Fodbold nyheder

UKRAINE - Kan Shevchenkos tropper overraske?

Af Redian Ara

Ukraine er ikke et landshold fyldt med stjerner, det er endda træneren Andriy Shevchenko der er det mest kendte navn. Holdet har dog vist, at de godt kunne gå hen og overraske til EM.

Article image
Ritzau-Scanpix

Da Danmark vandt EM tilbage i 1992, var der et stort land i østen der først lige havde fået sit eget landshold. Ukraine stiftede nemlig sit eget fodboldforbund som følge af den selvstændighed de havde opnået.

Landsholdet havde bestemt ikke succes fra begyndelsen, og slutrunder blev også først en realitet for landet i 2006. Det var nemlig til VM i 2006, at Ukraine for første gang deltog i en slutrunde, dog var holdets indsats til turneringen ikke værd at huske. Det relativt nye landshold var for første gang med til EM i 2012, som følge af, at de var turneringensværter sammen med Polen. De røg dog ud af gruppespillet, hvilket de også gjorde til EM i 2016. Nu er holdet med til den tredje EM-slutrunde i streg, hvor de bestemt håber på at kunne toppe de tidligere slutrunde-præstationer.

Ukraine befinder sig i gruppe C, hvor de skal møde Østrig, Holland og Nordmakedonien. Det er bestemt ikke den sværeste gruppe ukrainerne kunne have fået, og bookmakerne har også valgt dem som næststørst favorit til at gå videre fra gruppen bag den store fodbold nation Holland.

Ukraines befolkning er dog splittet, da det ikke er alle der tror lige meget på landsholdet. Årsagen til den tvivl der er opstået blandt mange tilhængere er holdets nuværende dårlige stime. Ukraine har kun vundet en af de sidste 11 kampe holdet har spillet, en af de 11 kampe er et 1-7-nederlag til Frankrig. Der er dog også god grund til at være optimist hvis man er ukrainer, da holdet havde en stime på 22 kampe med blot et enkelt nederlag iblandt før de ramte den nuværende dårlige stime. Det eneste nederlag i de 22 kampe var et 1-4-nederlag til Slovakiet, da Ukraine allerede havde toppet sin Nations League-gruppe.

Profil

Ukrainerne har længe talt om Andriy Yarmolenko som landets håb, dog er han ikke holdets største profil. Det er nemlig Oleksandr Zinchenko fra Manchester City, der har påtaget sig lederrollen på landsholdet. Zinchenko spiller normalt venstreback for den engelske klub, men på landsholdet spiller han sin foretrukne midtbaneplads. Zinchenko er ikke et fysisk pragteksemplar, men alligevel formår han at kontrollerer midtbanen med sine hurtige beslutninger og elegante bevægelser.

Derudover bør man holde øje med Ruslan Malinovskyi, der har spillet to pragtfulde sæsoner for Atalanta i både Serie A og Champions League. Den hårdtarbejdende midtbanespiller har et ry for at have det hårdeste skud i Italien, og udgør en af Ukraines største trusler for mål.

Træner

Andriy Shevchenko er uden tvivl Ukraines største profil indenfor fodbold nogensinde. Den tidligere Milan-angriber har været anfører for landsholdet til to slutrunder og blev tildelt den største individuelle titel inden for fodbold, da han i 2004 vandt Balon d'or. Shevchenko havde en svær start som træner for landsholdet, da mange mente, at han skulle være blevet fyret efter den skuffende indsats til VM 2018-kvalifikationen. Shevchenko blev dog ved med at lede efter løsninger og endte med at vinde hjerterne tilbage hos det ukrainske folk. Ukraine gik ubesejret til tops i EM-kvalifikationens gruppe B, og slog blandt andet de forsvarende europæiske mestre fra Portugal undervejs. Shevchenko har fået en masse ros for at lave om på holdets mentalitet, hvilket var et af Ukraines svage punkter. Ydermere har han været i stand til at modernisere holdets spillestil og gjort den mere balanceret. Hvis man spørger enhver ukrainer hvem landsholdets vigtigste mand er, så vil alle svare 'Sheva'.

Forventet startopstilling (4-3-3)

Heorhiy Bushchan
Oleksandr Karavayev - Illya Zabarnyi - Mykola Matviyenko - Vitaliy Mykolenko
Taras Stepanenko - Oleksandr Zinchenko - Ruslan Malinovskiy
Andriy Yarmolenko - Roman Yaremchuk - Viktor Tsygankov

Foreløbig trup:

Målmænd:
Andriy Pyatov (Shakhtar Donetsk)
Andriy Lunin (Real Madrid)
Heorhiy Bushchan (Dynamo Kiev)
Anatoliy Trubin (Shakhtar Donetsk)

Forsvarsspillere:
Mykola Matviyenko (Shakhtar Donetsk)
Oleksandr Karavayev (Dynamo Kiev)
Serhiy Kryvtsov (Shakhtar Donetsk)
Eduard Sobol (Club Brugge)
Vitaliy Mykolenko (Dynamo Kiev)
Illya Zabarnyi (Dynamo Kiev)
Viktor Korniienko (Shakhtar Donetsk)
Denys Popov (Dynamo Kiev)
Oleksandr Tymchyk (Dynamo Kiev)
Oleksandr Syrota (Dynamo Kiev)
Bogdan Mykhaylichenko (Anderlecht)

Midtbanespillere:
Andriy Yarmolenko (West Ham United)
Yevhen Konoplyanka (Shakhtar Donetsk)
Oleksandr Zinchenko (Manchester City)
Ruslan Malinovskyi (Atalanta)
Serhiy Sydorchuk (Dynamo Kiev)
Viktor Kovalenko (Atalanta)
Marlos (Shakhtar Donetsk)
Yevhen Makarenko (Kortrijk)
Mykola Shaparenko (Dynamo Kiev)
Volodymyr Shepelyev (Dynamo Kiev)
Viktor Tsygankov (Dynamo Kiev)
Vitaliy Buyalskiy (Dynamo Kyiv)
Oleksandr Zubkov (Ferencvaros)
Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk)
Heorhii Sudakov (Shakhtar Donetsk)
Oleksandr Andriyevskiy (Dynamo Kiev)
Bogdan Lednev (Dynamo Kiev)
Artem Bondarenko (Mariupol)

Angribere:
Roman Yaremchuk (Gent)
Artem Dovbyk (SC Dnipro-1)
Artem Besedin (Dynamo Kiev)

Mere om Ukraine

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik