Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Marko Arnautovic – lidt Zlatan-agtig

Vejen til topfodbold var ikke nem for den kontroversielle angriber, der i sin ungdom blev smidt ud af flere klubber.
Marko Arnautovic er født og opvokset i den nordlige del af byen Wien i Østrig, og det var også i Wien, at det hele startede. Arnautovic skiftede klub seks gange i løbet af ni år, og alle gange var han blevet smidt ud. Han startede i klubben Floridsdorf, hvorefter turen gik forbi klubber som Austria Wien og Rapid Wien, inden hans talent for alvor blev opdaget i Twente, hvor han også fik sin seniordebut.

- De smed mig ud fra alle klubber, fordi jeg ikke gav en fuck. Jeg lyttede ikke til nogen udover min mor og far. Jeg skændtes konstant med min trænere, og hver gang der blev råbt ad mig svarede jeg: ”hvem er du til at råbe ad mig? Er du min far? Snak normalt til mig”. Alle de steder jeg var, havde jeg problemer.

Uden for banen var det helle ikke en dans på roser for den temperamentsfulde målscorer, hvis far er serber og mor østriger. Arnautovic hang ud på gaden med sine tyrkiske, kroatiske og serbiske venner, og her var slåskampe og problemer en del af hverdagen.

- Et par af mine venner har været i fængsel. Ingen blev dræbt, men der var hele tiden slåskampe. Vi gik rundt om natten og kiggede på folk for at provokere dem. Når vi ikke spillede fodbold, så gik vi rundt og ledte efter problemer, fordi vi kedede os.


Svær tid i Tyskland
Selvom ungdomstiden var turbulent for Arnautovic, var det tydeligt at han besad et talent. Hans hurtighed og kynisme var ikke til at komme udenom, og det opdagede FC Twente. Den hollandske klub hentede spilleren på en ungdomskontrakt og lod ham spille for Jong Twente, men det tog kun en sæson at overbevise Twente om, at han var klar til at spille førsteholdfodbold. Seniorkarrieren startede i Twente, hvor han fra 2006 indtil 2010 imponerede i Holland. Det blev til 12 mål i 44 kampe for Arnautovic - der dengang spillede på kanten.

Inter med Jose Mourinho i spidsen var interesseret i den unge spiller og mente, at der var et udviklingspotentiale. Den italienske klub lejede ham i en sæson, men det blev kun til tre kampe for østrigeren under Mourinho. Arnautovic havde kvaliteterne til at begå sig på Inter-holdet, og det fik han også fortalt af Mourinho, men uden for banen havde østrigeren ikke ændret sig meget siden ungdommen, og det betalte han en høj pris for. Sølle tre kampe for Inter.

- Vi var i Abu Dhabi på træningslejr med Inter i 2009, og en af dagene kom jeg for sent tre gange. Første gang sov jeg over mig, og nåede ikke morgenmaden med resten af truppen. Anden gang var der holdmøde, og jeg boede på etage 75 i et hotel som var rigtig stort. Jeg trykkede på knappen til elevatoren flere gange, men det tog lang tid før elevatoren nåede frem, og jeg nåede det ikke. Tredje gang kom jeg for sent til kamp, og Mourinho blev rasende. Vi skændtes, og jeg måtte ikke træne med holdet.

Efter lejeopholdet i Inter blev Arnautovic købt af tyske Werder Bremen, hvor han gjorde en fin figur i de tre sæsoner han var i klubben, selvom der til tider også var problemer med at styre temperamentet. I en kamp blev offensiv-spilleren sendt tildigt i bad for at sparke bolden efter dommerens hoved.


Konge i West Ham
I 2013 købte Stoke City østrigeren og kort efter var blev han publikumsfavorit på Britannia Stadium. Det var ikke så mange mål han scorede, men når de endelig kom, var det for det meste nogle flotte langskud fra distancen. Det tog ikke lang tid før Arnautovic blev en af de bærende profiler på Stoke-holdet. Det blev til 26 mål i 145 kampe. Selvom målstatistikken ikke var prangende, så tiltrak Arnautovic sig interesse fra andre Premier League-klubber. Han var en konstant trussel for modstanderholdet og assisterede sine holdkammerater, når han ikke selv fandt vej til nettet.

Efter fire år i Stoke City bød West Ham på spilleren og tilbød ham en kontrakt med en ugentlig løn på 850.000 danske kroner. Arnautovic underskrev en femårig aftale med London-klubben, og blev en af de bedst betalt i truppen. I sin første kamp mod sit gamle hold Stoke City blev han mødt af en pibekoncert fra hjemmeholdets fans. Stoke City-tilskuerne var ikke tilfredse med, at spilleren ikke viste loyalitet, men derimod foretræk pengene. Arnautovic scorede mod sit gamle hold, og sendte tilskuerne en stikpille efter slutfløjtet.

- De hader mig, fordi de savner mig. Jeg betyder meget for dem, selvom jeg ikke er her længere. Under opvarmningen fokuserede hele stadionet på mig, selvom deres egne spillere løb på banen.

Hadet af nogen, men elsket af andre. Hadet fra Stoke City-tilhængerne påvirkede ikke Arnautovic. West Ham-fansene blev straks forelsket i østrigeren. På banen viste han en passion og han kæmpede for hver en bold, som gjaldt det hans liv. Han slog knytnæven på West Ham-logoet efter sine scoringer og krydsede hænderne for at vise sin kærlighed til ”The Hammers”. Ingen spiller har været så elsket siden Di Canio.


Kinesisk storskifte
Grådigt eller forståeligt? Der var delte meninger blandt West Ham-tilhængerne, da man fandt ud af, at Arnautovic havde bedt West Ham-ledelsen acceptere det bud, der var kommet fra Shanghai SIPG på omkring 200 millioner kroner. Det endte med angriberen underskrev en lukrativ kontrakt, men tog tidligt til Østen, da han blot var 29 år i 2019, da han skiftede.

Arnautovic tog til EM2020, men kom straks i fokus, da han fik karantæne for at lave en gestus, der fik det nordmakedonske fodboldforbund op af stolene. De anklagede Shanghai Port-spilleren for at lave en nedsættende gestus mod den nordmakedonske Leeds-spiller Ezgjan Alioski. Det kostede karantæne og nok engang noget ballade omkring Arnautovic, som hans tidligere Stoke-klubkammerat Jakob Haugaard har beskrevet på følgende måde i Jyllands-Posten:

- Omklædningsrummet i Stoke havde mange interessante typer. Marko Arnautovic var på godt og ondt den største karakter. Han var både den største holdspiller og det dummeste svin. Han havde en idé om, at han var lidt Zlatan-agtig, og der var lidt gangster-attitude over ham. Når han gad, var han uden sidestykke den bedste…


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER