Fodbold nyheder

Bemærkelsesværdige hold - Manchester City 2011/12

Af Christian Bang Jensen

COVID-19 har lagt alt fodbold på køl, og mens vi venter på at kunne tø stjernerne op på ny, kigger vi på Indkast.dk tilbage og ser på nogle af de mest bemærkelsesværdige historier og hold i fodboldhistorien. Onsdag handler det om, holdet der malede Manchester himmelblå.

Article image
Ritzau-Scanpix

Historien om Manchester City går langt tilbage. 126 år for at være præcis. Men de fleste kender nok bedst til det nye Manchester City. Det som tog sine første spæde skidt mod fodboldens højeste tinder i sommeren 2008.

Klubben var i midt 00'erne i en økonomisk usikker position og havde en tilværelse i midten af Premier League, lysår fra top fire med rivalerne Manchester United i spidsen af det hele.

Men en skæbnesvanger dag i august 2008 forvandlede fodbold-England og Premier League sig for altid. Den lille klub blev opkøbt af Abu Dhabi United Group med Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan i spidsen, og fra første dag var der penge at lege med for den nyansatte manager Mark Hughes.

Ind kom spillere som den senere anfører og klubikon Vincent Kompany, en argentinsk back ved navn Pablo Zabaleta, og på transfervinduets sidste dag brød man den britiske transferrekord, da man hentede Robinho i Real Madrid.

Resultaterne kunne dog ikke følge investeringerne, og klubben sluttede sæsonen 2008/09 på en skuffende 10. plads. Men stilen var lagt. I sommeren 2009 blev der igen investeret kraftigt og ind kom spillere som Gareth Barry, Kolo Touré, Joleon Lescott og Carlos Tévez. I december 2009 kom den italienske manager Roberto Mancini ind, og han førte det stjernespækkede hold op på en femteplads i Premier League, kun tre point fra Tottenham.

”The Sky Blues” bankede for alvor på for at komme ind i toppen af Premier League og engelsk fodbold, og i sæsonen 2010/11 endte Mancinis tropper på en tredjeplads og med en FA Cup titel. Det første trofæ i over 30 år. Ind var kommet vigtige spillere som James Milner, Yaya Touré og spanske David Silva. Alle tre spillere som har haft enorm betydning for Manchester City i de følgende år.

Træneren var den rigtige. Stammen af spillere var sat. Nu skulle der sættes en krone på værket. Men der manglede dog et par brikker for, at puslespillet kunne gå op. Ind kom Arsenal-duoen Samir Nasri og Gaël Clichy, og selvom man havde forsøgt med flere dyre angribere, var det ikke lykkes at finde den rette mand til fronten. Han kom dog med flyveren fra Madrid i sommeren 2011. Argentinske Sergio Agüero blev hentet i Atlético Madrid for over 300 millioner kroner, men med 23 mål i den Premier League-sæson, blev han altafgørende for Manchester City.

Sæsonen 2011/12 startede forrygende med en 5-1-sejr over Tottenham på White Hart Lane og i oktober ydmygede man rivalerne og de forsvarende mestre Manchester United med en 6-1 på Old Traford. Det lignede et sikkert mesterskab, men ”City” tabte pusten på vej mod toppen og med seks kampe tilbage af sæsonen, var man otte point bag Manchester United. Stille og roligt fik de blå hentet ind på de røde og den 30. april stod de to klubber overfor hinanden i hvad der skulle blive Premier League-turneringens finale. ”City” vandt kampen 1-0 på mål af anfører Vincent Kompany og kom a point med storebroderen.

Derfor var der maksimal spænding, da Manchester City på hjemmebane stod overfor nedrykningstruede Queens Park Rangers. Men efter 90 minutter var hjemmeholdet bagud 2-1 og samtidig vandt Manchester United deres kamp.

Alt håb var ude indtil Edin Dzeko i det 92. minut headede bolden i nettet til 2-2. Queens Park Rangers kunne nøjes med et point, så de smed bolden væk med det samme og stillede sig ned i eget felt. Men her skulle den lille nyindkøbte argentiner Sergio Agüero ikke bruge meget plads. Ekstasen brød løs i det 94. minut, da Sergio Agüero bankede bolden i mål, flåede trøjen af sig selv og blev overfaldet af samtlige holdkammerater. Manchester Citys første mesterskab i 44 år var en realitet.

Starting XI
Joe Hart, 51 kampe, 0 mål

Pablo Zabaleta 31 kampe, 1 mål
Joleon Lescott 49 kampe, 8 mål
Vincent Kompany 42 kampe, 3 mål
Gaël Clichy 37 kampe, 0 mål

Yaya Touré 42 kampe, 9 mål
Gareth Barry 44 kampe, 1 mål

Samir Nasri 45 kampe, 6 mål
Carlos Tévez 15 kampe, 4 mål
David Silva 49 kampe, 8 mål

Sergio Agüero 48 kampe, 30 mål

*Alle turneringer er medregnet i antal kampe og mål.

Kampen vi husker
Søndag d. 13 maj 2012
Manchester City – Queens Park Rangers 3-2

Hvad skete der efterfølgende
Sergio Agüeros mål i overtiden mod Queens Park Rangers blev kulminationen på fire sæsoners avancering i Premier League-tabellen. Men det var langt fra afslutningen. Siden 2011/12 har Manchester City vundet mesterskabet tre gange og er i skrivende stund dobbelt forsvarende mestre. Klubben har ikke været ude af den engelske top fire, og har foruden mesterskaber også vundet en FA Cup og fem engelske League Cups.

Sergio Agüero er siden blevet den mest scorende spiller i Manchester Citys historie med 180 Premier League mål.

På træner og spillerfronten bliver klubben ved med at være et arnested for de bedste i Europa og under den nuværende manager Pep Guardiola, har spillet udviklet sig til et af de mest boldsikre mandskaber i verdenen. I 2017/18-sæsonen slog holdet pointrekorden i Premier League og er det hidtil eneste hold, der er kommet over 100-points grænsen. I samme sæson scorede ”The Sky Blues” 106 mål, hvilket også er Premier League rekord.

En plads står dog stadig gabende tom i pokalskabet på Etihad Stadium. Det er endnu ikke lykkes klubben at høste europæiske frugter, og klubben har end ikke været i finalen i Champions League. Det tætteste var i 2016, hvor man tabte i semifinalen til de efterfølgende vindere Real Madrid.

Om Manchester City når deres ultimative mål vil kun fremtiden kunne fortælle os om.

Mere om Manchester C

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik