Kasper Duelund Jensen

Leeds United - Savnet på den store scene

Leeds United er en af de gamle kæmper i engelsk fodbold. Indkast.dk stiller skarpt på op- og nedturene i den traditionsrige klub.
Leeds United indgår ikke længere som en del af debatten, når nutidens unge fodboldelskere går rundt og diskuterer, hvilke engelske klubber der er de største. Det er på alle måder en skam, da ”The Peacocks” faktisk er i besiddelse af en helt unik fodboldfortid, som de fleste andre klubber ville misunde.

Don Revie og de gyldne årtier
Historien om Leeds startede tilbage i 1919, hvor klubben blev grundlagt. Klubben startede sin spæde fodboldrejse med på skiftevis at rykke op og ud af Englands bedste fodboldrække. Den tendens fik dog en brat afslutning, da Don Revie blev ansat som manager i 1961.

I løbet af de næste 13 år tog han Leeds til hidtil usete højder i engelsk fodbold. Klubben formåede år efter år at kæmpe med om det engelske mesterskab, og selvom det ”kun” blev til to af slagsen, så var der ikke længere nogen tvivl om, at Leeds havde manifesteret sig som en af giganterne på den engelske fodboldscene.

Fyringen, der gik over i historiebøgerne
Da Don Revie i 1974 forlod Elland Road til fordel for et job som engelsk landstræner, var det op til den unge, men meget talentfulde Brian Clough at løfte arven. Revie havde sjovt nok selv anbefalet en ansættelse af klub-veteranen Johnny Giles som sin efterfølger, men det forslag blev stemt ned. Leeds-ledelsen havde fået smag for succes og pegede derfor på Clough, der to år tidligere havde formået at levere århundredets overraskelse ved at føre Derby County til det engelske mesterskab.

I juli 1974 skete det så. Brian Clough blev ansat som ny Leeds-manager. Men selvom alt nu umiddelbart så ud til at være guld og grønne skove, så var det langt fra tilfældet. Clough var kommet til en klub, hvor spillerne i den grad savnede hverdagen under Don Revie. Profiler som Billy Bremner og Peter Lorimer begyndte hurtigt at gå forrest i kampen om at få smidt den nye manager på porten, og deres mission lykkedes til sidst. Blot 44 dage efter sin ansættelse blev Clough fyret fra manager-posten på Elland Road. Det var en fyring, der gik over i historiebøgerne, ikke bare som en af de hurtigste nogensinde, men også på grund af omstændighederne.

Clough selv mødte pressen med følgende ord efter fyringen:

- Det er en sørgelig dag for Leeds United, og det er en sørgelig dag for fodbold.

Fra genoprejsning til League One
Fyringen af Brian Clough startede i årene efter en større grad af negativitet rettet mod Leeds, og det var noget, som ikke kun gik ud over klubbens indre linjer. Den sportslige succes udeblev også. Vi skulle helt frem til starten af 1990'erne, inden der igen kom gang i den traditionsrige fodboldklub. Mesterskabstriumfen i 1992 blev startskuddet til en ny spændende æra på Elland Road. De næste ti år cementerede Leeds deres position i toppen af engelsk fodbold, og klubben kom tilmed tæt på europæisk hæder, da det i 2001 blev til en semifinale i Champions League.

Bedst som Leeds igen havde fået dele af storhedsidealet fra tidligere tilbage i klubben, begyndte det finansielle spøgelse langsomt, men sikkert at spøge. Den daværende bestyrelsesformand, Peter Rigsdale, bragte over de næste par sæsoner klubben i så store gældsproblemer, at det var nødvendigt med flere store spillersalg, heriblandt af Rio Ferdinand og Jonathan Woodgate. De to røg til henholdsvis Manchester United og Newcastle United.

Den finansielle situation gik også ud over præstationerne på grønsværen. Første katastrofe indtraf i 2003/2004-sæsonen, da Leeds rykkede ud af Premier League. Klubben forsøgte i de efterfølgende sæsoner at satse på et hurtigt comeback. Det kom dog aldrig, og i 2007 kulminerede et sandt fodboldkaos så med endnu en nedrykning. Leeds befandt sig for første gang nogensinde i Englands tredje bedste fodboldrække i form af League One.

Dansk islæt på Elland Road – Nu skal Leeds tilbage i Premier League
Leeds endte med at tilbringe tre år i League One, inden man i 2010 sikrede sig en tiltrængt oprykning til The Championship. Syv år senere er Leeds dog stadig at finde i Englands næstbedste fodboldrække. Nu er det så blevet op til en dansk-spanier at bringe den historierige klub tilbage i Premier League.

Thomas Christiansen blev tidligere på sommeren udnævnt som ny manager på Elland Road. Det skete oven på et par succesfulde sæsoner i cypriotisk fodbold, hvor han senest fik lov til at stå i spidsen for danskerdræberne APOEL Nicosia. Spændende bliver det at se, hvorvidt han kan videreføre de gode resultater fra APOEL til Leeds. Forventningerne er i hvert fald høje i England, hvor "The Peacocks" er savnet på den store scene.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER