Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Jadon Sancho – New SANsation

Ung englænder er på en mission… skal rejse Manchester United og sig selv!
Manchester Uniteds sidste trofæ var i 2017, hvor de vandt Europa League, og ikke siden 2013 har de vundet Premier League, men ved præsentationen af Jadon Sancho slog han fast, at han er dedikeret til at vinde nogle trofæer til Old Trafford.

Sancho har underskrevet en lukrativ femårig kontrakt med mulighed for en etårig forlængelse i Manchester United, men glem nu, at han blev kasseret i Manchester City, og derfor tog han i 2017 til Dortmund. Her var han en tur i Dortmunds museum med sportsdirektør Michael Zorc – herefter var den unge englænder overbevidst om, at han i fremtiden gerne vil spille foran ”Den gule mur”.

I forbindelse med Nation League-kampene i efteråret 2019 var de engelske aviser totalt i begejstring over foryngelsen af ”Three Lions”. Masser af hysterik omkring spillere som Phil Foden, Reiss Nelson, Ryan Sessegnon, Trent Alexander-Arnold – men størst fokus var der dog på Jadon Sancho.

Den engelske landstræner Gareth Southgate var en stor del af det engelske hold til EM2000, som var med til at give et af de mest vanvittige pulje-resultater til en EM-slutrunde, for England og Tyskland gik ikke videre fra gruppe A, som Portugal vandt foran Rumænien. Denne fodboldskæbne ramte henover England og den nyfødte Jadon Sancho, der lige var blevet født i London.

Hans forældre var kommet til den engelske hovedstad fra Trinadad & Tobaco, og deres søn - Sancho - blev den første Millennium-fødte spiller til at blive indkaldt til det engelske landshold. Han var på daværende tidspunkt blot 18 år, men forinden havde han faktisk været meget igennem. Manchester City-manager Pep Guardiola kasserede ham i City, efter han havde spillet ungdomsfodbold hos Watford. Hos City gik han på akademi med spillere som Phil Foden og Brahim Diaz, men Guardiola kunne ikke garantere ham noget, der mindede om førsteholdsfodbold, så ville han ikke underskrive en kontrakt med City. Dette fik Sancho til at lave et overraskende skifte til Dortmund.


Ung målscorer i Champions League
I Dortmund fik Sancho masser af spilletid, og det resulterede i 50 mål og 64 assists – både i Bundesligaen og Champions League. Netop spilletiden var grunden til, at Sancho blev udtaget til det engelske landshold, slog træner Gareth Southgate fast ved udtagelsen.

I Champions League blev Sancho den anden yngste englænder til at score i turneringen, og få dage efter var Sancho den mest eftertragtede ”autograf”, da Dortmund inviterede 1.200 fans til åben træning. Populariteten kom, efter Sancho var blevet indskiftet i Champions League-sejren over Atlético Madrid, hvor Dortmund overraskende vandt med 4-0. Dette var det største nederlag i europæiske kampe for det spanske hovedstadshold i ni år, og efter blot nogle få minutter på banen scorede Sancho et af målene.

Sejren var ikke bare historisk stor. Den kom også i hus med et meget ungt Dortmund-hold samt med mange spillere, der havde fået deres fodboldopdragelse i klubben – som Reus, Götze, Pulisic og den unge dansker Jakob Bruun Larsen. Af andre unge kan nævnes den 20-årige Achraf Hakimi, der var udlånt fra Real Madrid og Dan-Axel Zagadou på 19 år, der kom til klubben fra PSG næsten på samme tid, som Sancho ankom. Så Sancho blev en vigtig brik på et meget ungt Dortmund-hold.

Dortmund købte ham hos de engelske mestre for blot 75 millioner kroner. Siden er markedsværdien på Sancho næsten tidoblet, og han har vist en unik personlighed. Han startede hurtigt på intens tysk undervisning, da den blot 18-årige knægt var efterladt meget alene i en del af Tyskland med masser af industri. I dette område er der enormt had mellem arbejderklubberne Dortmund og Schalke04, når de spiller deres ”Ruhr-derby. Udgaven i efteråret 2018 endte med en sejr på 2-1 til Dortmund, efter danske Thomas Delaney bragte Dortmund foran, og hjemmeholdet på VELTINS stadion fik udlignet på et straffespark ved den aldrende Daniel Caligiuri. Men matchvinden blev Sancho, da han iskoldt scorede til 2-1 efter godt samspil med Raphaël Guerreiro og straks trillede tårerne ned ad kinderne på det engelske fodboldtalent, som efterfølgende skrev på Twitter:

- Jeg synes, at det var en helt fantastisk følelse at score det afgørende mål i det store derby. Personligt har det været en meget hård uge for mig, og jeg har dedikeret målet til min bedstemor. Vi ses snart, min engel!


Back in Town
I forbindelse med Champions League-kampene imod Tottenham var Sancho tilbage i London i 2019, hvor det hele startede hos Watford. London-knægten skulle spille på Wembley foran hele familien, som han havde drømt om, siden han var en lille dreng. En knægt der er født i Camberwell i den sydlige del af London.

- Jeg kan slet ikke vente til kampen, da jeg glæder mig helt vildt til at vise befolkningen i London, hvad jeg kan, siger Sancho og berettede endvidere:

- Min venner vil gerne have, at jeg bytter en masse trøjer, som de kan få, så det gør jeg. Jeg har sendt en del trøjer til dem, for jeg har ikke glemt, hvor jeg stammer fra. Jeg er vokset op i et hårdt område, hvor det er bedre som ung ikke at gå ud om aftenen med de forkerte mennesker.

Sancho opfordrer samtidigt unge mennesker til at blive hjemme, lave deres lektier, opføre sig ordentligt og måske spille lidt FIFA. Et spil som Sancho bruger meget tid på og gerne vil besvare spørgsmål om. Er der f.eks. spillere, som er bedre i virkeligheden, end de er FIFA?

- Ja… der er flere. Det er jeg f.eks.

Så Sancho lever lidt i en drømmeverden sammen med faderen – den tidligere sikkerhedsvagt Sean – ikke langt fra Dortmunds hjemmebane. Her løb han rundt med nr. 7 på ryggen. Et nummer han overtog for den dyrt solgte Ousmane Dembele… så det har været noget af en rejse for Jadon Sancho, der kulminerede med EM-finalen på hjemmebane. Sancho har spillet en god turnering, men han var en af de tre unge englændere, der brændte et straffespark. Nu skal han rejse sig på Old Trafford og blive – the new SANsation!MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER