ALT om VM

Fodbold nyheder

VM-legender:
Lev Jasjin - Historiens bedste målmand

Af Kasper Duelund Jensen

VM i Qatar er beriget med mange gode målmænd. De blegner dog alle ved siden af "den sorte edderkop". Indkast.dk tager dig her med tæt på den sovjetiske VM-legende.
Article image
Ritzau-Scanpix
Lev Ivanovitj Jasjin blev født den 22. oktober 1929 i Moskva, der dengang var magtens centrum i Sovjetunionen. I dag - 93 år senere - nævnes Jasjin stadig som den bedste målmand nogensinde, og det er ikke uden grund.


Jasjin, der også gik under navnet "den sorte edderkop", kom ligesom så mange andre sovjetiske drenge fra trænge kår. Han havde under 2. verdenskrig et hårdt og ufortrødent arbejde på en militærfabrik. Det kombinerede han dog med at bruge sin fritid på at stå på mål for fabrikkens fodboldhold. Her endte Jasjin med at gøre det så godt, at det blev starten på et helt nyt liv, som han indtil da kun havde drømt om.

Rygtet om den unge fabriksmålmand fra Moskva nåede hele vejen frem til storklubben fra Dynamo Moskva, der straks valgte at sende en talentspejder afsted for at få det bekræftet. Og ja, den viste sig såmænd at være god nok. Jasjins atletiske evner og lynhurtige reflekser gav ham muligheden for at spille for klubbens ungdomshold. Her gjorde han det så godt, at han i 1953 fik lov til at debutere på førsteholdet. Jasjin erstattede Dynamo Moskvas normale førstemålmand Alexei Khomich, der havde pådraget sig en slem skade. Han greb chancen og så sig derefter aldrig tilbage igen. I de næste 17 år sad Jasjin sikkert på målmandsposten i Dynamo Moskva.

Efter gennembruddet på klubplan var der mange, der begyndte at spå Jasjin en stor og gloværdig fremtid på det sovjetiske landshold. Og den endte han som bekendt også med at få. I 1960 lykkedes han og holdkammeraterne med at bringe EM-guldet hjem til Sovjetunionen, men for Jasjin kom det helt store højdepunkt dog først seks år senere ved VM-slutrunden i England i 1966. Sovjetunionen vandt ganske vidst ikke turneringen, men formåede alligevel at nå helt frem til semifinalen, hvilket stadig er det bedste VM-resultat nogensinde i sovjetisk såvel som russisk fodboldhistorie.

Jasjin og co. måtte i semifinalen give fortabt til Vesttyskland, der senere tabte finalen til England. Sovjetunionen havde dog inden da gjort en fantastisk figur - blandt andet ved at toppe sin gruppe med maksimumpoint for derefter at slå et stærkt ungarsk landshold i kvartfinalen. Præstationen var ikke mindre imponerende af, at Ungarn tidligere i turneringen havde slået de forsvarende verdensmestre fra Brasilien.

Sovjetunionen havde inden semifinalenederlaget til Vesttyskland kun lukket to mål ind. Alene på den baggrund blev Jasjin hyldet som en af de bedste spillere i slutrunden. Det var dog ikke første gang, at Jasjin var blevet anerkendt for sine præstationer. "Den sorte edderkop" blev nemlig tre år efter EM-guldet i 1960 kåret til verdens bedste fodboldspiller, og han er faktisk fortsat den eneste målmand nogensinde til at have vundet den pris, der i dag uddeles som Ballon d'Or.


I 1970 var Jasjin med til sin sidste VM-slutrunde i Mexico, men også her måtte han og Sovjetunionen vinke farvel til drømmen om at vinde VM, da Uruguay løb med en smal 1-0-sejr i kvartfinalen. Jasjin valgte året efter at lægge handskerne på hylden, men det skete ikke uden en værdig anerkendelse fra FIFA og resten af fodboldverdenen. FIFA arrangerede nemlig en mindeværdig testimonial, hvor stjerner som Pelé, Eusébio og Franz Beckenbauer alle deltog for at hylde en ægte fodboldlegende - også i VM-regi.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik