Fodbold nyheder

Andreas Cornelius – ”Corner” runder et hjørne

Af Torsten Brix

Den danske landsholdsangriber har været i mange udenlandske klubber. Han fandt roen og formen i Tyrkiet, men nu er han tilbage i FCK og fylder i dag 30 år.
Article image
- Så jeg tror, de havde fire sparkere klar, og så blev der spurgt et par gange, hvor folk kiggede på hinanden. Der var ikke rigtigt nogen, der ville tage den, og så tænkte jeg: Den tager jeg! Og så brændte jeg lortet!


Sådan sagde Andreas Cornelius til Ekstra Bladet kort tid efter, at han havde brændt det afgørende straffespark for Atalanta i sommeren 2018, som sendte hans tidligere klub FCK videre i Europa League – og så endda i Parken. Men måske var det ikke så underligt, at Cornelius meldte sig til at tage straffesparket.

- Jeg har altid haft en god selvtillid. Det svinger selvfølgelig lidt, men hvis man kan holde selvtilliden kunstigt oppe, også når der sker noget negativt, bliver man mere stabil. Hvis man fx laver en fejl i en kamp, kan man tænke: ”Hold kæft, en lorteaflevering, jeg fik, det var ikke min skyld” – haha. Eller man kan tænke: ”Det kan ske for alle.” Hvis det er en dårlig periode, kan man visualisere de gode oplevelser, man har haft, og fokusere på, at man ikke lige pludselig er blevet en dårligere fodboldspiller. Det har jo noget med fornuft at gøre. Følelserne må ikke tage over, hvis man skal ud af en krise.

Sådan sagde den velovervejede og den dengang blot 20-årige Cornelius til Euroman, kort tid inden han rejste til Cardiff, hvor han i den grad fik brug for selvtilliden. Forinden havde den unge angriber gjort kometkarriere på rekordtid, da hans første Superliga-kamp først kom i foråret 2012. På lidt over et år gik Cornelius fra at være ukendt til at være blandt dansk fodbolds allerbedste, og alligevel holdt han begge ben på jorden. Måske har forældrenes attitude hjulpet ham til at træffe de rigtige valg, men også givet ham den rigtige motivation.

- Mine forældre hjalp mig til at finde motivation i, at det er sjovt at spille i sig selv, også selv om andre er bedre. Mine forældre har heller ikke bare sagt ”Du var fantastisk i dag.” De kunne godt finde på at sige: ”Det var ikke din bedste kamp, måske skulle du have været gået i seng kl. 10 i stedet for kl. 2.” Så jeg er blevet pacet, men på en god måde. De stod fx ikke og råbte på sidelinjen, som jeg ellers har oplevet forældre gøre masser af gange på alle de hold, jeg har spillet. Der har altid været forældre med større ambitioner end deres børn, og det går næsten altid galt.

Men det var ikke kun forældrene, der fik ”Corner” til at holde benene på jorden. FCK formåede at holde pressen væk fra deres daværende guldfugl. Derudover lykkedes hovedstadsklubben også meget godt med at få den 193 cm høje angriber til at holde begge ben på jorden, hvilket Cornelius har et meget godt eksempel på:


- Jeg kom ret tidligt til at tjene ret mange penge. Da jeg havde fået en ny kontrakt, bestilte jeg en fed Mercedes. Hvis jeg var advokat og tjente det samme, ville folk tænke: ”Selvfølgelig skal han have sådan en bil.” Men mine trænere sagde, at når det er så nyt for folk, at jeg har de penge, skal jeg tænke over, hvordan jeg fremstår. Hvis jeg skifter fra en rusten cykel til en kæmpe Mercedes, kan folk få et forkert billede af mig, sagde de. Jeg tænkte lidt over det, og så anskaffede jeg en lidt mindre Mercedes.


Fra Islands Brygge til Serie A via Premier League
Andreas Cornelius startede sin fodboldkarriere, da han som femårig begyndte i klubben Hekla på Islands Brygge, men ret hurtigt blev han rykket op blandt spillere, der var ældre end ham. Senere tog han til Fremad Amager, hvor de i 13-14 års-alderen kvalificerede sig til Danmarksmesterskabet. De gik dog ikke videre fra gruppespillet, men trods dette blev Cornelius topscorer i turneringen.

Præstationer som disse fik FCK til at slikke sig om munden, og de fik tilknyttet talentet, som de også viste stor tiltro, men også gav en unik mulighed, som angriberen i den grad greb. For Cornelius opnåede kun ét år på højeste niveau i dansk fodbold, før Cardiff vurderede, at han var klar til Premier League. 18 mål og titlen som Superliga-topscorer - samt seks landskampe - nåede den unge angriber inden skiftet til Cardiff – og Premier League.


Charmerende Cardiff
Kigger man i FourFourTwo's store præsentationsmateriale op til den sæson, hvor Cornelius skulle starte i Premier League, fylder et billede af ham en tredjedel af historien om Cardiff, hvilket – igen – må have været noget af en omvæltning for den unge dansker.

Presset blev jo ikke mindre af, at Cardiff for første gang siden 1962 skulle spille i den bedste engelske fodboldrække – og at danskeren skulle lave de mål, som holdet i den grad skulle bruge. Sådan blev det ikke…

Efter blot otte kampe blev Cornelius skadet og kom aldrig tilbage for det walisiske storhold. Klubbens kontroversielle ejer Vincent Tan udtalte bl.a. om Cornelius, at han troede, at han havde købt en Bentley, men havde fået en Toyota.

En sæson blev det til, inden Cornelius vendte tilbage til FCK, hvor han igen viste sin målfarlighed, og igen blev han også en fast del af landsholdet. Det åbnede op for skiftet til Serie A-overraskelsen Atalanta, men heller ikke dette udlandsophold startede særlig godt. Derfor var et klubskifte oplagt, mente danskerens agent – Per Steffensen – der skrev på Facebook:

- Tre dage før vinduet smækkede i, fik vi en henvendelse fra en anden serie A-klub, en god og anerkendt klub. De havde Cornelius som førstevalg og ønskede at handle hurtigt. En no brainer tænkte vi, en god klub kommer og vil give en overordentlig god pris for Andreas, som Atalanta tilmed ikke bruger ret meget… Vi skulle blive klogere. Atalanta ville have (hold nu fast) 150 procent mere, end de havde betalt FCK året før! Den anden klub ville betale 100 mere, end Atalanta havde givet hos København. En fantastisk deal for alle. Og stadig en meget stor og flot pris for Atalanta. Mente vi. Men nej, Atalanta stod fast på en endnu højere kæmpepris på deres danske angriber, der lige nu er tredjevalg som midterangriber til startopstillingen.

Konkurrencen var hård for Cornelius i Serie A-klubben. Hans tidligere træner i FCK – Ståle Solbakken – så mange problemer. Ikke mindst den manglende spilletid, som nordmanden mente, var vigtig for Cornelius:

– I deres kamp mandag var der fem angribere før ham. De spillede med tre fra start og byttede to gange blandt de forreste. Og Cornelius var ikke blandt dem. Sandsynligvis kommer det til at koste landsholdspladsen, og han er også en spiller, der har brug for rytme. Han bliver hurtigt lidt uvenner med bolden, hvis ikke han har rytme. Heldigvis er han stærk mentalt, og det kan han bruge. Den dreng tåler noget modgang, så han kommer igennem det, sagde Solbakken til Ekstra Bladet.

Ni dage senere stod Cornelius så i Parken og skulle sparke det afgørende straffespark for Atalanta. Sparket var ok – så han var ikke uvenner med bolden - men Jesse Joronen i FCK-målet lavede en flot redning. Dermed var Cornelius den store skurk i Parken, hvor han tidligere har høstet store triumfer med FCK og landsholdet. Efter næsten fire målløse timers fodbold var der voldsom dansk jubel i den danske nationalarena, men en dansker jublede ikke. Men man kunne ikke andet end have sympati for Cornelius.

Dette blev desværre startskuddet til en svær tid for Cornelius med ophold i Bordeaux og hos Parma. Begge steder blev plaget af corona, mange skader og for lidt mål – samt en Serie A-nedrykning. Men nedrykningen blev måske god for den danske angriber, da det åbnede op for skiftet til Trabzonspor, hvor han straks blev en gigantisk succes.

Kort forinden var ”Corner” også en del af det landshold, der henrykte hele verden ved EM2020. Den sommer var magisk, men det var tiden også efterfølgende. For med mange mål af Cornelius vandt Trabzonspor deres første mesterskab i 38 år, og han blev hyldet som en konge. I kampen imod Antalyaspor, hvor Trabzonspor kunne vinde mesterskabet, gik der tre minutter, inden kampens første mål blev scoret af… Cornelius, som gik fra skurk i Parken til folkehelt i Tyrkiet.

Tilbage i Parken var han også som modstander den 16. august 2022, hvor Trabzonspor tabte med 1-2 og eftersom returkampen otte dage senere i heksekedlen i Tyrkiet sluttede målløst var FCK i Champions League-gruppespillet. Blot en uge senere landede den 29-årige Cornelius i et privatfly i Roskilde for at komme til det obligatoriske lægetjek i FCK.

Så FCK vandt kampen om de 200 millioner kroner over Trabzonspor, men de vandt også Andreas Cornelius, som for tredje gang vendte tilbage til FC København. Kort tid inden skiftet var han den helt store landsholdshelt, da Danmark for første gang vandt over Frankrig i 20 år. Cornelius scorede to mål i 2-1-sejren på Stade de France.

Men bedriften blev ikke fuldt op til VM2022, hvor Danmark skuffende fælt og efterfølgende blev den store angriber skadet. Da han rundende 30 år den 16. marts 2023 var ”Corner” på vej tilbage fra nok en skade og en karriere-nedtur.


Mere om Andreas Cornelius

Mere om FC København

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik