Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Bliver Dortmunds talentfabrik til Sisyfos arbejde?

Bundesliga-klubben har solgt spillere under 21 år for 4.500.000.000 kroner, hvilket har skabt voldsomme ændringer i truppen, men dette er næsten blevet en del af Dortmunds DNA.
- Vores arbejde i Dortmund er ligesom Sisyfos arbejde med at rulle stenen op ad bakken. Det samme skal vi gøre hver sæson…

Sådan har Dortmunds bestyrelsesformand Hans-Joachim Watzke tidligere sagt med henvisning til den græske mytologi, hvor Sisyfos bliver dømt til at rulle en stor sten op af en bjergside, men hver gang han er nær toppen, ruller stenen fra ham og ender ved bjergets fod, hvor han igen skal starte sit ”Sisyfos arbejde”.

Dette hårde arbejde har Dortmund gjort i mange år, efter de i 2012 lavede en ny strategi i klubben. Denne handlede om at købe purunge spillere, give dem spilletid og sælge dem dyrt. Sikkert en arbejdsform som mange klubber også arbejder efter, men som få er lykkedes med i samme omfang som Dortmund.

Siden 2012 har de solgt spillere for samlet 4.500.000.000 kroner… altså yngre spillere, der var under 21 år. Det er helt vanvittigt, og mange af disse spillere havde endda - naturligvis - kun været kort tid omkring klubbens førstehold. Ousmane Dembele blev købt for 100 millioner kroner, og efter én sæson solgt til Barcelona for næsten det tidobbelte. Christian Pulisic kom fra ungdomsrækkerne og blev solgt til Chelsea for omkring 500.000.000 kroner. Jadon Sancho blev hentet i Manchester City for 50 millioner kroner og nu rygtes han tilbage til England for det tyvedobbelte.

Så Dortmund har haft mange unge spillere igennem klubben, og kigger man på deres startopstilling for åbningskampen i Bundesligaen de sidste fem sæsoner, er der mange nye. Spillerne med fed startede også den forgangne sæson.


2016 imod Mainz
Bürki
Passlack, Sokratis, Bartra, Schmelzer
Dembele, Castro, Kagawa, Schürrle
Aubameyang


2017 imod Wolfsburg
Bürki
Piszczek, Sokratis, Bartra, Zagadou
Pulisic, Sahin, Castro, Götze, Philipp
Aubameyang


2018 imod Leipzig
Bürki
Piszczek, Akanji, Diallo, Schmelzer
Pulisic, Witsel, Dahoud, Delaney, Reus
Philipp


2019 imod Augsburg
Hitz
Piszczek, Akanji, Hummels, Schulz
Sancho, Weigl, Reus, Witsel, Hazard
Alcacer


2020 imod Mönchengladback
Burki
Can Akanji, Hummels
Meunier, Witsel, Bellingham, Reyna, Hazard
Sancho, Haaland.


I netop den sidst omtalte kamp imod Mönchengladback fik den blot 17-årige Bellingham Bundesliga-debut på den centrale midtbane, efter han blot har spillet én sæsons seniorfodbold for Birmingham i den næstbedste engelske fodboldrække. Han var med til at sætte det første mål op, som den blot 17-årige Reyna scorede i første halvleg. I anden halvleg scorede den 20-årige Erling Braut Haalund to gange blandt andet efter en assist af den jævnaldrende Jadon Sancho.

Dortmunds offensive kvartet til den kamp var i gennemsnit 18 år og 11 måneder og bestod af nogle af Europas allermest spændende unge spillere, men hvorfor havner de alle sammen i Dortmund?

Det er, fordi de i Dortmund får spilletid og dermed chancer, er sikkert manges indstilling til dette, men det sker også efter lang tids arbejde med spilleren – og familien. For talentarbejdet og anskaffelsen af talenterne sker i en skræmmende lav alder. Bellingham og Reyna blev begge scoutet af Dortmund, da de var 14 år, og Haalunds navn samt evner blev registeret for Dortmund fire år, før han kom til klubben. I den mellemliggende tid forsøger Dortmund at charme sig ind hos talentet samt hos dennes familie og agent. Spilletid og merchandise bliver jævnligt sendt, og de bliver også inviteret til at opleve Dortmunds kampe fra den berømte ”Gule Mur”.

Her opleves fodbold i dens rene form… ikke noget med dyre super-yachts eller en masse penge – blot fodbold i en unik stemning. Dortmund behøver endvidere ikke at love en masse – de skal blot vise deres sidste startopstillinger. Det er Dortmunds hemmelighed… som ikke er så hemmelig alligevel, for det er en del af klubbens DNA.


Den tyrkiske Messi
Til den unikke fodboldhistorie hører jo også historien om et par spillere med tilknytning til dansk fodbold. For danske Jacob Bruun Larsen blev solgt for 70 millioner kroner til Hoffenheim, inden han var blevet 21 år, og ”Den tyrkiske Messi” Emre Mor med en flot fortid hos FCN blev solgt til Celta Vigo for over 100 millioner kroner. Så der er altså tale om noget helt unikt i Dortmund.

Derfor har flere klubber jo også forsøgt at kopiere projektet, men også anskaffe sig mændene bag. Arsenal har hentet Dortmunds anerkendte chefscout Sven Mislintat, og dermed har Arsenal forsøgt at ændre deres indkøbsstrategi, ligesom Lille, Leicester og endda også Real Madrid virker til at have gjort.

I 2018 sagde Dortmunds direktør Carsten Cramer til Financial Times, at det ikke nødvendigvis var klubbens DNA at blive de bedste. Dette er blevet tolket som, at klubben anerkender, at de lever i skyggen af Bayern München… og det er måske i denne skygge, at de skal lave Sisyfos arbejde - hver eneste sæson…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER