SKOTLAND – Efter 24 år, 8 trænere og 198 kampe… er de tilbage
Siden 1998 har det skotske landshold været udsat for ydmygelser, hånlige kommentarer og meget mere – nu er de tilbage!
Da det skotske landshold rejste til VM i 1998, blev de sendt afsted med en sang, der antydede, at de ville blive savnet, men at de ikke behøvede at skynde sig hjem. Altså at de gerne måtte blive lidt længere i turneringen. Det gjorde de ikke, da de blot havde ét point efter de tre puljekampe imod Brasilien, Norge og Marokko, og dette var sidste gang, at Skotland deltog i en slutrunde, men nu er de tilbage og efter meget dramatik.
Det skotske landshold vandt EM-billetterne efter en straffesparkskonkurrence mod Serbien – ligesom de faktisk også gjorde før det imod Israel. Sejren over Serbien kom, selvom modstanderholdet havde spillere som ombejlede Sergej Milinkovic-Savic og Torino-profilen Sasa Lukic samt et angreb bestående af kraftværket Aleksandar Mitrovic og Ajax-spilleren Dusan Tadic. Serbien havde på bænken spillere som Luka Jovic og Aleksandar Kolarov – samme kvalitet var der ikke i den skotske trup, men fighterhjertet manglede ikke noget for højlandsholdet.
Efterfølgende var der gigantisk jubel i Skotland efter deres lange ventetid på at lykkedes med en slutrundekvalifikation. Det er mislykkedes, selvom store trænernavne som den tyske legende Berti Vogts, selveste Walter Smith, legenden Gordon Strachan og Alex McLeish har forsøgt sig. Den meget udskældte Craig Levein har også prøvet – blandt andet med en 4-6-0-formation uden nogen ”falsk ni’er”. Her blev Skotland latterliggjort, ligesom da lilleputnationen Liechtenstein scorede sejrsmålet i Glasgow i VM-kvalifikationen i 2014.
Nu er kufferterne pakket til nok en slutrunde, hvor den humoristiske nation igen håber på, at der går lang tid, før de igen ser deres fodboldhelte tilbage i hjemlandet, men det bliver svært at komme videre fra puljen, hvor Kroatien og Tjekkiet samt rivalerne fra England venter. Sidstnævnte på Wembley, hvor Skotland i 1970’erne spillede nogle meget dramatiske kampe imod England.
Til EM96 mødte de to rivaler også hinanden, da England vandt 2-0 efter et mål af Alan Shearer og Paul Gascoignes legendariske scoring samt et misset straffespark af Gary McAllister i en meget energisk kamp. Det kan det meget vel blive igen, for det skotske hold er i ”Kansas-tøj”. Her er ingen superstjerner, men hårdtarbejdende spillere. Er man i tvivl om betydningen for de skotske spillere, så se her interviewet med den grædende Celtic-stjerne Ryan Christie kort efter deres EM-billetter var sikret.
🗣 "We deserve it, we've been through so many years"
— Football Daily (@footballdaily) November 12, 2020
Ryan Christie gives an emotional post-match interview after Scotland's qualification trying to hold back the tears 🏴 ❤️ pic.twitter.com/MbkBHTmo0R
To af bedste skotske spillere er pudsigt nok to venstrebacker, for Skotland har både Arsenal-spilleren Kieran Tierney og Liverpool-backen Andy Robertson. Træner Steve Clarke har dog fundet plads til begge spillere i idealopstillingen ved at lave en 3-4-1-2-opstilling, hvor Tierney er en del af tremandsforsvaret – ligesom han også har spillet i Arsenal, mens Robertson spiller lidt længere fremme på banen, så nu er de klar til slutrundefodbold i Skotland. Efter sejren over Serbien havde Skotland ikke tabt i ni kampe, hvilket var deres længste periode uden nederlag i 44 år. På det tidspunkt var det 23 år, 8 trænere og 198 kampe… siden sidste slutrunde – nu er de klar.
Profil
Føromtalte Robertson er den skotske anfører, og han er blevet et synonym med holdet, og han ved, hvad hårdt arbejde betyder og kræver. Han blev selv kasseret af Celtic som knægt, fordi han var for lille, men han nægtede at give op. Han startede på kontoret på Hampden Park, imens han havde en halvtidskontrakt med Queen’s Park. Nu spiller han for Liverpool og er en stolt anfører for det skotske landshold – og dermed kan han skrive nok et kapitel til sin fodboldhistorie.
Træner
Som tidligere nævnt skal Skotland og træner Steve Clarke til London for at møde England, og det var faktisk landstrænerens hjemby i over ti år, mens han spillede for Chelsea. I den gigantiske jubel over Skotlands EM-kvalifikation viste Clarke, hvilken type har er. For træneren valgte at tage hjem til sin familie for at forberede sig til de to Nations League-kampe, som Skotland skulle spille i de efterfølgende dage. Skotland tabte begge kampe – til Israel og Slovakiet.
Den føromtalte 3-4-1-2-opstilling brugte Clarke også med stor succes i Kilmarnock, hvor det handlende om skotske dyder som hårdt arbejde, at være svære at score imod og at ”spille til nullet”. På den centrale del af banen har Clarke nogle gode spillere til at hjælpe med dette som Manchester United-spilleren Scott McTominay, der dog også kan bruges i tremandsforsvaret. Dette er ikke hans favoritplads, men det giver et billede af arbejdsbetingelserne for Clarke.
Udover rekorden med flest point i Kilmarnock, så formåede Clarke også at få West Bromwich rekordhøjt op i Premier League samt at skaffe første FA Cup-semifinale til Reading i 88 år. Nu venter hans største opgave – med Skotland.
Forventet startopstilling
Marschall
McTominay, Gallagher, Tierney
O’Donnell, McGinn, McGregor, Robertson
Christie
Forrest, Adams
Trup
Målmænd:
Graig Gordon (Hearts)
David Marshall (Derby County)
Jon McLaughlin (Rangers)
Forsvarsspillere:
Liam Cooper (Leeds)
Nathan Patterson (Rangers)
Andy Robertson (Liverpool)
Grant Hanley (Norwich City)
Scott McKenna (Nottingham Forest)
Stephen O'Donnell (Motherwell)
Kieran Tierney (Arsenal)
Declan Gallagher (Motherwell)
Greg Taylor (Celtic)
Jack Hendry (Oostende)
Midtbanespillere:
Billy Gilmour (Chelsea)
John McGinn (Aston Villa)
Callum McGregor (Celtic)
Stuart Armstrong (Southampton)
Scott McTominay (Manchester United)
David Turnbull (Celtic)
Ryan Christie (Celtic)
John Fleck (Sheffield United)
Angribere:
Ryan Fraser (Newcastle United)
Lyndon Dykes (Queens Park Rangers)
Che Adams (Southampton)
Kevin Nisbet (Hibernian)
James Forrest (Celtic)