Torsten Brix

Timo Werner – ”Rakete” eller Turbo Timo

Effektiviteten har manglet i Chelsea for den ukøbelige hurtigløber… måske er der bedring på vej!
I Champions League-semifinalen 2021 imod Real Madrid havde ineffektive Chelsea brug for et mål på hjemmebanen, og det kom fra… Timo Werner. Tyskeren lavede et af de letteste mål i karrieren, da han blot skulle prikke lidt til bolden, men det var en tiltrængt succes for Werner, der har haft så store problemer med at tilpasse sig livet i Premier League.

Efter ankomsten af landsmanden Thomas Tuchel til jobbet som Chelsea-manager, ændrede det sig dog lidt for Werner, der inden målet imod Real Madrid også blev matchvinder i den vigtige 1-0-sejr over de direkte konkurrenter til Champions League-pladsen West Ham. Efterfølgende havde angriberen også overskud til at joke med de manglende mål i interviewet med Sky Sports:

- Den anden chance jeg har, skal jeg score på, men jeg er nødt til at komme tilbage stille og roligt. Et mål er nok. Hvis jeg havde scoret to i dag, havde det været for meget.

Timo Werner, der bombede mål ind på stribe for RB Leipzig i Bundesligaen, havde på det tidspunkt blot lavet seks mål i 31 Premier League-kampe, efter han sæsonen før lavede 28 Bundesliga-mål i 34 kampe. Det kom, efter hans udnyttelsesprocenter var faldet fra 22,8 til 11,1 %. Det kom samtidigt med, at forventningerne var høje, da Chelsea inden sæsonen hentede Timo Werner i RB Leipzig for 400 millioner kroner.

- Når jeg kigger tilbage på mit første halve år i Chelsea, så var det ikke den sværeste tid i min karriere, men den bedste tid til at lære nye ting. Når du har en periode, hvor du ikke scorer mål, lærer du også en masse om dig selv. Du lærer, hvordan du kan håndtere sådanne situationer. Og det var den bedste periode for mig at lære mest muligt i min karriere, har Chelsea-angriberen tidligere sagt.


Bedre på landsholdet men langt fra Bierhoff, Rummenigge, Klinsmann, Völler, Müller og Klose
På tidspunktet for den svære Chelsea-tid havde Werner scoret et mål i hver anden landskamp i gennemsnit, men på landsholdet har Werner også været presset. Han var den enlige tyske angriber til VM2018, hvor Tyskland skuffede voldsomt, og de forlod turneringen uden at score et mål for første gang siden 1938. Så hård skæbne for den dengang blot 22-årige Werner, der var udsat for en hård og nådesløse kritik.

Ikke mindst fordi vores sydlige naboer igennem en lang årrække havde haft stolte angrebstraditioner med spillere som Oliver Bierhoff, Karl-Heinz Rummenigge, Jürgen Klinsmann, Rudi Völler, Gerg Müller og Miroslav Klose. De har alle lavet masser af mål på det tyske landshold, ligesom Werner har gjort på de tyske ungdomslandhold.

Som bare 14-årig debuterede stortalentet for det tyske U15-landshold, og han fejrede sin debut ved at score hattrick i en 5-1-sejr over Polen. Siden fortsatte Werner målhøsten på U17-landsholdet med 16 mål i 18 kampe, samt på U19-landsholdet, hvor det er blevet til ni scoringer i lige så mange optrædener.

Den samme tendens viste han på Stuttgarts ungdomshold. Werner nettede 32 gange i 37 kampe for B-ungdomsholdet i sæsonen 2011-12, og i den følgende sæson brugte han 24 kampe på at score 25 mål for klubbens A-ungdomshold. Efter sæsonen blev Werner tildelt den prestigefulde Fritz Walter-medalje som den mest talentfulde U17-spiller i Tyskland.

Selvom Werner stadig var ung nok til at spille endnu en sæson for A-ungdomsholdet, var det dengang planen, at han skulle rykke op på Stuttgarts reservehold. Men op til sæsonen 2013-14 fik Werner lov til at træne med førsteholdet, og her gjorde det unge stjernefrø det så godt, at man besluttede, at han i stedet skulle være en del af førsteholdstruppen. En noget surrealistisk omvæltning for det unge stortalent.

- Første gang, jeg trænede med de professionelle, var noget helt nyt for mig. Indtil den dag kendte jeg kun spillerne fra fjernsynet, men pludselig sad jeg ved siden af dem i omklædningsrummet, har Werner således sagt til VfB Stuttgarts klub-avis, DUNKELROT.


Rekordbryder
Inden for 53 dage slog Werner tre rekorder. Den 1. august 2013 blev den unge komet den yngste spiller til at optræde for Stuttgart nogensinde i en alder af 17 år, fire måneder og 25 dage, da han debuterede for førsteholdet i en Europa League-kvalifikationskamp mod Botev Plovdiv. Præcis en måned senere blev Werner Stuttgarts yngste Bundesliga-debutant, da han lavede to assists i en 6-2-sejr over Hoffenheim. Den 22. september slog Werner så sin tredje rekord, da han blev Stuttgarts yngste målscorer nogensinde med en scoring i et opgør imod Eintracht Frankfurt.

Werner skulle vise sig at få masser af spilletid i løbet af den efterfølgende sæson. I alt blev det til 30 kampe i Bundesligaen, hvilket kastede fire mål og fem assists af sig. Godt nok blev Werner oftest brugt på venstrekanten, og stortalentet måtte tage til takke med en indskifter-rolle i en stor del af kampene, men alligevel fik han vist masser af prøver på sit store talent. I 3-1-sejren over Freiburg i november 2013 blev han den yngste spiller i Bundesligaen til at score to mål i samme kamp. Ifølge Stuttgart-træner Armin Veh var man påpasselig med at hype det purunge talent for meget.

- Det ville være lettere for ham, hvis han var mindre vigtig. Så kunne han gøre det bedre. Werner kan blive en rigtig god spiller, men han har brug for tid, har Veh tidligere sagt til Stuttgarter Nachrichten.


Lynhurtig krydsning mellem Gomez og Müller
Stuttgart-talentet er allerede blevet sammenlignet med en af sine favoritspillere, nemlig Mario Gomez, der også er et produkt af Stuttgarts ungdomsakademi. Selvom Werner selvsagt må være beæret over sammenligningen, er han en noget anden type end Gomez, selvom de to angribere har det til fælles, at de begge er kølige foran mål - og har fysikken i orden. Werner er ganske vist ikke så stor som Gomez, men han er relativt robust, og med sine 180 centimeter er han ikke helt lav. Men hvor Gomez er en traditionel tankforward, der har sine forcer i boksen, spiller Werner også meget på sin hurtighed.

Der er også blevet draget paralleller til Thomas Müller, men i modsætning til Bayern-spilleren er Werner altså mest tilpas i sin naturlige rolle på toppen, hvor han til fulde kan udnytte sin fart, fysik, evne til at lave dybdeløb og kølighed foran mål. Disse evner fik Stuttgart-træneren Veh til at sige til Sport Bild.

- Knægten udvikler sig rigtigt godt hos os. Et salg er slet ikke et tema. Timo Werner er ukøbelig.

Det er denne ukøbelige knægt, som landstræneren Joachim Löw døbte ”Rakete” grundet hans enorme hurtighed, hvilket også har givet ham navnet ”Turbo Timo”. Det siges, at Werner som ung kunne løbe en 100 meter på 10,9 sekunder. Denne hurtighed har Werner vist ved flere lejligheder i Chelsea, men effektivitet har manglet – indtil nu!