Fodbold nyheder

Granit Xhaka - udskældt stjerne

Af Torsten Brix

Politisk ukorrekt, kongen af fejlafleveringer, lavet af granit, bedre end Shaqiri eller midtbanemotor er blot nogle af de ord, der er blevet sat på Granit Xhaka. ”Kært barn har mange navne”…

Article image

Da der var spillet 79 minutter af EM-kvalifikationskampen mellem Schweiz og Danmark på St. Jakob-Park, valgte den schweiziske landstræner Vladimir Petkovic at udskifte kampens bedste spiller - Granit Xhaka. Stillingen var 3-0, og alt tydede på en krystalklar hjemmesejr, men de danske drenge ville det anderledes, og den tidligere Serie 2-spiller Henrik Dalsgaard endte som matchvinder, selvom opgøret sluttede 3-3. Efterfølgende blev Petkovic voldsomt udskældt for at udskifte sin anfører og styrmand i kampens afslutning, og man kunne ifølge TV2 blandt andet læse:

- Da Xhaka forlod banen i Basel til stående ovationer, forsvandt holdets karisma tilsyneladende også fra banen. Først ubemærket, fordi alting så godt ud denne aften, men så kom danskerne med et eksempel på den legendariske 'Danish Dynamite'. Og schweizerne lå fuldstændig rådvilde på jorden. (Neue Zürcher Zeitung)

- Til sidst snublede landsholdet over sig selv. Så snart Granit Xhaka ikke længere var på banen, faldt hele holdet fra hinanden. (20 Minuten)

Efterfølgende har den schweiziske træner slået fast, at han var nødt at udskifte Xhaka pga. en skade, men midtbanestyrmanden så nu ikke skadet ud i kampen, som han styrende på flotteste vis. Indtil han udgik, havde Schweiz balance på holdet og et veltimet aggressivt pres, men også god boldomgang, når de var i boldbesiddelse. Mange tv-seere tænkte sikkert det samme som tv-kommentator Peter Piil, da han med lune slog fast, at Arsenal formentligt gerne ville købe en spiller som Xhaka. For på London-holdet har den schweiziske midtbanespiller ikke leveret samme præstationer som imod Danmark.

Er niveauet på et af topholdene i Premier League så meget højere end imod det danske landshold eller skyldes den pludselige formfremgang en lidt mere offensiv og styrende rolle til Xhaka. Indkast.dk har kigget nærmere på den kontroversielle personlighed, der ofte laver mange fejlafleveringer, men som også har albanske rødder, som han gerne vil vise politiske og provokerende signaler om…


Bedre end Shaqiri
Granit Xhaka er født den 27. september 1992 af Kosovo-albanske forældre, men inden Granit og storebroren Taulant blev født, flyttede parret til Schweiz. Forældrenes albanske pas har blandt andet resulteret i, at Xhaka-brødrene ikke tørner ud for de samme landshold. Xhaka er et produkt af Basels ungdomshold, hvor også Xherdan Shaqiri og Yann Sommer stammer fra. Faktisk blev Xhaka af den tidligere Basel-træner Thorsten Fink kaldt det største talent i Schweiz:

- Xherdan Shaqiri er det største talent i Schweiz (…) efter Granit Xhaka, sagde Fink ifølge Goal, da Xhaka blot var 19 år.

Ligeledes har Schweiz' tidligere landstræner, Ottmar Hitzfeld, omtalt Xhaka som ”den unge Schweinsteiger.” Roserne af Xhaka er mange og store, og den iltre midtbanespiller har da efterhånden også bevist, at der er hold i flere af dem.


Gennembruddet i Gladbach
Xhaka nåede faktisk kun at spille to sæsoner i FC Basel, hvor han vandt det schweiziske mesterskab i begge tilfælde. I anden omgang blev det endda til ”The Double.” Det hurtige gennembrud resulterede i, at han blot nåede at optræde 67 gange for barndomsklubbens førstehold, inden han blev solgt til Borussia Mönchengladbach, der gav ca. 60 millioner kroner for den unge midtbanespiller.

Første sæson endte med et enkelt mål, og nyindkøbet fik alt i alt 33 kampe, hvoraf 22 af dem var i Bundesligaen. Makkerskabet med Håvard Nordtveit voksede dog kamp for kamp. De første fem runder resulterede da også i fire gule kort, og det var dermed tydeligt, at Gladbach havde fået en ægte fighter i maskinrummet.

Sæsonen efter var Xhaka fast mand hos et Gladbach-mandskab, der under Lucien Favre var gået fra nedrykningskandidat til pludselig at ligne et kommende tophold i Bundesligaen. Endnu engang sugede Xhaka kortene til sig som en magnet, da det blev til hele ti ostemadder og en enkelt udvisning. Fra spillerunde to til fem fik Xhaka gult kort i samtlige kampe, og det betød, at han allerede i syvende spillerunde måtte sidde over med karantæne. Det var dog utvivlsomt, at Xhaka var uundværlig trods de mange kort. Han spillede ikke svinsk på nogen måde, men han trak sig heller ikke fra en god duel. En ægte kæmper.


Den store optur - og nyt eventyr
I sæsonen 2014/15 var en stor optur for Gladbach. Xhaka og co. endte på tredjepladsen efter en imponerende sæson. Midtbanedynamoen var central figur, da han spillede i alt 30 kampe, og det var kun på grund af karantæne og skader, at han ikke spillede samtlige kampe for ”Die Fohlen.” I den sæson endte han på 14 gule kort og to røde. Den efterfølgende sæson blev Xhakas sidste for Gladbach, da Arsenal endte med at købe den schweiziske profil fri. Han sluttede af hos tyskerne med en fjerdeplads, og i den afsluttende sæson fik han tilmed sit første direkte røde kort.

Eventyret i England har indtil videre været en lidt blandet fornøjelse for Xhaka. Han er stort set fast mand på Arsenals midtbane, men det har ikke været uden kritik, at schweizeren har bidt sig fast på holdet. I første sæson spillede han 48 kampe i alle turneringer for 'The Gunners,' og han er derfor på vej til at blive en uundværlig spiller på London-mandskabet - på trods af kritikken.

Det var Arsène Wenger, der hentede Xhaka til London, men franskmandens afløser – Unai Emery – har også haft et godt øje til Xhaka. Af sidste sæsons første 30 Premier League-kampe startede midtbanespilleren de 25, hvilket afstedkom fire mål. Blandt andet det meget lumske langskudsmål imod Manchester United, men derudover var målene imod Crystal Palace og Newcastle også med til at sikre point for Arsenal. Men trods dette er Xhaka en meget udskældt spiller på Emirates.

Det er han ikke, når han spiller på landsholdet. Xhaka har spillet på alle ungdomslandshold i Schweiz, og for A-landsholdet har den 26-årige slider spillet 70 kampe. Den sidste glemmer han nok ikke lige med det samme – modsat har de schweiziske fans efterhånden glemt VM-aktionen, som Xhaka lavede sammen med Shaqiri.

Begge har albanske rødder, og i en jubelscene lavede de ”Ørne-hilsner” med henvisning til et tegn i det albanske flag. Dette blev opfattet ekstremt provokerende, da kampens modstander var Serbien, som Albanien har et meget anstrengt forhold til. De to schweiziske spillere fik store bøder for usportslig opførelse og tilsidesættelse af Fair Play-principperne. Men sidste år er længe siden for Granit Xhaka – den udskældte stjerne!

Mere om Granit Xhaka

Mere om Arsenal

Optakter

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Napoli - BarcelonaChampions League - Lyon - JuventusChampions League - Real Madrid - Manchester C