LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

Niklas Gerster

Transfervinduesanalysen: FC Midtjylland

Transfervinduet er smækket i for Superliga-klubberne! Og vi analyserer derfor nu klubbernes vindue her på Indkast.dk. Vi kigger her på FC Midtjylland. Herunder får du analyse, karaktergivning, trupgennemgang samt et overblik over alle FCM-transfers i bunden af artiklen.

Karakter: 10 (7-trins-skalaen) 

De forsvarende danske mestre fra FC Midtjylland har ligesom i sidste sommers transfervindue været ekstremt aktive, og har brugt hele 106 millioner kroner på at forstærke både truppens topkvalitet og bredde!

FCM har i den grad fået forberedt sig til en krævende sæson, der som minimum byder på otte europæiske kampe mere, og hvor midtjyderne samtidigt har ambitioner om at genvinde DM-guldet.

Udover at FC Midtjylland på imponerende vis har hentet dyre kvalitetsspillere såsom den polske landsholdsangriber Adam Buksa, gives de også særligt kredit for at have handlet tidligt i vinduet.

FCM er nemlig tidligere blevet skudt i skoene, at de har hvilet lidt for meget på laurbærrene, og har ventet på deres europæiske skæbne, inden de i sidste øjeblik så har købt forstærkninger.

Udover de mange flotte indkøb må man også tilkende FCM stor ros for at have holdt på store salgsobjekter såsom Aral Simsir, Dario Osorio, Emiliano Martinez, Oliver Sørensen og Franculino.

Det er det overordnede indtryk, som DM-bejlerne fra det midtjyske efterlader ovenpå deres transfervindue, og det modtager de således karakteren 10 for på 7-trins-skalaen her fra Indkast.dk. 

Vi vil nu udfolde en nærmere begrundelse og uddybning af karakteren, hvorfor den endelige FCM-trup herunder vurderes kæde for kæde. Og der er sket store justeringer alle steder på banen!

 

Transferanalysen: 

Målmænd: 
Elias Olafsson, Jonas Lössl, Ovie Ejeheri

I ulveburet har særligt klubmanden Jonas Lössls forlængelse og nye rolle som såkaldt ”Club Captain” vakt stor opsigt, og det er især med tanke på den dramatik FCM tidligere har haft i målet.

Midtjyderne ser et stort salgspotentiale i den 24-årige islænding Elias Olafsson og efter et års udleje i søsterklubben Mafra, har han nu fået tildelt tilliden som klubbens nye førstekeeper.

Potentielt kunne der være lagt op til en ny betændt situation imellem et klubikon i Lössl og det unge håb Olafsson, som FCM tidligere har stået i. Her var Lössl stærkt utilfreds med reserverollen.

Men klubbens kommunikation omkring Lössls nye ”mentorrolle” for Olafsson tyder på at være markant bedre afstemt denne gang.

Olafsson har desuden virkelig imponeret i sæsonindledningen med flere afgørende redninger, og han gjorde det tilmed især på den største scene i det tætte CL-opgør imod Ferencvaros. 

Således ser målmandssituationen altså på mange måder optimal ud for FCM. Man har en talentfuld førstekeeper med salgspotentiale samt en rutineret dansk keeper, der kan dække ind ved behov.

Den 31-årige østriger Martin Fraisl blev således samtidigt ”sorteper” i denne målmandskabale, og har nu byttet rolle med Olafsson i Portugal, da han er skiftet til søsterklubben Mafra.

Desuden har midtjyderne også hentet den 21-årige englænder Ovie Ejeheri ind fra Arsenals U21-trup, og på den måde har de også et dugfriskt ungt målmandstalent klar til fremtiden.

For FCM har tilsyneladende ikke haft nok tillid til hverken Valdemar Birksø, Mark Ugboh eller Oscar Hedvall, som alle har forladt klubben efter lange perioder uden førsteholdsminutter.

 

Forsvar: 
Joel Andersson, Adam Gabriel, Kevin Mbabu, Ousmane Diao, Mads Bech Sørensen, Juninho, Lee Han-Beom, Paulinho, Victor Bak, Christian Sørensen

I defensiven er der også sket markante udskiftninger, da FCM har skilt sig af med sidste sæsons anfører og viceanfører i form af Henrik Dalsgaard og Sverrir Ingi Ingason.

De to garvede defensivspillere har trods deres nyttige rutine dog også mødt stor kritik for deres spillemæssige niveau. I særdeleshed Ingason som var en løntung profil.

Hierarkiet har således skullet sættes på ny i FCM, og det har været, og skal fortsat blive interessant at følge med i, hvad den store afgang af erfarne spillere får af betydning for holdet i denne sæson.

For nu er den blot 25-årige Mads Bech Sørensen blevet anfører, og 22-årige Oliver Sørensen er viceanfører. To betydningsfulde og dygtige spillere men med væsentligt mindre erfaring.

For måske var det netop den manglende erfaring og kølighed, der blev fatal for FC Midtjyllands skuffende og tunge exit i Champions League-playoff-opgøret imod Slovan Bratislava?

I hvert fald har man forynget defensiven markant, da den kun 20-årige senegaleser Ousmane Diao er blevet hentet dyrt i Mafra, og har fået rollen som Bechs nye makker i det centrale forsvar. 

Og det er da også ret hurtigt blevet tydeligt, hvorfor Diao havde et prisskilt på 20 millioner kroner. For på trods af enkelte fejl og usikkerhedsmomenter så har han hurtigt erobret sig en startplads.  

Diao har særligt demonstreret forcerne i sin fart, atletik og i evnerne på bolden. Og kan han blive ved med at lægge stabilitet og niveau på sit spil, ligner han i den grad endnu et gigantisk FCM-salg.

Man kunne dog godt så lidt tvivl om, hvorvidt bredden i det centrale forsvar for FCM er tilstrækkeligt til en sæson, hvor man både skal spille europæisk, og vil genvinde DM-guldet.

For man har udover Ingason også skilt sig af med garvede Gartenmann, og således er breddespillerne i det centrale forsvar nu 29-årige Juninho og 22-årige Lee Han-Beom.

Er det godt nok? Juninho har længe været backup, så er han fortsat tilfreds med den situation? Desuden har Lee heller ikke imponeret i de indhop han har fået, som dog har været få.

Man kunne derfor godt være lidt betænkelig omkring kvaliteten på bredden i det centrale FCM-forsvar. Særligt med tanke på de skader som de ellers har været så hårdt ramte af i bagkæden.

For løber man ind i skader til enten Diao eller Bech, kunne det hurtigt komme til at se skrøbeligt ud i FC Midtyllands centrale forsvarsakse. 

Det kunne derfor godt ligne, at FCM mangler en erfaren breddespiller mere her, så de skal virkelig krydse fingre for, at både Bech og Diao holder sig fri fra skader.

For apropos skader kommer vi nu til en gennemgang af FC Midtjyllands backpositioner. Her har FCM virkelig været ramt af et sandt skadesmareridt.

Særligt venstrebacken syntes komplet forbandet, da Juninho har måttet vikariere her for både Paulinho og Victor Bak, som pådrog sig langtidsskader i sæsonstarten.

FCM foretog således det kontroversielle køb af Christian Sørensen i FC København for at lukke hullet, men han nåede kun en enkelt kamp, inden han fik et brud på kravebenet imod Lyngby.

Skadesproblemerne gav store huller i defensiven, hvor også en fejlvendt Joel Andersson blev benyttet på venstrebacken.

Helt godt blev det aldrig. Det var sort uheld for FCM, og man må dog nok også tildele denne uro i bagkæden en del af skylden for FC Midtjyllands exit fra Champions League.

Men med udsigt til at både Bak, Sørensen og Paulinho vender tilbage i løbet af efteråret, så har FCM her en rigtig misundelsesværdig bredde på denne position til en krævende sæson.

Og det ser FCM i den grad også ud til at have på højrebacken, eftersom man har hentet schweiziske Kevin Mbabu, der har et flot CV med fortid i f.eks. Fulham, Schalke, Wolfsburg og Augsburg.

Og med Adam Gabriel og Joel Andersson har man to backs yderligere med forskellige kvaliteter på et fornuftigt Superliga-niveau. 

Men seks backs er dog også mange til to pladser, hvorfor man må tænke, at FCM igen skal på arbejde her til vinter. Både Andersson og Paulinho har i hvert fald tidligere været rygtet væk.

 

Midtbane: 
Dario Osorio, Kristoffer Askildsen, Pedro Bravo, Denil Castillo, Emiliano Martinez, Oliver Sørensen, Kristoffer Olsson, Aral Simsir, Valdemar Byskov, Mikel Gogorza

På midtbanen har FCM om muligt haft endnu mere travlt, og har nu fået sig en central akse, som på papiret på sigt både ser ud til at skabe en øget bredde samt et større salgspotentiale. 

Man har her hentet tre fysisk stærke og dynamiske midtbanespillere ind i form af Denil Castillo, Kristoffer Askildsen og Pedro Bravo. 

Dermed har FCM i endnu højere grad rekrutteret til deres spillestil, som i stigende grad er blevet mere og mere tydeligt præget af fysisk dominans under Thomas Thomasberg.

Samtidigt har man fået ryddet ud i nogle af klubbens breddemidtbanespillere i form af Armin Gigovic og Charles, som på trods af sporadisk gode præstationer aldrig er blevet topspillere i FCM.

Man har desuden også skippet den garvede og alsidige 31-årige Andre Rømer afsted, som også står som endnu et eksempel på, at FCM-truppen er blevet forynget kraftigt.

Derudover har man stadigvæk talentfulde Emiliano Martinez og Oliver Sørensen, som begge har været fremragende spillende, og som klubben ser store salgspotentialer i.

Klubben har også fortsat Kristoffer Olsson i truppen. Men på trods af at hans helbredssituation syntes i fremgang, er hans rolle fortsat uafklaret, hvorfor han må skrives ud af ligningen for nu.

Der er således nok med centrale midtbanespillere at vælge imellem. Bredden ser rigtig god ud her, og man har samtidigt fået endnu mere fremtidigt salgspotentiale ind i særligt Castillo og Bravo.

Bravo har vi endnu ikke set det store til, men han er også blot 19 år. Til gengæld har Castillo spillet en del, og særligt hans fysiske og dynamiske spil har indikeret, at han har FCM-potentiale.

Askildsen kunne man dog måske godt forvente mere af allerede nu med tanke på hans CV, da det kun har været i få glimt, at den 23-årige nordmand har vist lovende færdigheder.

Potentialet fra de tre ser dog lovende ud på hver deres måde, men de skal samtidigt også bevise i denne sæson, at de kan arbejde sig tættere på ideal-opstillingen. 

For hvis både Emiliano Martinez og Oliver Sørensen fortsætter med at levere så gode præstationer, vil de formentlig snart være fortid, og derfor er det afgørende, at FCM kører afløsere i stilling. 

Generelt ser midtjydernes midtbaneoprustning altså solid ud, men hvis man skulle sætte spørgsmålstegn ved noget, var det måske om de har tilstrækkeligt med kreative kræfter.

For selvom bredden ser god ud med seks spillere, der kan dække to centrale midtbaneplaceringer, så er der mange ens typer, hvor særligt de defensive og fysiske færdigheder dominerer.

Og det er jo godt med en klar og tydelig rekruttering. Men man kunne godt sætte spørgsmålstegn ved, om FCM ikke mangler bare en enkelt spiller, som har lidt mere offensiv kreativitet.

Og nu vi er ved kreativiteten, så har FCM jo selvfølgelig masser af kreativitet og kvalitet i Dario Osorio og Aral Simsir, som har været de foretrukne og stærkt præsterende startere på kanterne.

Men er man dækket godt nok ind her, hvis de skulle blive ukampdygtige? På samme måde som i midterforsvaret skal man nemlig også her virkelig krydse fingre for, at der ikke kommer skader.

17-årige Mikel Gogorza har vist spændende evner, men har meget begrænset førsteholdserfaring. Og den mere prøvede 19-årige Valdemar Byskov har slet ikke præsteret, når han har fået chancen.

Man har selvfølgelig også en Edward Chilufya som en dog noget anden kanttype til at dække ind til kampe, hvor fart og omstillingsfærdigheder er afgørende.

Og selvom han har gjort det fornuftigt, kan man godt blive i tvivl om, hvorvidt det går an med ham, Byskov eller Gogorza som backups for Simsir og Osorio. 

Desuden er både Simsir og Osorio også store salgsobjekter, og der bliver derfor et stort hul at lukke på begge kanter, når de formentlig inden alt for længe tager skridtet videre fra FCM.

Gogorza eller Byskov skal derfor snart tage nogle gevaldige skridt, hvis de bare skal blive nogenlunde klargjort til at erstatte de to. Og det er der lige nu ikke meget, som tyder på.

Måske man derfor allerede nu burde have taget hul på forberedelserne til eventuelle salg af Osorio og Simsir ved at hente erstatninger ind til kanterne med lidt større kvalitet?

 

Angreb: 
Adam Buksa, Cho-Gue-Sung, Franculino, Jan Kuchta, Victor Lind, Frederik Heiselberg, Marrony

Afslutningvis skal vi have kigget på angribersituationen i FC Midtjylland. Og her viser ulvene i den grad også tænderne frem. 

Midtjydernes topscorer i sidste sæson, Cho-Gue-Sung, har været ukampdygtig i hele sæsonstarten, og er det fortsat i en periode. Men hvad gør det, når man bare kan hente andre landsholdsangribere?

For det er præcist, hvad FCM har gjort, da de har brændt 50 millioner af på angribere. Man har købt den 27-årige polak Adam Buksa, som allerede virkelig har vist en imponerende træfsikkerhed.

Derudover er tjekkiske Jan Kuchta, også på 27 år, blevet hentet ind fra Sparta Prag. Vi så ham lave en assist i debuten imod Silkeborg, og statistikkerne og CV’et taler i den grad for sig selv.

Man har derudover det 20-årige angrebstalent Franculino at skyde med. Guinea-Bissau-angriberen med den uortodokse spillestil har virkelig målnæse, og ligner også et fremtidigt kæmpe salg.

Og med udsigt til at få Cho tilbage i efteråret står FCM altså snart med fire angribere, som har virkelig høj kvalitet. En vanvittig bredde at have til at dække sig ind i tre turneringer. 

Man kunne dog måske blive lidt bekymret for, om der kan komme til at sidde utilfredse spillere lidt for meget på bænken. 

For selvom der bliver mange kampe at dele minutterne ud på, så er det fire topspillere, der nok alle ser sig selv som startere.

Men man kan også vende den om, og tænke at FCM her har kigget lidt frem i tiden, og nu allerede er begyndt at gardere sig imod et Franculino-salg, som heller ikke syntes langt ude i fremtiden.

Hvad der dog er mindre imponerende ved FCM-angrebet, er det angrebsfyld, som de stadig har i form af de uforløste unge spillere Frederik Heiselberg og Victor Lind samt flop-indkøbet Marrony.

Ingen af de tre får næppe mange minutter i efteråret hvis da overhovedet nogen. I et ellers næsten gennemført FCM-transfervindue, giver det derfor trods alt lidt næserynk, at de ikke er skiftet væk.

Konklusion:

FC Midtjyllands transfervindue må altså alt i alt siges at være et fremragende et af slagsen, og muligvis det bedste de nogensinde har leveret. 

Man har investeret store summer i flere landsholdsspillere med kvalitet, og man har derudover hentet unge potentialespillere til flere dele af banen.

Trup bredden ser også rigtig god ud, og der er minimum dobbeltdækning til samtlige positioner på banen. Samtidigt har man fået ryddet ud i de aldrende eller uforløste breddespillere.

På mange måder ligner det altså et perfekt vindue. Men som nævnt kan der dog også spottes lidt ridser i lakken hist og her, hvorfor topkarakteren 12 ikke kommer i brug.

Skulle vi helt op på den øverste del af karakterskalaen, så burde FCM have hentet lidt mere gardering ind på kantpositionen og i midterforsvaret, hvor skader vil gøre holdet skrøbeligt.

Derudover er det heller ikke helt optimalt, at man har tre spillere rendende rundt, som slet ikke ser ud til at være tiltænkt en rolle i form af Victor Lind, Frederik Heiselberg og Marrony.

Ydermere kunne man også spekulere i, om FCM har tilstrækkeligt med erfaring i truppen til denne sæson med afgangen af f.eks. Henrik Dalsgaard, Sverrir Ingason og Andre Rømer.

I hvert fald var det snarere rutinen end truppens spillemæssige niveau, som blev grunden til, at Slovan Bratislava trak det længste strå fremfor FCM i Champions League-kvalifikationen.

Men de flotte og profilerede tilgange såsom Diao, Castillo, Buksa, Kuchta og Mbabu giver dog også 10-tallet en gevaldig pil op.

Ligeså gør det, at FCM på imponerende vis har holdt helt sammen på denne trup, hvis kvalitet og salgspotentiale er tårnhøjt. Men 10-tallet bliver karakteren til FC Midtjyllands sommervindue 2024.

Transferoverblik sommeren 2024:

Spillere ind:

Elias Olafsson → Mafra
Pris: Retur fra leje
Position: Målmand

Ovie Ejeheri → Arsenal U21
Pris: Fri transfer
Position: Målmand

Kevin Mbabu → Fulham
Pris: Fri transfer
Position: Højreback

Ousmane Diao → CD Mafra
Pris: 20 millioner kroner
Position: Central forsvarsspiller

Christian Sørensen → FC København
Pris: 3,7 millioner kroner
Position: Venstreback

Denil Castillo → Shakhtar Donetsk
Pris: 30 millioner kroner
Position: Central midtbanespiller

Pedro Bravo → América de Cali 
Pris: 2,5 millioner kroner
Position: Defensiv midtbanespiller

Kristoffer Askildsen → Sampdoria
Pris: Fri transfer
Position: Central midtbanespiller

Adam Buksa → Lens
Pris: 30 millioner kroner
Position: Angriber

Jan Kuchta → Sparta Prag
Pris: 20 millioner kroner
Position: Angriber

Edward Chilufya → Häcken
Pris: Retur fra leje
Position: Kant/Angriber

Victor Lind → Vejle BK
Pris: Retur fra leje
Position: Kant/Angriber

Frederik Heiselberg → AC Horsens
Pris: Retur fra leje
Position: Angriber

Samlede transferudgifter: 106,2 millioner kroner


Spillere ud:

Martin Fraisl → Mafra
Pris: Ikke oplyst
Position: Målmand

Oscar Hedvall → Viborg FF
Pris: Ikke oplyst
Position: Målmand

Valdemar Birksø → FC Fredericia
Pris: Ikke oplyst
Position: Målmand

Mark Ugboh → Mafra U23
Pris: Ikke oplyst
Position: Målmand

Henrik Dalsgaard → AGF
Pris: Gratis (Kontraktudløb)
Position: Højreback

Sverrir Ingi IngasonPanathinaikos
Pris: 26 millioner kroner
Position: Central forsvarsspiller

Stefan Gartenmann → Ferencvaros
Pris: 5 millioner kroner
Position: Central forsvarsspiller

Pablo Ortiz → Dunajska Streda
Pris: Ikke oplyst
Position: Central forsvarsspiller

Mikkel Fischer → Haugesund
Pris: Ikke oplyst
Position: Central forsvarsspiller

Mads Lauritsen → Vendsyssel FF
Pris: Ikke oplyst
Position: Central forsvarsspiller

Daniel Freyr Kristjansson → FC Fredericia
Pris: Udlån
Position: Venstreback

Armin Gigovic → FK Rostov (Kiel)
Pris: Tilbage fra udlån
Position: Central midtbanespiller

Charles → Corinthians
Pris: 12 millioner kroner
Position: Central midtbanespiller

Andre Rømer → Randers FC
Pris: 1,5 millioner kroner
Position: Central midtbanespiller

Ola Brynhildsen → Molde
Pris: Udlån
Position: Kant/angriber

Junior Brumado → Coritiba FC
Pris: Udlån
Position: Angriber

Alhaji Kamara → Mafra
Pris: Udlån
Position: Angriber

Jonathan Lind → Mafra
Pris: Ikke oplyst
Position: Angriber

August Priske → Djurgårdens IF
Pris: Ikke oplyst
Position: Angriber

Valter Monteiro → Mafra
Pris: Udlån
Position: Højrekant

Obule Moses → Holstebro BK
Pris: Udlån
Position: Kantspiller

Samlet indtjening: 44,5 millioner kroner
 

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder