt på små og store kontroverser. Her er fem af de mest kontroversielle EM-kampe.

Til sommer skal det danske landshold til Tyskland til EM-slutrunden. En turnering som tidligere har haft kontroversielle kampe – såvel danske som udenlandske. Her er fem af de mest kontroversielle kampe fra EM-historien: 

#1: Spanien - Sovjetunionen (EM 1960) 

Man siger at sport og politik ikke skal blandes sammen. Men det var netop, hvad der skete under EM i 1960. Spanien, som dengang var regeret af Francisco Franco, var favoritter til at vinde EM i 1960. 

I kvartfinalen skulle Spanien møde Sovjetunionen. Da Franco får det at vide, beslutter han, at holdet ikke skal stille op til kampen. Af frygt for at Sovjetunionen skulle slå Spanien og dermed vise spanierne, at hans ideologi ikke var lige som god som det kommunistiske Sovjetunionen. 

Derfor dukker spanierne ikke op til kampen, og Sovjetunion erklæres som vindere. De møder Tjekkoslovakiet i semifinalen, i en kamp som de vinder 3-0. I finalen møder de Jugoslavien, som de slår 2-1 efter forlænget spilletid.  

#2: Holland – Vesttyskland (EM 1988)

Holland og Tyskland har historisk set altid været rivaler. Men til slutrunden i 1988 blev rivaliseringen taget til et nyt niveau efter Hollands semifinalesejr på 2-1 over Vesttyskland. Selve kampen blev afviklet med respekt mellem de to hold. 

Men efter kampen starter kontroverserne. Ronald Koeman har byttet trøjer med en af de tyske spillere. Efter trøjebyttet bruger han dog trøjen til at ”tørre sig” med på live TV. Det gjorde Koeman til den helt store skurk i Tyskland. 

To år senere til VM i 1990 går det igen galt mellem hollænderne og tyskerne, da Frank Rijkaard spytter på Rudi Voller. 

#3: Frankrig – Portugal  (EM 2000)

Det var et stort drama da Frankrig og Portugal mødte hinanden i EM-semifinalen i 2000. Efter at have spillet 1-1 i ordinær spilletid, var kampen gået i overtid. Det så længe ud til at kampen ville ende i straffespark.

Men i 117. minut får David Trezeguet en chance. Han bliver tacklet og bolden ender hos Sylvain Wiltord. Han sparker på mål, men rammer Abel Xavier. Og det er her det kontroversielle starter. 

For dommeren vurderer at bolden rammer Abel Xaviers hånd, og dømmer derfor straffespark, som Zinedine Zidane sparker ind og sender Frankrig i finalen. 

Kendelsen sætter dog gang i de portugisiske protester, som protesterer voldsomt over straffesparket. Flere af de portugisiske spillere bliver endda fysiske over for dommerne. 

En linjedommer blev skuffet og udskældt, og angiveligt endda spyttet på. Hele tumulten resulterer i en ni måneders karantæne i europæisk fodbold for Abel Xavier for at have revet i dommeren Gunter Benkos arm, en otte måneders karantæne for at have skubbet Benko til Nuno Gomes, og en seks måneders karantæne til Paul Bento for at have taget det røde kort fra Gunter Benko. 

#4: Sverige - Danmark (EM 2004)

I 2004 delte Sverige og Danmark pulje med Italien og Bulgarien. Efter to spillerunder stod det klart i sidste spillerunde, at det var et større puslespil der skulle lægges for at Italien kunne gå videre fra gruppen.

Italien skulle selv slå Bulgarien, mens Danmark og Sverige maks måtte spille 1-1, hvis italienerne skulle gå videre fra gruppen. Skulle Danmark og Sverige derimod videre, var det meget simpelt: Spil uafgjort med et resultat højere med mere end 1-1. 

Italienerne gjorde deres for at sikre deres plads i knock out-fasen, med en sikker 2-1 sejr over Bulgarien. Derfor lå det hele nu i Danmark og Sveriges hænder. 

Danmark og Sverige spillede 2-2, hvilket betød at de begge gik videre fra gruppen. Italien klagede senere over resultatet, og kaldte det for match-fixing. Der kom dog ikke noget ud af en undersøgelse af kampen. 

#5: England – Italien (EM 2020) 

Det kontroversielle ved EM-finalen i 2020 er ikke noget som skete på banen. Selvom mange engelske fans nok ville mene, at det er kontroversielt at Giorgio Chiellini ikke blev smidt ud for hans trøjetræk på Bukayo Saka i overtiden. 

Det kontroversielle ved kampen var derimod de engelske fans. Tusinde af engelske fans uden billetter forsøgte nemlig at bryde ind på Wembley inden kampen. 

Politiet forsøgte at kontrollere situationen, men kunne ikke stille meget op mod de engelske hooligans. De engelske fans forcerede hegn og afspærringer, og flere slåskampe fandt sted under optøjerne. 

I alt endte sammenstødene mellem politiet og de engelske fans med 49 anholdelser og 19 tilskadekomne betjente. 

Selve finalen blev afgjort i en straffesparkskonkurrence efter 1-1 i ordinær tid. Italien vandt straffesparkskonkurrencen 3-2, efter at Saka brændte det afgørende straffespark. 
 

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder