Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Sorte skyer over Berlin

I mange år har Bundesligaklubberne haft tilskuerfremgang – men sådan er det ikke i Berlin, hvor indbyggerne ikke har taget ”Byens hold” til sig, og der er masser af tomme sæder.
Intet hold fra den forgangne Bundesliga-sæson har geografisk ligget så isoleret som Hertha BSC, og selvom holdet er beliggende på det attraktive olympiske stadion, var der langt flere hjemmetilskuere i byerne München, Dortmund, Stuttgart, Köln, Frankfurt, Hamborg, Mönchengladbach og Gelshenkirchen. For ofte er Hertha BSC-stadion med plads til over 75.000 tilskuere kun halvfyldt, som da Köln besøgte Berlin i oktober. Her var der under 30.000 tilskuere og dermed 45.000 tomme sæder.

Det lyder måske af mange tilskuere, men i den forbindelse må man ikke glemme, at klubber som Dortmund og Bayern München havde over 75.000 tilskuere i gennemsnit til deres kampe i sidste sæson. Berlin er klart den største tyske by – både i areal og indbyggere, men disse tager ikke til fodbold om lørdagen. Eller rettere… undersøgelser har vist, at indbyggerne i Berlin faktisk godt kan lide fodbold – bare ikke Hertha BSC.

Hertha Berliner Sport-Club i folkemunde Hertha BSC eller bare Hertha er ellers Berlins ældste fodboldklub og stammer helt tilbage fra 1892. Men måske også historien har påvirket den ringe interesse for Bundesliga-klubben. Historikere mener, at byen fortsat bærer præg af den deling, der historisk set tidligere har været i byen.

Klubben spillede tidligere deres hjemmekampe i Prenzlauer Berg i den nordøstlige del af byen for sidenhen at vælge en mere nordvestlig placering på Plumpe stadion, og det nuværende olympiske stadion er placeret i den vestlige del af byen. Denne omskiftlige tilværelse kan være årsagen til Herthas nuværende tilskuerproblemer. Det forekommer underligt, at man ikke har kunne opbygge et tysk storhold i hovedstaden, og at forklaringen skal findes før 1989, hvor Berliner-muren faldt. Her 28 år senere har østberlinerne stadigvæk ikke taget holdet til sig.


En øl koster en halv halvleg
For tiden er der overvejelser, om Hertha skal bygge et nyt stadion på en mere central placering i hovedstaden. For der skulle være mindst en times transport – hver vej – på kampdage for at komme fra centrum til det olympiske stadion.

Derudover bliver der ofte gjort grin med serviceniveauet på stadionet. Såfremt man går efter øl i pausen, hævder flere, at man skal være indstillet på at miste størstedelen af anden halvleg. Udover den lange transporttid og det dårlige serviceniveau på stadion, så bliver ”Die Alte Dame” også beskyldt for at spille noget kedeligt fodbold med alt for mange afleveringer og for få mål – på hjemmebanen - hvilket den ungarske klublegende og nuværende træner Pal Dardai får en stor del af skylden for.

Truppen indeholder ellers to erfarne offensive i kort i Salomon Kalou og anføreren Vedad Ibisevic. Trods deres høje alder så har klubben faktisk den yngste trup i Bundesligaen. En af de yngre kan i fremtiden blive deres største profil, for den 23-årige Davide Selke skal nok lave mange mål i den kommende sæson på det olympiske stadion. Det gik jo ind i verdenshistorien, da det blev brugt som propaganda for nazi-tyskerne i 1936. For tiden kan man opleve ”Ostkurve” lave en flot stemning på det historiske stadion, men problemet er blot, at det næsten er det eneste sted på stadion, hvor det lugter lidt af Bundesliga.

FC Union Berlin er placeret i den næstbedste tyske fodboldrække, og på trods af dette har de faktisk halvt så mange tilskuere, som mesterholdet fra 1930 og 31 har. Hertha har altså mange tomme sæder, og sådan kan det også blive i den kommende sæson, hvor de gerne skulle forbedre den 10. plads, som de sluttede på i sidste sæson, og som var den ringeste placering i flere år.

Jah… det lyder ikke som en hovedstadsklub fra en by med 3,5 indbyggere, hvilket næsten er dobbelt så mange som i Dortmund og München til sammen. Indenfor de første spillerunder venter de to hold og et generelt meget hårdt kampprogram. Så måske kommer der hurtigt endnu flere sorte skyer over Hertha Berlin…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER