Torsten Brix

Conte fik tidlig julegave

Magasin-artiklen skriver: Talentudvikling og udvidelsen af stadion giver kø ved håndvasken for de kritikere, der i 2003 mente, at Abramovich kun ville ”lege” med Chelsea, og at russeren ville forsvinde, når det blev for kedeligt. Sådan har det ikke været…
Da Chelsea-manager Antonio Conte den 24. september forlod Emirates med et 0-3-nederlag i tasken, havde holdets italienske manager tre måneder før juleaften kun ét ønske – og det var et mere stabilt forsvar – det har han fået…

Op til Arsenal-nederlaget havde Chelsea spillet med en fireback-kæde og lukket to mål eller mere ind imod hold som Bristol Rovers, Swansea og Leicester – det holdt den ærekære Conte vågen om natten, for det skulle ændres.

Tidligere havde Conte haft stor succes med et tremandsforsvar i Juventus sammen med klassemålmanden Buffon, hvilket fik en morsom grafiker til at ændre ”Mount Rushmore”, så det ikke længere var de fire amerikanske præsidenter - George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Rooseveldt og Abraham Lincoln. I stedet var den defensive kvartet fra Torino - Buffon, Barzagli, Chiellini og Bonucci – som var de nye ansigter på det store mindesmærke. Tremandsforsvaret blev overført til det italienske landshold – men også til Chelsea… tre måneder før jul.

Siden er det gået over al forventning… London-klubben har spillet fem Premier League-kampe, som alle er vundet med sammenlagt 16-0. Dette har gjort, at Chelsea efter 11 spillerunder har 25 points og plus 15 mål i målscore, imens holdet på samme tid sidste år – under Jose Mourinho – havde blot 11 point, seks mål i minus og var placeret i bunden af Premier League blandt hold som nedrykkerne fra Aston Villa, Newcastle og Norwich samt det nuværende bundhold Sunderland.


Chelsea i Kansas
Netop sammenligningen mellem Conte og Mourinho bliver i dag højaktuel. For nøjagtigt et år siden skrev de engelske medier, at Chelsea-spillerne hellere ville tabe med Chelsea end vinde for Mourinho – mens det virker helt anderledes her et år senere. Chelsea-spillerne er virkelig trukket i det ”Kansas-tøj”, som Conte selv yndede at spille i. Men for 45 dage siden blev der sået tvivl om Contes kvaliteter. Det gør der ikke længere - piben har fået en helt anden lyd, og det har en helt klar årsag – mener Conte.

- På det tidspunkt lukkede vi mange mål ind i alle kampene, og derfor skiftede vi til en 3-4-3 formation. Når du taber, er det vigtigt at finde årsagen til dette og ændre tingene. Trænerteamet har arbejdet hårdt sammen med spillerne, og det har ændret situationen.

Situationen i Chelsea er helt vendt på hovedet. Efter de første seks kampe – hvor Manchester City havde maksimum point – var der ikke mange, der havde forventet, at Chelsea efter 11 kampe skulle være tophold sammen med City, Liverpool og Arsenal. Hele holdet i Chelsea har også været udsat for en omvæltning.

I defensiven har tilbagekøbte David Luiz virket som en mere seriøs forsvarsspiller sammen med den formforbedrende Gary Cahill – og hvad med Pedro? Spanieren lignede et fejlkøb, men han er vokset ligesom den tidligere Sunderland-spiller Marcos Alonso. Han er gledet ind i Contes system ligesom Victor Moses, som Mourinho og Guus Hiddink ikke kunne bruge. Største omvæltning er dog Eden Hazard, som er total forandret fra skuffelsen i sidste sæson.

De første 11 Premier League-kampe har Hazard spillet bedre end sæsonen 2014/15, hvor han blev kåret til ”Årets Spiller” af PFA og de engelske journalister – se blot her:


Mål
2014/15: 3
2015/16: 0
2016/17: 7

Afslutninger
2014/15: 20
2015/16: 12
2016/17: 34

Afslutning på mål i procent
2014/15: 45 %
2015/16: 33 %
2016/17: 65,7 %

Succesfyldte driblinger i procent
2014/15: 64,0 %
2015/16: 56,4 %
2016/17: 65,7 %

Antal sprinter
2014/15: 606
2015/16: 524
2016/17: 687


Det er dog ikke kun spillestil og formationen, som Conte har ændret… da spillerne, inden træningskampen i sommer imod Rapid Wien havde tjekket ind til deres femstjernede hotel, var det med en klar forventning om, at aftensmaden inden kampen var med en stor bøf samt en masse pasta – som de plejede. De tog fejl…

Rundt om på bordene var der placeret små skåle med nødder og frugt med forklaringen fra Conte om, at de ikke skulle løbe rundt med ekstra kilo, når de skulle i kamp om få timer. Derudover blev pizza, sodavand og ketchup helt bandlyst fra det mad, som spillerne skulle have efter kampen. Sidenhen skulle Conte have løsnet lidt op på dette, men tingene har ændret sig på King's Road – også før de fik den seneste italienske manager.

For siden Roman Abramovich kom til klubben i 2003, er klubben blev omvæltet, og den tekniske direktør Michael Emenalo har stået for meget. Den 51-årige tidligere nigerianske forsvarspiller kom til klubben i 2007 og blev bedt om at analysere Valencia i forbindelse med en Champions League-kamp, og sejren medførte, at han blev forfremmet til chefscout. Da Avram Grant forlod klubben, blev Emenalo igen forfremmet, for i fremtiden skulle han være førsteholdsassistent for Carlo Ancelotti.

Emenalo er nu ansvarlig for de 38 spillere, som Chelsea har udlejet til andre klubber. Bevæggrunden for dette høje antal er, at London-klubben mener, at spillerne udvirker sig mere, når de er udlejet til en anden klub og spiller førsteholdsfodbold fremfor at være under Chelseas daglige ledelse. Denne satsning, håber Abramovich på, vil komme til at give en del egenproducerede talenter til førsteholdstruppen, selvom det langt fra har været tilfældet indtil nu.

En del af denne udlejningsstrategi handler også om Tim Harkness, der er blevet hyret som en omrejsende fysioterapeut. Han skal holde disse 38 spillere i topform – i særdeleshed Nathaniel Chalobah, de centrale forsvarsspillere Ruben Loftus-Cheek og Andreas Christensen samt Tammy Abraham, der fornyelig scorede to mål for det engelske U-21 landshold. Håbet i Chelsea er, at en håndfuld talenter kan rykket op i førsteholdstruppen, inden 2017/18-sæsonen starter samt at det 60.000 tilskuer store stadion kan stå færdigt.


Abramovich – ikke kun for sjov
Talentudvikling og udvidelsen af stadion giver kø ved håndvasken for de kritikere, der i 2003 mente, at Abramovich kun ville ”lege” med Chelsea, og russeren ville forsvinde, når det blev for kedeligt. Sådan har det ikke været…

Fornyelig kunne en engelsk avis afsløre, at Abramovich havde tilbragt tre dage på træningsanlægget ”Cobham” for at kigge Contes nye metoder efter i sømmene. Derudover spiste de og føromtalte Emenalo frokost sammen hver dag, og ifølge bulliterne foregik det i en meget afslappet facon, hvor Abramovich for sjov blandt andet skulle have lovet Conte mange store nyindkøbte spillere til januar.


Langtidsløsningen Conte
Det åbenløse gode forhold og de gode resultater kulminerede, da Chelsea slog Everton med fem mål i sidste spillerunde. Her sendte Conte masser af luftkys op til sin datter og kone på tilskuerpladserne, og efterfølgende forklarede han:

- De kommer til alle kampene og er her i London et par dage, men de skal altid tilbage til Italien, for min datter studerer der, men jeg vil gerne have min familie med til England.

Det kan han rolig gøre… for lige nu ligner Conte en fremtidsløsning på Stamford Bridge – efter han fik en tidlig julegave.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER