Fodbold nyheder

Barcelona – og den gigantiske deroute

Af Torsten Brix

Det catalonske storhold står ved en skillevej… nu er chancen for at komme tæt på Champions League og dermed nogle tiltrængte penge!

Article image

Når historiebøgerne skal skrives efter årtusindeskiftet, vil kapitlerne for de seneste år komme til at handle om Barcelona og den voldsomme nedtur, som de er i gang med – lige nu! Og resultaterne fra La Liga og Champions League fortæller mange historier.


Økonomien var skidt, inden Corona ramte hele verdens underholdningsindustri, så ondt blev værre for Barca. De manglende penge har i den grad også påvirket det sportslige, for der er truffet mange økonomiske beslutninger, som sikkert har været de korrekte økonomiske beslutning, men som har medført sportslige reaktioner.

Så den økonomiske deroute har ramt lige i hjertet på de stolte catalonere, for der har været en direkte parallel til de dårlige resultater på banen. De dårlige sportslige resultater rammer så igen tilbage på økonomien og dermed kommer den berømte boomerang nok engang. Det klareste eksempel på dette er Barcelonas manglende deltagelse i den økonomisk attraktive Champions League.

For første gang i hele tyve år er Barcelona i denne sæson ikke gået videre fra Champions Leagues gruppespil, og det er på trods af, at deres pulje havde Benfica og Dynamo Kiev, hvilket normalt er hold, som Barcelona er klart bedre end, mens puljens fjerdehold Bayern München tidligere har været et hold, som Barcelona var ligestillet med. Sådan er det ikke længere, hvilket de to klare tyske 0-3-sejre vidner om.


Seks kampe = to Barcelona-mål
Gruppespillets helt store chok var dog Barcelonas manglende mål, da de seks kampe blot gav to mål, efter Barcelona i de forgangne gruppespils sæsoner har lavet 11,16,15, 20, 9, 14, 9 og 16. Den sidste gruppespilskamp i München skulle Barcelona vinde, hvis de ikke skulle ryge ud, og inden kampen var Barca-præsidenten Joan Laporte i den store München-kathedal. Da han kom ud, skulle han have sagt, at ”troen skal man altid have”, men troen var ikke nok imod mægtige Bayern, og de tabte med 0-3. Dette var blot et af mange dårlige resultater i de seneste år for Barcelona i Champions League.


0-3 blev det også til imod Roma og Juventus, mens Liverpool vandt 4-0 over Barcelona og PSG vandt med 4-1, men det værste nederlag var naturligvis 2-8-lussingen til Bayern. Disse resultater er kommet gennem de seneste år, og Barcelona-ledelsen har ikke kunnet reagere på dette, da de føromtalte økonomiske midler ikke har været til at forstærke truppen – tværtimod.


”Es lo que hay”
Modløsheden har også været malet udover Barcelona-spillerne, og udtalelserne fra dem har i nogle tilfælde været nedslående, som da holdets profil Gerard Pique sagde: ”Es lo que hay”, der kan oversættes med ”Det er, sådan det er – og det bliver nok ikke bedre”.

Det blev ikke bedre under Ronald Koeman, og derfor kom klubikonet Xavi til. Det har hjulpet, men ikke mere end Barcelona stadigvæk er placeret på femtepladsen i La Liga med femten point op til Real Madrid, og næste kamp byder på den direkte duel om den Champions League-givende fjerdeplads med Atletico Madrid. Ord kan næsten ikke beskrive, hvor vigtig denne kamp er for Barcelona, da økonomien i næste sæson vil hungre efter Champions League-millionerne.

En ny æra er startet med Xavi, og da jeg forleden var i festligt lag med en stor Barcelona-fan, kunne man sagtens mærke, at fremtiden kan blive lys for det catalonske hold med klubikonet Xavi som træner og unge spillere som Gavi, Pedri, Ansu Fati og nytilkommende Ferran Torres. Det kan godt blive spændende – enig, men lige nu er det trist. Kampen imod Atletico Madrid kan dog blive et vendepunkt. Måske en skillevej for kriseramte Barcelona?


Mere om Barcelona

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Liverpool - Real Madrid
ANNONCE