Fodbold nyheder

Bruno Fernandes – Portugals redningsmand

Af Torsten Brix

Som ung havde midtbanespilleren ikke den store grund til at have stor selvtillid – det har han nu. Han er skiftet til Manchester United, efter et Novara-skifte banede vejen… samt blevet en profil på Portugals landshold.
Article image
Ritzau-Scanpix
- Han er så didikeret og vil så gerne vinde. Der er en ild inde i ham…


Sådan sagde den daværende Manchester United-manageren Ole Gunnar Solskjær om én af sine midtbanespillere, og mange af klubbens fans havde håbet på, at netop disse ord kunne beskrive deres dyrt indkøbte Paul Pogba, men nordmandens roser blev ikke givet til verdensmesteren men i stedet givet til den nye United-spiller… Bruno Fernandes. Han var netop blevet kåret til månedens bedste spiller i Premier League, efter han kun havde været i den hårde turnering i en måned.

En unik bedrift og dermed en savnet succeshistorie til Manchester United, men det skete ikke uden grund. De første fire Premier League-kampe gav to mål og to assists, efter Fernandes havde imponeret med noget, der lignede et solidt samarbejde med den ellers så udskældte Fred. United-fansene troede næsten ikke deres egne øjne, og duoen med Fernandes og Fred blev sammenlignet med United-legenderne og de centrale midtbanespillere Roy Keane og Paul Scholes.

Den store sammenligning kom blandt andet, efter Fernandes havde imponeret meget i 2-0-sejren over rivalerne fra City og givet en balance til United-holdet, som har været efterspurgt i flere sæsoner. Tankerne om de tidligere midtbanespillere i United var oplagte, og i de samme tanker var slet ikke afsavnet af superstjernen Pogba. For Fernandes spillede som Pogba, og derudover lignede han en mand – modsat franskmanden – der gerne ville spille for Manchester United.

City-kampen var en del af ti kampe i træk, hvor United ikke tabte, hvilket frembragte optimisme på Old Trafford – blandt andet om muligheden for igen at spille Champions League på det legendariske stadion, selvom holdets store stjerner Marcus Rashford og… jah gæt engang – Pogba var skadet.


Mere end Veron
Bruno Miguel Borges Fernandes har mange gange givet den tyngde, som har været savnet hos United, men skiftet var længe undervejs. Portugiseren blev januar-transfervinduets største køb i verden, men op til det transfervindue mente United-ledelsen, at de manglende seks topspillere for at blande sig i topstriden, men sommerens transfervindue gav ikke Fernandes et klubskifte, men det kom derimod i det efterfølgende vindue.

Det er ikke en let opgave at træde ind på United-midtbanen som et rekordindkøb – spørg bare Juan Sebastian Veron, der ankom i 2001 og endte med at blive en af de største skuffelser i klubben i hård konkurrence med Alexis Sanchez. Den gode start af Bruno Fernandes skal ses i lyset af, at han ikke kom til Manchester United med et unikt CV, som Veron og Sanchez gjorde.

CV’et for Bruno Fernandes talte skuffende ophold i Italien, inden han vendte tilbage til Portugal og Sporting Lissabon, hvor United hentede ham for over 400 millioner kroner. Dette lå ikke i kortene, efter Fernandes kort før sin 18-års fødselsdag – i august 2012 – underskrev en ikke særlig lukrativ kontrakt med Novara, hvor han skulle starte med at spille sammen med deres U/19-hold.

Den selvsikre Fernandes fik indført en klausul i sin kontrakt, at hvis han fik debut for klubbens førstehold i den første sæson, skulle han have en bonus på 300.000 kroner, hvilket var mere, end klubben havde betalt for ham. Efter få måneder i klubben blev bonussen udbetalt, og det åbnede op for et skifte til Udinese. Her skete der ikke meget så i 2016, skiftede han til Sampdoria, hvor han krævede at komme til at spille i nr. 10. Spillet på banen berettigede ikke til dette, men alligevel skete der noget afgørende for Fernandes i denne periode.

I 2017 fik Javier Ribalta – der havde sendt Fernandes til Novara - et job i Manchester United efter han havde været fem succesfyldte sæsoner hos Juventus og han havde ikke glemt Fernandes, der var taget tilbage til Portugal og Sporting Lissabon. Ribalta tog kontakt til Fernandes-agenten Miguel Pinho i april, men der skulle går otte måneder, før skiftet blev gennemført. Fernandes var ellers på ønskesedlen hos Tottenham, men London-holdet endte med at gøre låneaftalen med Giovani Lo Celso til en permanent aftale. Det har de sikkert fortrudt...

Da Fernandes ankom til Old Trafford havde han nogle gode statistikker bag sig. Op til skiftet var han den spiller siden starten af 2017/18-sæsonen, der havde været involveret i flest mål, havde scoret flest mål udenfor målfeltet og skabt flest chancer i den portugisiske liga. Dette er blevet overført til Premier League, hvor Fernandes i færdighederne på banen ligner Pogba bortset fra, at Fernandes ligner en mand, der gerne vil være i Manchester United.

Derudover har han været redningsmanden for Portugals landshold, som da han scorede to gange i den altafgørende 2-0-sejr over favoritdræberne fra Nordmakedonien. De to mål sikrede billetterne til VM i Qatar - scoret af Portugals redningsmand.


Mere om Bruno Fernandes

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik