Fodbold nyheder

Ajax-holdet, der gik itu

Af Simon Henneberg

Ajax var i 1996 i en europæisk finale. Dengang hed stjernerne Finidi, van der Sar, Davids, Seedorf, Kluivert og så videre. Læs om holdet, der gik i opløsning grundet ny lov.

Article image
Ritzau-Scanpix

Ajax tabte I 1996 Champions League-finalen til Juventus, men året forinden havde de vundet Europas fornemmeste turnering med en finalesejr over AC Milan. Det var med andre ord et rigtig stærkt hold, Ajax havde i midt-halvfemserne. Spillerne i startopstillingerne i de to finaler bød på navne som:

Edwin van der Sar, de Boer-brødrene, Marc Overmars, Edgar Davids, Jari Litmanen, Clarence Seedorf, Nwankwo Kanu, Finidi George, Michael Reiziger, Frank Rijkaard og Danny Blind. Herudover sad en meget ung Patrick Kluivert på bænken i begge kampe. I 1995 kom han dog ind og scorede det afgørende mål, der sikrede Ajax titlen.

Det var et virkelig slagkraftigt hold, Louis van Gaal rådede over dengang, men uheldigvis for ham og Ajax blev Bosman-reglen indført. Det er den regel, der gør det lovligt for spillere at snakke med andre klubber, når der er et halvt år tilbage af kontrakten – og måske vigtigere endnu: at spillerne kan skifte kvit og frit efter endt kontrakt. Før skulle spilleren få lov til dette, ellers klubben kunne forlange et beløb for ham, selvom kontrakten var udløbet.

Edgar Davids var den første Ajax-spiller, der benyttede sig af denne nye lov. Han tog til AC Milan i Italien, hvilket Michael Reiziger også gjorde. Et år senere, i 1997, tog Patrick Kluivert den selvsamme tur til Milano. På blot to år var fire af Ajax' bedste unge spillere taget til den italienske modeby – uden at hollænderne havde fået en rød reje for dem.

I 1996 tog til Kanu også til Milano – dog til naboklubben Inter. George Finidi tog til Real Betis i Spanien. Her fik Ajax dog en økonomisk kompensation i form af 38 millioner kroner. Det samme gjorde sig gældende, da Overmars i 1997 tog til Arsenal for et beløb i omegnen af 60 millioner kroner. I 1995 var Seedorf desuden taget til Sampdoria for sølle 13 millioner kroner, mens Frank Rijkaard trak sig tilbage efter finalesejren mod Milan selvsamme år. I 1999, som blot var fire år efter triumfen i Champions League og tre år efter finalenederlaget året efter, var der ikke en eneste spiller tilbage i klubben, som havde været involveret i de to finaler. Foruden de førnævnte afgange kan nævnes, at de Boer-brødrene og Litmanen var taget til Barcelona, van der Sar var at finde i Juventus, og Danny Blind var gået på fodboldpension. Det år endte klubben desuden på en sjetteplads i ligaen – det ringeste resultat siden 1965...

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - RB Leipzig - Atlético Madrid