Torsten Brix

This is GUNNER hurt

Corona-virussen har sendt Arsenal i knæ efter flere sæsoner i træk uden Champions League-fodbold for de højtlønnede spillere på ”The Bank of England”…
- Arsenal-spillerne skal hjælpe klubben ved at gå ned i løn…

Dette er budskabet, som Arsenal-ledelsen har sendt til klubbens spillere, efter corona-virussen i den grad har ramt London-klubben. Denne udmelding gik som en steppebrand igennem fodboldverdenen, da folks tanker naturligvis gik på, at hvis en storklub som Arsenal, der ikke har købt voldsomt ind i de sidste sæsoner, kan være i økonomiske problemer, hvor mange klubber er så ikke det i denne krisetid?

Det oplagte svar til dette er, at mange af de andre klubber faktisk ikke har så stor procentvise lønudgifter i forhold til omsætning, som Arsenal har, og at ”The Gunners” i de seneste sæsoner ikke har spillet med i den økonomisk attraktive Champions League-turnering. Dette afstedkom et årsregnskab for 2019 med et sjældent underskud… på 250 millioner kroner.

Netop 250 millioner kroner er, hvad klubben har bedt spillerne om at gå ned i løn, hvis de ikke kvalificerer sig til Champions League til næste sæson. Klubben har opstillet fem punkter for en økonomisk redningsplan for spillerne.

1. Spillerne går 12,5% ned i løn fra april 2020 til marts 2021.
2. Hele beløbet bliver refunderet, hvis klubben kvalificerer sig til Champions League til næste sæson.
3. Hvis Arsenal ikke kvalificerer sig til Champions League, vil ingenting blive tilbagebetalt.
4. Hvis Arsenal kommer i Europa League, vil spillerne kun gå 7,5 % ned i løn.
5. Hvis Premier League-sæsonen 2019/20 ikke bliver færdigspillet, og Arsenal dermed ikke få flere tv-penge, vil spillerne blive spurgt om yderligere lønnedgang.

Til disse fem punkter hører en masse yderligere kommentarer samt forklaringer. For spillernes løn er via den manglende Champions League-deltagelse faldet meget, da mange af deres kontrakter er præstationsbetinget. Desuden er Arsenals lønninger forholdsvis høje, selvom Alexis Sanchez blev sendt til Manchester United, ikke mindst pga. Mesut Özil som er en af Premier Leagues højst lønnede spillere med en ugeløn tæt på de tre millioner kroner. Derudover sprængte Arsenal banken i sommer, da de hentede rekordindkøbte Nicolas Pepe hos Lille. Et køb som skal tilbagebetales over flere sæsoner, så det er stærkt medvirkende til, at Arsenals økonomi er gået fra skrøbelig til dårlig.

Holdets helt store profil – Pierre-Emerick Aubumeyang – har kontraktudløb til næste sommer, og flere storklubber er interesserede i afrikaneren med det store privatforbrug. I hjemlandet Gabor, mener præsidenten for fodboldforbundet, Pierre Alain Mounguengui, at Aubameyang skal finde en anden klub, der har større internationale ambitioner.

- Jeg vil ikke sige, at Arsenal ikke er ambitiøse, men Arsenal har ikke lige så høje ambitioner som andre klubber, når det kommer til Europa. Individuelt tænker vi alle, at han er blandt de bedste spillere i verden. Men det råd, jeg giver til ham, er, at han skal fortsætte med at arbejde hårdt og tiltrække opmærksomhed fra de største og mest ambitiøse klubber, siger Mounguengui til ESPN.

Hvad vil Pierre-Emerick Aubameyang kræve? Efter han har lavet 17 Premier League-mål i 26 Arsenal-kampe i denne sæson, selvom han end ikke har spillet fast som central angriber, men i stedet i flere af kampene har spillet på kanten. Umiddelbart en spiller som Arsenal kan have meget svært ved at undvære, men som de måske ikke har råd til?


”The Bank of England” er vingeskud
Højtlønnede Özil, en Premier League-topscorer i Aubameyang, et rekordindkøb i Pepe samt generelt høje lønninger var ikke nok til at besejre Olympiakos i Europa League, og klubejer Stan Kroenke har aldrig – til forskel for mange af klubejere i Premier League – postet mange penge i klubben. Så nu hvor de manglende kampe ikke giver entreindtægter, og hvis fodbolden bliver genoptaget igen, bliver det uden europæiske kampe til Arsenal. Desuden – og måske den største grund – gør de manglende tv-penge, at Arsenal er blevet presset på økonomien. Dette på trods af at Arsenal er det af ”Top 6-holdene”, der mister mindst i omsætning ved lukningen af Premier League.

Alligevel er de så presset, at de tigger spillertruppen for 250 millioner kroner, hvilket er peanuts i denne verden, men måske mere end spillerne ønsker at gå ned i løn. Af Arsenals omsætning udgør lønningerne 25%, hvilket svarer til gennemsnittet i Premier League. Klubber som Crystal Palace og Everton udbetaler over 40% af deres omsætning til løn, mens Norvich og Sheffield United er på 12%.

Forskellen er naturligvis, at disse klubber slet ikke har den omsætning, som Arsenal har. Sammenligner man Arsenals 25% med de andre ”Top 6-hold”, har de en højere procentsats end Manchester United, Chelsea og Liverpool samt meget højere end Tottenham, der blot udbetaler 18%.

Alle disse tal skal sættes sammen med, at den tidligere manager Arsene Wenger – der var økonomiuddannet fra et fransk universitet – igennem mange år ikke brugte ret mange penge på spillere. Franskmanden tænkte lidt konservativt og derfor fik klubben øjenavnet ”The Bank of England”, men i dag er det helt anderledes. Nu skal spillerne ned i løn, hvis de ikke kommer i Champions League til næste sæson, efter corona-krisen har ramt klubben hårdt.

Hvis sæsonen bliver spillet færdig har Arsenal ti kampe igen og det er et hårdt kampprogram, der venter. Arsenal mangler blandt andet Manchester City, Wolverhampton, Leicester, Tottenham og Liverpool, så det kan være svært at se, hvordan de skal forbedre den nuværende 10.-plads med hele positioner for at komme i Champions League. Omvendt vil de komme hurtigt op igennem stillingen med sejre, da mange af de førnævnte hold er placeret imellem Arsenal og en europæisk plads.

I de 28 kampe i denne sæson har Arsenal spillet 13 uafgjorte og blot vundet ni. Så der skal nogle sejre til, når turneringen kommer i gang – igen, hvis dette ikke skal komme til at gøre rigtig ondt – eller skrevet på engelsk: This is GUNNER hurt…


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER