Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Pierre-Emerick Aubameyang – sort panter eller råddent æble?

Hurtigere end Usain Bolt, ballademager med store disciplinære problemer, nyrig afrikaner med ekstremt forbrug… dette er blot nogle af betegnelserne, som er blevet påhæftet den nye Barcelona-angriber - der lovede sin bedstefar at spille for Real Madrid.
Da Arsenal vandt FA Cuppen i august 2020 med 2-1 over Chelsea, blev Pierre-Emerick Aubameyang dobbelt målscorer, mand of the match og den store helt, da han som anfører skulle løfte trofæet for ”The Gunners”. Kort efter postede han på de sociale medier et billede sammen med manager Mikel Arteta med ordene ”Min Træner”.

En måned senere blev han belønnet med en endnu bedre kontrakt, men 16 måneder senere blev han frosset ud af klubben og nærmest tvunget til et skifte og stor lønnedgang ved at tage til økonomisk trængte FC Barcelona. Hvad skete der i denne periode?

I løbet af de 16 måneder gik Aubameyang fra at være superhelten i Arsenal til en stor skurk efter et hav af dårlige beslutninger. Først ramte en formnedgang og de unge Bukayo Saka og Emile Smith Rowe virkede stærkere i Arsenal-offensiven. Derudover så de ud til at være mere ærgerrige og sultne end den kontraktunderskrivende Aubameyang. Det gjorde sammen med en lang pause grundet afrikanerens mors død, at Aubameyang ikke længere var den første, der skulle skrives på Arsenal-holdkortet og under de mange rejser til hjemlandet Gabon blev han også smittet med malaria, som svækkede ham meget fysisk.

Efterfølgende blev han sat af holdet til rivalopgøret imod Tottenham, efter han nok engang var kommet for sent, men han slog også en masse billeder op på de sociale medier, hvor han blev tatoveret, mens dette grundet Covid-19 var ulovligt i England. Desuden blev han væk fra flere Covid-19-tests hos Arsenal. Så samlet set en masser ballade, som til sidst blev for meget for manager Mikel Arteta og den spanske manager sendte ham tidligt til Africa Cup of Nations. Herfra lød meldingerne, at Aubameyang havde hjerteproblemer og derfor ikke kunne spille, men Arteta ønskede ikke, at han skulle tilbage til Arsenal og derfor endte han i Barcelona.

Men disse eksempler er langt fra eneste gange, at Aubameyang har været i overskrifterne. Han har f.eks. oplevet det umenneskelige at brænde et altafgørende straffespark i et London-derby mellem Arsenal og Tottenham, og det var endda i overtiden. Men i de efterfølgende kampe viste den afrikanske angriber, at han er skabt af noget helt specielt, for kort tid efter fik Arsenal nok et straffespark imod nogle rivaler – nemlig Manchester United, og Aubameyang tøvede ikke med at gå til bolden og score til 2-0.

Fire dage senere var Arsenal nok engang presset, da Rennes var foran med 3-1 inden returmødet i London. Nok engang slog Aubameyang til med to mål og en assists i 3-0-sejren, men at han var kampafgørende, lå næsten i kortene inden ankomsten til Arsenal. Han opnåede nemlig 141 mål i 212 kampe i Dortmund fra ankomsten i 2013, indtil han i de sidste timer af januars transfervindue i 2018 blev rekordindkøbt af Arsenal, men hvem er denne afrikanske angriber ellers?

Aubameyangs fodboldeventyr startede i 1995, da han første gang betrådte grønsværen i den lille franske klub ASL L'Huisserie Football, hvor han tog hul på fodboldkarrieren. Herefter gik turen til OGC Nice, Stade Lavallois, FC Rouen og SC Bastia, inden hans karriere som juniorspiller for alvor tog fart. Aubameyang sluttede sig til AC Milans ungdomsrækker i januar 2007.

I august 2007 var han en del af det hold, som tilkæmpede sig en flot fjerdeplads i den såkaldte Champions Youth Cup, som blev afholdt i Malaysia. Her leverede Aubameyang så solide præstationer, at han tiltrak sig international opmærksomhed. Han scorede således mod hver eneste modstander, som AC Milan mødte på grønsværen, og det blev til syv mål i seks kampe.

Afrikanerens første sæson som professionel fodboldspiller var sæsonen 2008/09, hvor han var udlejet til Dijon FCO. Meningen var, at Aubameyang skulle få førsteholdserfaring, hvilket han så sandelig fik. Han spillede således 34 ligakampe, hvori det blev til otte mål og to assists. Den dengang 18-årige Aubameyang blev ydermere nævnt i magasinet World Soccers talentsektion.

Sæsonen i Dijon som lejesvend blev altså en succes for Aubameyang. Herefter blev han udlejet til Lille OSC og AS Monaco, hvor han dog ikke oplevede samme succes. Efter seks måneder i Monaco blev Aubameyang udlejet til Saint-Etienne, hvor han på ny oplevede stor succes.

Succesen i Saint-Etienne var endda så stor, at Ligue1-klubben i december 2011 hentede Aubameyang på en permanent aftale. Han scorede sit første hattrick for klubben to måneder senere og endte faktisk som Ligue1-topscorer i den sæson. Sæsonen 2012/13 bliver betegnet som Aubameyangs gennembrudssæson. Han tilkæmpede sig ganske vist ”kun” en andenplads på topscorerlisten i Ligue1, men til gengæld blev han kåret til African Player of the Year.

Aubameyang blev præsenteret i Dortmund den 4. juli 2013. Her kom han dog til at stå i skyggen af Robert Lewandowski i Dortmund-angrebet, hvilket kom til udtryk på Bundesligaens topscorerliste for 2013/14-sæsonen, hvor Aubameyang sluttede under både Lewandowski og Marco Reus.

Lewandowski sluttede sig til Bayern München inden sæsonen 2014/15 blev sparket i gang. Aubameyangs anden sæson i Dortmund-trøjen bød på 16 mål, hvilket gav ham rollen som Dortmund-topscorer. De 16 træffere var dog ikke nok til at sikre ham topscorertitlen i Bundesligaen, men fjerdepladsen på topscorerlisten betød, at han nærmede sig. Sæsonen 2015/16 bød på 25 mål i sæsonens 34 kampe, men det var kun nok til andenpladsen på topscorerlisten, da Lewandowski scorede 30 mål i Bayern München-trøjen.

Man kan argumentere for, at 2016/17-sæsonen var den bedste sæson nogensinde for Aubameyang. Han vandt topscorertitlen for næsen af Lewandowski, som for anden sæson i træk præsterede hele 30 træffere i 34 kampe. Aubameyang havde scoret 29 mål i sæsonen, inden den allersidste spillerunde gik i gang. Her var Werder Bremen på besøg i Dortmund, hvilket endte med en 4-3-sejr til værterne. Dortmunds superhelt fandt vej til netmaskerne to gange i den allersidste kamp, mens Lewandowski ikke formåede at finde vej til netmaskerne i Bayern Münchens 4-1-sejr over Augsburg, og inden skiftet til Arsenal havde angriberen lavet 13 mål for Dortmund, mens det har knebet lidt mere på landsholdet.

Aubameyang blev inviteret til at spille for Italiens U19-landshold, da han havde overstået den succesfulde sæson som lejesvend i Dijon, men den franskfødte angriber med rødder i Gabon valgte dog det franske U21-landshold, som han debuterede for i februar 2009.

I marts 2009 blev Aubameyang imidlertid udtaget til det gabonesiske landshold, som han siden har repræsenteret. Gabon var vært for African Cup of Nations i 2017, hvilket dog hverken medførte en sejr eller en finaleplads. Til gengæld er Aubameyang alle tiders topscorer på det gabonesiske landshold. Nok tal - nu mere om ”The bad boy” .


Superhelten Aubameyang
Halloween var lige om hjørnet i oktober 2012, da Aubameyang tilsyneladende tog forskud på glæderne. Han havde netop scoret det første mål i kampen mellem Saint-Etienne og Stade Rennais, da han løb om bag målet og fandt en taske. Frem fra tasken tog han en Spiderman-maske, som han iførte sig for at fejre sin scoring. Dog var Aubameyang ikke den første spiller i verden, som fejrede en scoring på den måde. Den tidligere Newcastle-midtbanespiller Jonas Gutierrez havde således en Spiderman-maske gemt i shortsene, som kom frem, da han scorede mod Barnsley i 2010. Det blev til gengæld langtfra den sidste gang, at Aubameyang iførte sig en maske på grønsværen.

Aubameyang stjal endnu en gang rampelyset med en maske, da han var havnet i Dortmund og de stod overfor Bayern München i DFL-Supercuppen i 2014. Henrikh Mkhitaryan bragte Dortmund foran efter 23 minutters spil, inden Aubameyang også kom på måltavlen efter godt en times spil. Herefter fandt han en Spiderman-maske i den ene sok, som han tog på hovedet foran de knap 80.000 tilskuere på Signal Iduna Park.

Spiderman blev erstattet af Batman i det såkaldte Ruhr-derby mellem Dortmund og Schalke i februar 2015. Aubameyang bragte BVB foran efter 78 minutters spil, hvorefter han tog en Batman-maske på hovedet, mens hans holdkammerat Marco Reus fulgte trop og også tog en maske på – en Robin-maske.

Aubameyang iførte sig for fjerde gang i karrieren en maske på grønsværen, da Schalke tog imod Dortmund til endnu et Ruhr-derby. Aubameyang bragte Dortmund foran i anden halvleg, hvilket altså fik ham til at tage endnu en maske på, men der var ugler i mosen denne gang. Der var således tale om en speciel maske, som var en tilslutning til den såkaldte Nike-kampagne ”The Masked Finisher”. Aubameyang var personligt sponsoreret af Nike, mens Dortmund fik deres spilledragter fra Puma, som oven i købet også er aktionærer i Bundesliga-klubben. Denne kontrovers fik Dortmund-direktøren Hans-Joachim Watzke til at tale med store ord:

- Denne opførsel er uværdig for sådan en stor virksomhed. Det kan ikke passe, at vi skal kæmpe for Nike og deres økonomiske interesser på denne måde. Vores partner er Puma, udtalte Hans-Joachim Watzke til det tyske medie Bild.

Den daværende Dortmund-træner Thomas Tuchel var også overrasket over sin angribers opførsel. Han var dog ikke overrasket over, at hans angriber endnu en gang tog en maske på, da han skulle fejre sin scoring, men derimod over den kontroversielle maske, som var et endegyldigt bevis på, at Aubameyang havde tilsluttet sig en Nike-kampagne iført en Puma-spillertrøje.

- Vi havde forventet en efterfølger til Batman/Spiderman-jubelscenen, men det var ikke tilfældet, hvilket gør det hele en anelse vanskeligere, lød det fra Thomas Tuchel.


”No Auba – No Party”
Den sidstnævnte maske-eskapade resulterede i, at Aubameyang blev idømt en bøde på omkring 375.000 kroner, men det er langt fra eneste gang, der har været ballade med Aubameyang. Angriberen er blevet påhæftet ”No Auba – No Party”, da han er lidt af en festabe med hurtige biler, specielle hårpragter, manglende disciplin samt ekstremt dyrt designertøj, som han selv producerer. Han har blandt andet lavet tøjserien ”PEA17” samt baseballcap-mærket ”New Era”, som kom i Dortmund-farverne sort og gult – måske skal det i fremtiden have andre farver?

Tøjet var et af problemerne for Aubameyang i Dortmund, da arbejderklubbens fans slet ikke kun genkende levemåden fra Gabon-angriberen. Ugelønnen på omkring 1,5 million kroner i Dortmund er blev brugt på mange vanvittige ting, som da han mødte op til kamp med et par grønne Nike-sko med 4.000 små Swarkoski krystaller på til en samlet pris på over 25.000 kroner.

Dette kom samtidigt med, at han sagde til journalister, at han ønskede at skifte til Real Madrid eller PSG, hvilket de meget loyale Dortmund-fans havde svært ved at acceptere. Desuden er han gentagende gange udeblevet fra træningen – blandt andet for at deltage i en reklamefilm for Red Bull, og han blev også udelukket til en Champions League-kamp imod Sporting Lissabon, da han 48 timer før var blevet filmet til et pool-party i det nordlige Italien. Han blev også udelukket fra truppen til en kamp imod Stuttgart, da han kort tid forinden var taget til Barcelona for at besøge den gamle holdkammerat – Ousmane Dembélé. Dortmund kaldte det ”disciplinære problemer”, og dem har der været mange af.

Disse havde - ifølge bulletinerne - gjort, at holdkammeraterne tog afstand til Aubameyang i Dortmund, og til sidst fik sportsdirektør Michael Zorc samt træner Peter Stoger simpelthen nok af deres ellers så målfarlige angriber – og måske blev andre klubber også bange for at hente ”problembarnet”.

Flere gange havde Real Madrid vist deres interesse, men trods deres sportslige krise så slog ”Los Blancos” ikke til. Tidligere har den spanske avis AS skrevet, at Real Madrid var villige til at betale i omegnen af 520 millioner kroner samt sende deres daværende angriber Álvaro Morata til Dortmund, hvis Aubameyang til gengæld blev sendt den modsatte vej, men det blev afvist af Dortmund, selvom Aubameyangs mor, Margarita Crespo, tidligere har udtalt:

- Han (Pierre-Emerick Aubameyang, red) lovede sin bedstefar, at han ville komme til at spille for Real Madrid, og lige siden han var et lille barn, snakkede han altid om Real Madrid - ikke Barcelona.

Pierre-Emerick Aubameyang endte ikke i Real Madrid, og måske findes forklaringen på, at angriberen ikke blev købt af Real Madrid i ordvalget fra Dortmund-legenden Matthias Sammer. Han har sagt, at Arsenal havde købt ”Et råddent æble”, og at angriberens egoistiske og respektløse opførsel næppe vil ændre sig.

Den samme tilgang har flere eksperter taget, efter Aubameyang efter den flotte sejr over Rennes tog en ny maske på – denne gang som ”Black Panther”. Handlingen kostede en advarsel, og dermed tilsidesatte angriberen holdets bedste for egen vindings og egos skyld.

- Jeg havde brug for en maske, der repræsenterer mig. Det er en sort panter, og i Afrika bliver Gabon kaldt for ”Gabons pantere”. Så dette repræsenterer mig, sagde Aubameyang.

Sammer var på banen en hårdtarbejdende midtbanespiller – ligesom Arteta var, så måske begge har samme holdning i forhold til Aubameyang. Arteta valgte at sende sin stjerneangriber til Barcelona på trods af, at det betød, at Arsenal kun havde Alexandre Lacazette og Eddie Nketiah tilbage i truppen som deciderede angribere. Da Aubameyang forlod Arsenal, havde de tilsammen kun lavet tre Premier League-mål halvvejs igennem sæsonen, men mange flere havde Aubameyang ikke scoret. Så han var gået fra superhelt hos Arsenal til et brutalt exit eller gået fra sort panter til et råddent æble…?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER