Rasmus Ove

Hvilke kampe skal du holde øje med? – Få overblik over VM-kvalifikation her!

Et hold fra AFCON-finalen misser VM og enten Italien eller Portugal misser en plads. Få det store VM-Kvalifikations overblik i denne artikel.
Europa
Den europæiske VM-kvalifikation går en stor uge i møde, hvor ti af de 13 spots til de europæiske hold er besat. Der er stor kamp om de resterende tre pladser, hvor 11 hold står til at kæmpe: Portugal, Tyrkiet, Skotland, Polen, Italien, Nordmakedonien, Ukraine, Sverige, Østrig, Wales og Tjekkiet.

Serbien, Spanien, Schweiz, Frankrig, Belgien, Danmark, Kroatien, Holland, Tyskland og England er derimod allerede kvalificeret.

Som en del af sanktionerne rettet mod Rusland går Polen direkte videre fra dette kvalifikationsopgør, hvorimod Ukraine - Skotland er blevet udsat grundet situationen i Ukraine.

Efter et 0-0 resultat i Irland og en overtidsscoring fra Mitrovic til slutresultatet 2-1 mod Portugal finder Portugal sig nu i VM-kvalifikations playoffkampene. Portugal spiller torsdag imod Tyrkiet i en af de store VM-kvalifikationskampe. Ligeledes missede Italien en direkte plads i VM-gruppespilet, der møder Nordmakedonien i playoffopgøret.

Italien og Portugal kan dog ikke begge komme til VM i Qatar, da vinderne af deres respektive opgør skal spille om den endelige plads til VM. De resterende kvalifikationskampe i Europa er mellem, Sverige – Tjekkiet og Wales - Østrig der begge spiller torsdag 20.45.


Sydamerika
Den sydamerikanske kvalifikationsmodel er noget anderledes end i Europa, hvor alle ti hold spiller i en stor gruppe, hvor de fire øverste sikrer sig kvalifikation, og nummer fem skal spille playoffkamp mod et hold fra Asien. Begge de to resterende runder spilles i denne landsholdspause, hvilket betyder vi snart kender fire af de fem deltagende hold fra Sydamerika til dette års VM.

Både Brasilien og Argentina har matematisk sikret sig en plads til VM, hvor Chile, Peru, Uruguay, Ecuador, Colombia og Bolivia stadig har mulighed for at kæmpe sig til VM.

Ecuador, der i øjeblikket ligger på tredjeplads, har allerede fredag 00.30 mod Paraguay mulighed for at sikre sin deltagelse til VM, hvor de med en enkelt sejr i deres resterende to kampe er sikret en plads i Qatar. Det største drama i Sydamerika finder dog sted mellem Uruguay og Peru, der ligger på respektive fjerde og femtepladsen. Et enkelt point separerer dem forud for opgøret, som dermed får en kæmpe betydning for den afgørende fjerdeplads.

Chile står overfor en kæmpe udfordring, hvis de skal med til VM, hvor de i øjeblikket befinder sig to point fra femtepladsen og mangler svære kampe mod Brasilien og Uruguay.


Nord - & Centralamerika
Alle de tre resterende runder i Nord- & Centralamerika skal spilles i denne landsholdspause. På samme måde som i Sydamerika spiller alle de resterende otte hold i en pulje, hvor de tre øverste placeringer kommer til VM og nummer fire skal spille playoff mod et hold fra Oceanien. Canada har så godt som sikret sig deltagelse, hvor de ligger nummer et med fire point ned til USA på andenpladsen. Både USA og Mexico, der ligger nummer to og tre, ligner hold der er på vej til Qatar med fire point ned til Panama på fjerdepladsen. Det store opgør i Nord- & Centralamerika er mellem netop USA og Mexico, der natten til lørdag mødes, hvor taberen kan ende med at blive presset af Panama i de resterende kampe.


Afrika
I Afrika er der lagt op til kæmpe drama i den kommende uge. De ti gruppevindere er gået videre til et “vinderen tager det hele stadie”, hvor en knockout-kamp hjemme og ude skal afgøre hvem der kommer til VM i Qatar. Det helt store opgør i Afrika er mellem de to AFCON-finalister Senegal og Egypten. Kampene spilles på fredag og tirsdag den. 29 marts. Kampene mellem Cameroun – Algeriet og Ghana – Nigeria er også værd at holde øje med, hvor der er lagt op til stort drama om VM-pladser.


Asien
I Asien har Qatar, Iran og Sydkorea sikret sig kvalifikation til VM. Qatar har sikret sig kvalifikation gennem sit værtskab til dette års slutrunde. Det lange kvalifikationsspil i Asien kommer til sin ende i denne landsholdspause. De resterende 12 hold i kvalifikation er inddelt i to grupper af seks hold, hvor nr. et og to kommer til VM. I gruppe A har Iran og Sydamerika matematisk sikret sig de to pladser. I gruppe B derimod er der stor spænding i de to resterende runder. Saudi Arabien ligger i øjeblikket nummer et med 19 point, Japan nummer to med 18 point efterfulgt af Australien med 15 point. Australien kan dog stadig selv afgøre det med kampe mod netop Japan og Saudi Arabien i de to resterende opgør.


Oceanien
Landende fra Oceanien har den sværeste vej til VM, de skal ikke bare slå de andre lande fra regionen, men også spille playoffkamp mod nummer fire i Nord - & Centralamerika.

Kvalifikationen har hidtil været påvirket meget af Covid-19, hvor de resterende kvalifikationskampe nu også skal spilles i Qatar. New Zealand har sikret sig en plads blandt de fire sidste hold, der skal spille knockout kampe. Salomonøerne, Tahiti, Papa Ny Guinea, Cook Island og Fiji kæmper om de resterende tre pladser.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER