Torsten Brix

Messi & Barca – startede og sluttede med en serviet

Hvad er sagens kerne i bruddet imellem FC Barcelona og deres mangeårige talisman? Handler det om dårlig ledelse og en heraf elendig økonomi, er det Finansielle Fair Play-regler, er det den nye regel om lønninger i forhold til omsætning for La Liga-klubberne eller ville Messi bare have en højere løn i PSG?
Tidligere har Indkast.dk i disse linjer forsøgt at give læserne et overblik og besvare fodboldspørgsmål, som var uafklarede og måske også lidt kryptiske. Dette kan vi simpelthen ikke gøre i forhold til Lionel Messis afsked med Barcelona. Mange tænker sikkert, at forklaringen er ligetil – altså, at det handler om, at Barcelona ikke har råd til at give den argentinske troldmand en ny kontrakt i La Liga-lønloftet med maximalt 70% til lønninger af klubbernes omsætning.

Men ved vi med sikkerhed, at dette er sagens kerne? Et presserende spørgsmål kunne jo være… hvor stor er lønforskellen på Messi på 50% af løn, som han tilbød, sammenlignet med lønnen for de to forholdsvis løntunge Memphis Depay og Sergio Agüero, der begge lige er skiftet transferfri til Barcelona. Her er der altså tale om to løntunge offensive spillere, men hvis Messis skifte ikke handler om økonomi, hvad kan årsagen så være? For omkring et år siden sendte Lionel Messi en fax til FC Barcelona, hvori han og en flok advokater slog fast, at superstjernen ønskede en ny fodboldfremtid. Brevet var simpelthen en opsigelse – hvorfor?


Dårligste ledelse i mands minde
Der er masser af eksempler på grotesk ledelse i Barcelona under den vanvittige sidste præsident Josep Bartomeu, men i stedet for at remse dem op kommer her blot et, som beskriver det ganske godt. Præsidenten skulle ifølge store spanske medier have hyret et firma, der havde til opgave at få de største Barcelona-spillere til fremstå skidt i medierne for at fjerne fokus fra hans dårlige omdømme som præsident. Altså et firma skulle finde ”snask” om spillerne og få det i de spanske medier, for at fjerne noget af deres popularitet og sende noget af denne imod præsidenten – og dermed sikre et genvalg.

Da denne sag kom frem, udtalte Messi sig meget negativt om klubben – næsten for første gang siden han ankom til klubben som ungdomsspiller tilbage i 2001. Han følte sig tydeligvis ramt, for Bartomeus ide var at ramme spillerne – og især holdets helt store profil… Lionel Messi. Altså en tilsmudsning af en mand, der i den grad har været medvirkende til ikke blot ét mesterskab – men til ti spanske mesterskaber og fire Champions League-titler.


110% af omsætningen brugt på lønninger
Hvis Messi er så glad for Barcelona, hvorfor spiller han så ikke bare gratis for Barcelona, kunne nogen måske også tænke, men end ikke det var nok. Det var simpelthen ikke muligt at få Messi registeret efter de nye La Liga-lønregler, men lad os lige slå en ting fast. Det er ikke La Ligas regler, der er problemet i denne sammenhæng. For Barcelonas regnskab fra sidste år viser, at 110% af deres omsætning er blevet brugt på lønninger. Dette har naturligvis givet et underskud i milliard-størrelsen.

Det er den økonomiske grund til, at Messi ikke har kunnet få en ny kontrakt – og han kan simpelthen ikke spille gratis af den grund, at selv Messi har en stor medarbejderskare af agenter, advokater, sikkerhedsvagter osv., der skal lønnes. Så måske har den lille troldmand slet ikke kunne vælge sin fodboldfremtid grundet et minimumskrav af løn for at få ”forretningen Messi” kørende. Men hvordan er det egentligt med Finansielle Fair Play-reglerne?


Hvem betaler lønnen for Neymar?
Messi skal i fremtiden spille for PSG, men hvordan er det egentligt muligt i forhold til Finansielle Fair Play-reglerne? Disse foreskriver, at en klub ikke må have underskud på driften tre regnskaber i træk, men klubberne er blevet gode til at afvige fra dem. Tidligere har det været rygtet, at store dele af Neymars løn i PSG blev udbetalt af Qatar Airways, der er hovedsponsor i klubben, men for at lovliggøre dette skulle den brasilianske superstjerne få gigantiske summer for at være ambassadør for VM-slutrunden i netop Qatar. Dermed var store dele af Neymars belastende løn ikke i PSG-regnskabet. Lovligt… næppe! Men PSG har en klar fordel i forhold til Barcelona, for reglerne i La Liga foreskriver, at lønningerne i en spansk fodboldklub ikke må overstige 70 % af omsætningen, og det er de som tidligere nævnt ikke i nærheden af. I Frankrig gælder den regel først om to år, når Messis kontrakt er udløbet – en kontrakt der dog kan forlænges med et år.

Der er ikke mange klubber, der havde mulighed for at betale Messis løn. En af dem, der blev rygtet, var Manchester City – ikke mindst fordi argentineren tidligere har vundet 14 trofæer med City-manageren Pep Guardiola i Barcelona. Det blev ikke City – måske på grund af bekymringerne for Finansielle Fair Play-reglerne? Eller fungerer disse overhovedet. For hvis de fungerer, hvordan kan netop Manchester City så slå deres transferrekord med købet af Jack Grealish til 875 millioner kroner, når deres regnskab fra 2019/20 viser et underskud på 1.120 millioner kroner? efter en omsætning på 4.300 millioner kroner. PSG har i samme regnskabsår samme underskud - det er ikke Finansielle Fair Play… selvom Corona har ændret lidt på reglerne.


Det sportslige
I sidste sæson lavede Messi 30 La Liga-mål og derfor kan det næsten virkelig paradoksalt, at nogen skulle mene, at den manglende kontraktforlængelse kan have noget med det sportslige at gøre. Men den argentinske dåbsattest siger 34 år, og eftersom Messi skulle have ønsket en treårig kontrakt kan man ikke udelukke, at nogen i Barcelonas sportslige ledelse har sagt, at holdet i de kommende år ikke skulle bygges op omkring den aldrende sydamerikaner.

Derudover har det sportslige også et andet aspekt – nemlig, at de økonomiske trængte Real Madrid og Barcelona ikke lykkedes med deres europæiske superliga, hvilket kunne have skabt noget tiltrængt økonomisk råderum, men måske også sportsligt?


Kærlighedshistorien slutter
Fire år efter PSG hentede Neymar i Barcelona, var den franske hovedstadsklub igen på rov hos den catalonske storklub, men modsat ankomsten af brasilianeren så koster Messi ikke noget i transfersum. Man kunne derfor også spørge… hvis Messis kærlighed var så stor til Barca, hvorfor sikrede han dem så ikke en overgangssum ved at skifte for et år siden – medmindre han selv ønskede at høste en større ”Sign on fee” eller løn ved at komme kontraktfri. Messis årsløn i PSG skulle være omkring 300 millioner kroner, hvilket er over det dobbelte af superstjernen Kylian Mbappe. Derudover kan det også undre, at Messi – som tidligere nævnt - for et år sendte en opsigelse til klubben og dermed afviste enhver form for kontraktforlængelse.

Kærligheden til Messi har Barcelona-fansene haft indtil klubskiftet, hvilket jeg oplevede personligt for en god håndfuld år siden til den specielle ”Joan Gamper-kamp”, som er en opvarmningskamp til sæsonen og hvor Barcelona-spillerne bliver præsenteret. På det tidspunkt frembragte det et lydinferno, da klublegenden Andres Iniesta kom ind på banen, og det virkede ikke til, at jublen kunne blive højere. Det blev den… da klubbens største helt nogensinde kom ind på banen med et barn på armen – et smukt syn og en stor oplevelse.

I filmen ”No Country for Old Men” siger Anton Chigurh:

- If the rule you followed brought you to this, of what use was the rule?

Dette har været nævnt, efter det kom frem, at Messi ikke ville få forlænget Barcelona-kontrakten efter en La Liga-regel om lønningernes størrelse i forhold til klubbernes omsætning. PSG-præsidenten Nasser Al-Khelaifi var klar til at bryde op i den smukkeste kærlighedshistorie imellem en unik spiller og en af verdens største klubber. Denne spiller fik sin første Barcelona-kontrakt skrevet på en serviet, og det blev et endnu stærkere symbol. For da en grædende Messi på pressemødet sagde farvel til Barcelona, måtte konen Antonella træde op på scenen for at stikke sin følelsesramte mand en serviet… og derved sluttede ringen for Messi i Barcelona – imens årsagen til bruddet fortsat er en smule mysterie-belagt og teksten: ”Don’t cry for me – Barcelona” er ganske rammende!


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER