Torsten Brix

Brasilianske eventyr endte i tragedie

En stor fodboldklub er næsten blevet udslettet fra verdenskortet, men klubbens præsident har slået fast, at det ikke kun var en fodboldklub – det var en familie.
”Estamos todds juntos com voce - Chapecoense”… sådan stod der på et stort banner til tirsdagens Superliga-kamp i Telia Parken, hvor FCK spillede imod Viborg.

Teksten kan oversættes med ”Vi står alle sammen med jer – Chapecoense” og var en direkte hilsen til den brasilianske fodboldklub, som dagen før havde oplevet det umenneskelige i, at klubbens chartrede fly var styrtet ned, og mindst 71 af de 77 skæbner om bord var omkommet.

Chapecoense er siden blevet beskrevet som ”Leicester” efter deres eventyrlige sportslige fremgang, der kulminerede med en oprykning til den bedste fodboldrække i Brasilien i 2014. Og det stoppede ikke der, for holdet var på vej til at møde colombianske Atlético Nacional i den første af to ”Copa Sudamericana-finaler”, hvilket er det sydamerikanske svar på den europæiske Europa League.


Støtte fra alle sider
Efter flystyrtet har fodboldverdenen stået sammen om at støtte den brasilianske klub. Atlético Nacional meldte straks ud, at Copa Sudamericana-titlen skulle tildeles Chapecoense, og fodboldledere fra Corinthians, Coritiba, Palmeiras, Portuguesa, Santos og Sao Paulo ville gerne sikre, at Chapecoense ikke kunne rykke ud den bedste brasilianske fodboldrække de næste tre år. Derudover ville klubberne gerne udlåne spillere til den ødelagte klub.

Det brasilianske fodboldforbund aflyste straks weekendens kampe, og landets præsident Michel Temer erklærede tre dages national sørgedage. Ulykken skete i et frygtelig uvejr, og da det havde lagt sig, mødte tusindvis af fans op udenfor klubbens stadion – Arena Conda – i den sydvestlige del af Santa Catarina, og meget rørende scener opstod.

På dagens forsiden af den spanske sportsavis AS er et billede af en lille dreng iført klubbens spilletrøje. Han sidder meget foroverbøjet og kigger på klubbens logo.

Derudover kom der også nogle meget rørende billeder frem på de sociale medier fra klubbens omklædningsrum af nogle af de spillere, som ikke havde været med på rejsen – samt en del videoer fra de jubelscener, der var optaget af holdet, da de havde opnået den store sportslige triumf ved finaledeltagelsen.

Ganske rørende ligesom historien om målmanden Danilo. Han overlevede styrtet, men døde efterfølgende på hospitalet - forinden nåede han dog at sende en kærlig SMS til sin kone og lille dreng. Desuden er der kommet flere hjerteskærende historier frem, som at holdets træner Caio Junior ikke fik sin søn med om bord på flyveren, da han havde glemt sit pas. Så sønnen Matheus overlevede, men det gjorde faderen ikke eller historien om reservemålmanden Marcelo Boeck, der blev fritaget for vitale rejse pga. en fødselsdag og dermed overlevede.


Det var en stor familie – vores familie!
Midt i sorgen er det strømmet ind med hilsner fra mange forskellige kanter til den kriseramte klub. Den brasilianske legende Pelé sendte – ligesom Lionel Messi - hilsner til de efterladte, men mest hjerteskærende var beskeden fra Chelsea-spilleren David Luís. Den brasilianske forsvarspiller var god ven med den omkommende Arthur Maia, som han beskrev som en sød lillebror.

I aften skulle Maia sammen med sine holdkammerater have spillet Chapecoenses vigtigste kamp nogensinde, men dette satte flyturen med Avro RJ85 en brutal stopper for – og i den kommende tid vil fodboldklubber verden over ære de døde, ligesom den lille dreng udenfor klubbens stadion gjorde. AS-overskriften blev meget rammende ”Un Minuto de Silencio”.

Således vil Chapecoense blive æret inden verdens største fodboldkamp på lørdag imellem Real Madrid og Barcelona, og klubbens præsident Plinio David de Nes Filho skulle være tilstede til kampen. Kort efter ulykken kom han med følgende meget rammende udtalelse:

- Vi er stærke mennesker, så vi skal komme over det. MEN det er livslange venner, der er døde… Dette var ikke blot en gruppe blandede mennesker. Det var en stor familie – vores familie!


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER