Sådan opnår spillere i Superligaen en fordel ved at lave ekstra løbetræning
Det kan næppe komme bag på nogen at hastighed spiller en stor rolle i mange sportsgrene. Især i fodbold er tempo en kæmpe fordel, da det kan være afgørende for om man har succes eller ej. Den danske superliga er blevet en af Nordens mest tempofyldte ligaer og det er der flere årsager til. En af dem er fokusset på løbetræning. Den rette træning og det rette udstyr er afgørende for spillernes træningspas, og vi ser her på hvordan netop danske spillere i Superligaen har formået at skabe et forspring ved at øge løbetræningen med de rette midler.
Udviklingen af løbesko har været altagørende for spillernes træning
Fodboldspillere træner naturligvis i særlige fodboldstøvler, som er helt anderledes end hvad man eksempelvis bruger af fodtøj i sportsgrene som håndbold eller basketball. Fodboldspillernes støvler er udstyret med knopper for at kunne skabe bedre greb i græsunderlaget. Derudover er fodboldstøvlernes bund og sål skabt af et anderledes materiale, der skal give støtte og elasticitet på en helt anden måde end løbesko. Selvom forskellen er stor, så har de nye løbesko alligevel spillet en stor rolle for udviklingen af spillernes tempo på banen.
Løbesko er i dag en videnskab. Sådan har der været i noget tid, og der er efterhånden udviklet flere forskellige typer af løbesko med alt lige fra ekstremt støddæmpende gummisåler til mere hårdføre trail løbesko. Når de danske spillere træner i fitnesscentre, haller og på kunstgræs vil løbetræningen foregå i diverse løbesko. Fodboldspillerne kan ligeledes få skræddersyet løbesko, der passer præcist til deres fod og måde at træde på. Nogle løber mere på forfoden andre løber mere fladt. I den forbindelse vil den rette pronationsløbesko kunne skabe en fordel for den enkelte spiller.
Fysisk hastighed har overgået boldtempo
Fodbold har gennemgået flere forskellige udviklingsstadier gennem årene. Vi skal ikke andet end blot 30-35 år tilbage i tiden for at se fodboldkampe i Premier League, der mest af alt lignede fysiske slåskampe på til tider mudrede og knoldede baner. Dengang var kropsstyrke altafgørende. Hvis du kunne tackle og tackle igennem, så var du som forsvarer og midtbanespiller godt stillet. Som angriber arbejdede man som oftest med mange lange bolde, så her handlede det fremfor alt om fysisk styrke til at kunne modtage de lange bolde og formå at holde på den.
Med årene udviklede fodbold sig til et mere kombinationsfokuseret spil. De første der for alvor viste vejen var spanske FC Barcelona, der oparbejdede en helt særlig kombinationsstil som alle i klubben skulle praktisere. Fra de mindste spillere i akademiet og hele vejen op til førsteholdet. Stilen fik hurtigt tilnavnet Tiki-taka og blev især en del af den populære cheftræner Pep Guardiolas varemærke. Under hans tid vandt Barcelona stort set alt, hvad der var at vinde, lige fra liga, Champions League og VM for klubhold. Især takket være den nye kombinationsstil.
Tiki-taka lignede en overlegen spillestil, der aldrig ville kunne overgåes af nogle andre spillestile. Der er alligevel sket en hel del i fodboldens verden siden Guardiola forlod både Barcelona men også den hæderkronede kombinationsstil. I dag vil mange hævde at moderne fodboldspillere er så veltrænede og hurtige, at kombinationsstile som Tiki-taka simpelthen ikke længere kan tilføje den nødvendige hastighed i spillet.
Spillerne er i dag blevet til atleter som løber hurtigere end kombinationerne med bolden kan foretages. Derfor har tempo i selve spillerne nu overgået tempoet med bolden. Der kan løbes stærkere end der spilles, og det skal i den grad tilskrives de nye løbetræningspas. Men hvad består de nye ekstra løbetræningspas så af? Og hvad er det der gør dem så effektive? Det ser vi på i det følgende afsnit.
Løbetræning med fokus på intervaller
De danske spillere gennemgår vidt forskellige træningspas hver dag og hver uge. Der er taktiske træninger med og uden bold, der er fysisk styrketræning og så er der forskellige former for løbetræning. Et af de mest effektive træningspas er løbetræning med fokus på intervaller.
Træningen foregår med kontinuerlige temposkift over faste tidsperioder. Det kan være 10 minutters almindeligt løb med indlagte spurter. Spurterne kan være af 30-40 sekunders varighed hvorefter spillerne igen falder ned i tempo. Det er videnskabeligt dokumenteret at intervalløbstræning har en positiv effekt på spillernes tempo. Man øger ganske enkelt evnen til at accellere og sprinte hurtigere ved at lave træning i tempo med lav og høj løbefrekvens.
Sprinttræning fra stilstand til maksimalt tempo
De danske spillere laver også decideret sprinttræning. Den minder en del om intervalløbet, bortset fra at det almindelige løbetempo er taget ud af træningen. Sprinttræningen starter fra fysisk stilstand og handler altså om at få kroppen i maksimal bevægelse, så hurtigt som overhovedet muligt.
Forskellen på intervalløb og sprint er at man i intervalløbstræningen starter sin spurt, mens man allerede er i bevægelse. Sprinttræning kræver det maksimale af kroppen, fordi hele kroppens vægt skal sættes i maksimal bevægelse. Man har ingen fysisk fremdrift at starte på, og fremdriften skabes først i det spilleren sætter fra og begynder at løbe.
Sprint- og intervalløbstræning har uden tvivl givet de danske superliga-spillere en lang række fordele som kan omformes i praksis på banen. Vi ser på de åbenlyse fordele her.
Hurtigheden giver fordele i pressspil uden bold
De hold i Superligaen, som opererer med den bedste og mest effektive løbetræning, vil kunne drage fordel af det i mange facetter af spillet. Et sted, hvor det virkelig kommer til udtryk, er i holdets presspil. Som nævnt tidligere er fodboldspillere efterhånden blevet så stærke og hurtige, at de næsten kan løbe hurtigere end bolden, så længe de arbejder i flok.
Hurtigheden giver pondus i blandt andet presspil uden bold, altså når modstanderen har bolden og man gerne vil generobre boldbesiddelsen. Det kan være i alt lige fra et øjeblikkeligt genpres efter et hurtigt boldtab eller det kan være i et længereværende løbepres på en modstander, der bygger sit angreb op fra forsvaret.
Jo hurtigere og mere kollektivt et hold kan løbepresse sin modstanders boldholder, desto mere vil man kunne stresse modstanderen. Det øgede stress hos det boldbesiddende modstanderhold vil i sidste ende skabe personlige fejl, som kan munde ud i boldtab.
Jo højere oppe et løbestærkt Superliga-hold kan generobre bolden via sit stærke løbepres, desto større chance vil holdet også have for at score. Løbepresset højt oppe på banen vil netop kunne afføde et tilfældigt angreb tæt under mål.
Det øgede tempo er også en fordel i spil med bolden
Det er er ikke kun i presspillet uden bold at superliga-hold vil have fordele af at kunne overmatche sin modstander i løbestyrke og løbevillighed. Det gælder i den grad også når det løbestærke hold er i boldbesiddelse.
Hurtighed kan give holdet øgede angrebsmuligheder fordi de løbestærke spillere kan positionere sig langt hurtigere end modstanderholdet kan nå at dække op. Har det løbestærke Superliga-hold ligefrem indøvet flere forskellige løbemønstre i deres angrebsfase, så vil de blot have endnu bedre kort på hånden.
Udover fordelen ved at kunne løbe hurtigere ind i de åbne spilzoner i det opbyggelige angrebsspil, så vil løbestærke hold også kunne drage fordel af individuelle sprint-præstationer. Eksempelvis vil det være en kæmpe fordel, hvis holdets fløje har en ekstra styrke i hastighed. Lynhurtige fløje giver ekstra mulighed for angreb og chancer, fordi den hurtige fløj vil have en fordel overfor modstanderholdets back. En hurtig fløj vil kunne nå til modstanderens baglinje og levere hyppigere indlæg til offensivspillerne i feltet.
På samme måde vil en hurtig back også være et kæmpe plus for et Superliga-hold. Hurtige backs vil kunne dæmme op for angribende fløje fra modstanderholdet, og hurtige fløje vil sågar også kunne bidrage med en vis offensiv styrke for sit eget hold, når denne trækker med frem ved angreb.