Fodbold nyheder

CHL-overblik: Sådan kan holdene spille sig videre

Af Stefan Lindahl

Med en runde tilbage giver Indkast dig her overblikket over, hvordan de forskellige mandskaber kan spille sig videre i Europas fineste klub-turnering.

Article image
Ritzau-Scanpix

Gruppe A

HoldKampeMålscorePoint
1.Manchester City517-812
2.Paris Saint-Germain59-78
3.RB Leipzig513-134
4.Club Brügge55-164

Sidste spillerunde
RB Leipzig - Manchester City
Paris Saint-Germain - Club Brügge

Før den sidste spillerunde i turneringens Gruppe A er Manchester City og Paris Saint-Germain sikret videre avancement. Manchester City er udover det sikre avancement også garanteret gruppens førstepladsen.

Det interessante udspiller sig blandt gruppens nummer tre og fire, hvor RB Leipzig lige nu sidder på den Europa League-givende plads. RB Leipzig er bedst indbyrdes mod Club Brügge, hvorfor alt andet end en pointdifference i belgiernes favør vil sende Leipzig over i Europa League og ende belgierne Europa-eventyr.


Gruppe B
HoldKampeMålscorePoint
1.Liverpool515-515
2.FC Porto53-85
3.AC Milan55-74
4.Atlético Madrid54-74

Sidste spillerunde
FC Porto - Atlético Madrid
AC Milan - Liverpool

I Gruppe B er der før sidste spillerunde kun en ting, som er afgjort. Liverpool har vundet gruppen, og er derfor sikkert videre til turneringens næste fase. Den sidste plads i Champions League-slutspillet og den Europa League-givende tredjeplads kan dog stadig ende i hænderne på alle de resterende tre klubber.

Porto har det bedste udgangspunkt, da den portugisiske klub selv kan afgøre tingene. Vinder de over Atlético Madrid i Porto, så avancerer de som toer uanset resultatet i gruppens anden kamp mellem Liverpool og AC Milan. Og så bliver det indviklet.

Hvis Porto slår Atlético Madrid, så kan spanierne faktisk stadig ende som treer i puljen. Det sker, hvis Milan, som lige nu har den placering, samtidig taber til Liverpool, men taber med mere end et mål mere, end Atlético taber til Porto med, fordi Milan lige nu er et mål bedre i målscore isoleret set mod spanierne.

Hvis Atlético Madrid vinder over Porto, så vil spanierne rykke sig op på tabellens andenplads. Det sker dog kun, hvis Milan ikke vinder over Liverpool med flere eller samme antal mål, som Atlético i det tænkte eksempel slår Porto med. Hvis det sker, så vil Milan nemlig gå videre med en bedre målscore, da de før runden er et mål bedre end spanierne.

Slår Atlético Porto med et mål mere, end Milan vinder over Liverpool med, så skal vi have fat i den store lommeregner. En lige målscore mellem Milan og Atlético efter sidste spillerunde vil nemlig trække os ned til syvende punkt på UEFA’s liste over, hvad der sender et hold videre, som er flest mål scoret på udebane i alle gruppekampe. Her er Milan lige nu et mål bedre end Atlético, hvilket betyder, at hvis spanierne scorer mere end et mål i Porto, og vinder, så overhaler de Milan i det tænkte scenarie.

Vinder spanierne dog med blot 1-0, så skal vi videre ned på listen. I scenariet står både Milan og Atlético til at vinde, hvorfor det så vil blive afgjort på antal udebanesejre i gruppespillet. Her vil Atletico avancere, da Milan kun har vundet på udebane mod Atlético, imens spanierne har vundet på udebane over Milan og i dette scenarie også vinder ude over Porto.

Milan er derfor videre fra gruppespillet sammen med Liverpool, hvis de slår englænderne i sidste runde, og Atlético ikke samtidig vinder med en større margin over Porto, end Milan slår Liverpool med.

Hvis Milan spiller uafgjort med Liverpool, og Atlético slår Porto, så går Atlético videre som toer, og Porto snupper Europa League-pladsen. Porto er nemlig bedst indbyrdes mod Milan, hvorfor de ender over italienerne, hvis de som minimum har samme antal point efter den sidste spillerunde.


Gruppe C
HoldKampeMålscorePoint
1.Ajax Amsterdam516-315
2.Sporting CP512-89
3.Borussia Dortmund55-116
4.Besiktas53-140

Sidste spillerunde
Ajax Amsterdam - Sporting CP
Borussia Dortmund - Besiktas

Før sidste spillerunde i turneringens Gruppe C er tingene afgjort. Ajax kan ikke miste deres sikre førsteplads, og portugisiske Sporting snupper andenpladsen. Lissabon-klubben er nemlig bedst indbyrdes mod Borussia Dortmund, og derfor kan tyskerne, selvom de to hold ender á point, ikke overhale portugiserne.

Dortmund skal derfor spiller Europa League til foråret. Besiktas, som er fanget allernederst i gruppen, europæiske eventyr er slut for denne sæson.


Gruppe D
HoldKampeMålscorePoint
1.Real Madrid512-312
2.Inter Milan58-310
3.Sheriff Tiraspol56-106
4.Shakhtar Donetsk51-111

Sidste spillerunde
Real Madrid - Inter Milan
Shakhtar Donetsk - Sheriff Tiraspol

De to eneste hold, som har noget at spille for i Gruppe D på sidste spilledag er Real Madrid og Inter. De to hold mødes i en direkte duel om gruppens førsteplads. Ender den kamp med alt andet end en Inter-sejr, så avancerer Real til næste runde som puljevinder. Vinder Inter, så snupper de førstepladsen.

Sheriff Tiraspol fra Moldova, som har vundet over Real Madrid i gruppespillet, er sikret tredjepladsen og dermed Europa League-deltagelse i foråret. Nederst må Shakhtar Donetsk sande, at det for fjerde sæson i træk ikke lykkes dem at komme med ind i turneringens slutspil.


Gruppe E
HoldKampeMålscorePoint
1.Bayern München519-315
2.FC Barcelona52-67
3.SL Benfica55-95
4.Dynamo Kiev51-91

Sidste spillerunde
SL Benfica - Dynamo Kiev
Bayern München - FC Barcelona

To ting ligger helt fast i Gruppe E inden sidste spillerunde sparkes i gang. Bayern München har vundet puljen, og Dynamo Kiev må ligesom landsmændene Shakhtar Donetsk vinke farvel til europæisk fodbold i denne sæson.

Det interessante foregår derfor mellem FC Barcelona og Benfica. Barca har før runden det gode udgangspunkt, men spanierne står foran noget af en opgave på udebane i München.

Det er dog nødvendigvis ikke nødvendigt for Barca at hente point overhovedet. Det kræver dog, at Benfica ikke vinder på egen bane over sidstepladsen Kiev. Vinder Benfica, så skal Barcelona også bruge en sejr. Ender de to hold á point, så er det nemlig Benfica, som går videre til næste runde, da portugiserne er bedst indbyrdes.


Gruppe F
HoldKampeMålscorePoint
1.Manchester United510-710
2.Villarreal59-77
3.Atalanta510-106
4.Young Boys56-114

Sidste spillerunde
Manchester United - Young Boys
Atalanta - Villarreal

Før den sidste spilledag i Champions Leagues Gruppe F er det kun sikkert, at Manchester United går videre til turneringens slutspil. Ikke nok med, at United er videre, så kan de heller ikke vippes ned fra førstepladsen. Selvom englænderne skulle tabe i sidste til Young Boys, og Villarreal slår Atalanta, så vil Manchester-klubben stadig være bedst indbyrdes mod de spanske toere.

Det interessante sker derfor mellem de tre andre hold i gruppen, hvor alt stadig kan ske. Hvis United slår Young Boys, og Villarreal vinder over Atalanta vil status quo dog holde i gruppen, som med den øjeblikkelige stilling sender Villarreal videre som toer og Atalanta over i Europa League.

Derfor skal Atalanta altså bruge en sejr over Villarreal, hvis de skal videre. Selvom Villarreal skulle tabe til Atalanta, så kan de spanierne stadig ikke ende på puljens sidsteplads, da de er bedst indbyrdes mod Young Boys. Derfor er Villarreal før sidste spillerunde garanteret et europæisk eventyr efter nytår.

Hvis Young Boys skal gøre sig forhåbninger om et europæisk eventyr i foråret, så er de altså afhængige af, at Atalanta snubler, og de selv vinder. Problemet for schweizerne er nemlig, at de også mod italienerne er dårligst indbyrdes. Alt andet end flere point sammenlignet med Atalanta vil derfor holde Young Boys på sidstepladsen.


Gruppe G
HoldKampeMålscorePoint
1.LOSC Lille54-38
2.RB Salzburg57-67
3.Sevilla55-46
4.VfL Wolfsburg54-75

Sidste spillerunde
VfL Wolfsburg - LOSC Lille
RB Salzburg - Sevilla

Før sidste spillerunde er alt stadig åbent i Gruppe G. Det eneste, som reelt er sikkert, er, at Sevilla og RB Salzburg ikke kan lande på det samme antal point. Derfor vil alt andet end en Sevilla-sejr i det opgør holde spanierne under Salzburg.

Hvis Sevilla taber til Salzburg, og Wolfsburg spiller uafgjort med Lille, så vil Salzburg gå videre som etter, franske Lille snuppe andenpladsen, og Sevilla selv snuppe tredjepladsen. Spanierne er nemlig bedst indbyrdes mod Wolfsburg. Netop derfor behøver Wolfsburg en sejr over Lille i sidste runde, hvis de skal blande sig i kampen om pladserne, som giver europæisk deltagelse til foråret.

Den første kamp mellem Wolfsburg og Lille endte uafgjort. Derfor vil en sejr til tyskerne i de to holds andet gruppespilsmøde sende dem over Lille i tabellen. Alt andet end et uafgjort resultat i gruppens anden kamp vil derfor sende Sevilla ned på puljens tredjeplads, og dermed spanierne over i Europa League. Vinderen af den anden kamp vil tilmed ende som etter i puljen i dette scenarie.

Franske Lille kan dog selv afgøre tingene. Vinder de over Wolfsburg, så har de forseglet både deres egen og tyskernes skæbne. Sker der, så forbliver Lille nemlig etter, og Wolfsburg forlader de europæiske turneringer.

Det kan dog blive meget indviklet på den sidste spilledag, hvis Wolfsburg vinder over Lille, og Salzburg deler med Sevilla. Disse to resultater vil uden nogen opmåling af antal af mål med sikkerhed sender Sevilla ned på puljens sidsteplads, da spanierne i dette eksempel vil være det hold i gruppen med færrest antal point. De tre andre hold vil dog have otte point hver.

Når vi skal finde ud af, hvor holdene fordeler sig på de tre andre pladser, så skal vi have fat i lommeregneren, da alle tre hold pludselig står på otte point. Når det sker, så tages alle Sevillas kampe mod de øvrige gruppemodstandere ud af ligningen, hvilket betyder, at det kun er de tre holds indbyrdes kampe som medregnes.

I en sådan tabel vil Lille være det hold med færrest point, hvorfor de ender på gruppens tredjeplads. Disse resultater vil faktisk sende Wolfsburg fra sidstepladsen op på puljens førsteplads, da de indbyrdes mellem de tre vil have hentet syv point. Det vil være et mere end Salzburg, som i dette scenarie må tage til takke med andenpladsen i gruppen.


Gruppe H
HoldKampeMålscorePoint
1.Chelsea510-112
2.Juventus59-612
3.Zenit Skt. Petersborg57-74
4.Malmø51-131

Sidste spillerunde
Zenit Skt. Petersborg - Chelsea
Juventus - Malmø

I Gruppe H bliver det noget interessant i toppen af tabellen på turneringens sidste spilledag. Mellem de to øverste, Chelsea og Juventus, som begge er sikret videre avancement, kan Juventus nemlig stadig snuppe førstepladsen, hvis de henter flere point end Chelsea i sidste spillerunde. Ender de to hold á point, så går Premier League-klubben dog videre som etter, da de er bedst indbyrdes.

I den anden ende er det afgjort, at russiske Zenit rykker over i Europa League efter vinterpausen. Selvom Malmø og Zenit skulle ende på samme antal point, som kan ske via et Zenit-nederlag og en Malmø-sejr, så kan svenske Malmø ikke passere Zenit, da russerne er bedst indbyrdes.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik