Fodbold nyheder

Top 10:
Klassespillere med fortid i BL

Af Kasper Clausen

Mange store spillere er i den seneste tid kommet ud af Tyskland. Vi kigger på 10 spillere, der alle har en fortid i Bundesligaen, og som præsterer på højeste niveau lige nu.

Article image
Ritzau-Scanpix

1. Toni Kroos: Tidligere i Bayern München, nu i Real Madrid.
Han er født i det tidligere Østtyskland, og han tog sine første skridt i fodboldens verden i Hansa Rostock, hvorefter han blev håndplukket af Bayern München. Her blev han formet til en af verdens bedste midtbanespillere. Han blev den yngste Bayern-debutant, da han i september 2007 i en alder af 17 leverede to assists i en 5-0 sejr over Cottbus.

Han var i konkurrence med Ze Roberto, van Bommel og Schweinsteiger, og derfor blev han sendt på en 18 måneder lang lejeaftale med Bayer Leverkusen. Herefter vendte han tilbage til Bayern i starten af 2010/11-sæsonen, hvor han var klar til at tage en plads på førsteholdet. Det gjorde han. Han nåede at vinde The Double to gange og Champions League en enkel gang, inden han tog turen til Real Madrid.


2. Mesut Özil: Tidligere i Schalke 04 og Werder Bremen, nu i Arsenal.
Wayne Rooney forlangte en gang, at Alex Ferguson hentede ham til Manchester United, mens han blev beskrevet af Philipp Lahm som 'den mest talentfulde og begavede spiller i Europa', men – præcis som Dortmund-fødte Marco Reus – havde knægten fra Gelsenkirschen, som senere blev et af spillets mest elegante spillere, en svær start i hans barndomsklub. Rot-Weiss Essen hentede ham, inden at Schalke lokkede ham til Veltins-Arena, da han var 16. Han fik 30 ligakampe for Schalke, hvor han fik sin første smag af Bundesligaen, inden han i januar 2008 blev solgt til Werder Bremen. 2008/09-sæsonen vil, på trods af en midterplacering i ligaen, blive husket for Özils afgørende kasse i pokalfinalen, og hans præstationer som blev afgørende for Bremens rejse hele vejen frem til UEFA Cup-finalen.

I et frugtbart samarbejde med Pizarro og Diego blev han registreret for 15 oplæg i Bundesligaen – hvilket kun blev gjort bedre af Wolfsburgs Zvjezdan Misimovic. I den efterfølgende sæson gjorde han det endnu bedre, da han på spektakulær vis bar byrden efter Diegos store skifte til Juventus.


3. Roberto Firmino: Tidligere i Hoffenheim, nu i Liverpool.
Luiz Gustavo, Carlos Eduardo, Maicoseul… Hoffenheim har vist, at de har et godt øje for brasiliansk talent, og Firmino er deres største succes hidtil. Ligesom hans landsmænd ankom han som et uskrevet blad, da han skiftede fra Figueirense i 2011, men han havde i den grad slået sit navn fast, da han forlod Hoffenheim til fordel for Liverpool i 2015. Motiveret af at kunne spille VM på hjemmebane med Brasilien i 2014 var hans sæson i 2013/14 særdeles fremragende. To mål og tre oplæg på kampdag 2 mod Hamburg satte tonen for en sæson, der endte med 16 mål og elleve oplæg fra Firminos side.


4. Kevin de Bruyne, tidligere i Werder Bremen og Wolfsburg, nu i Manchester City.
Hverken Bremen eller Wolfsburg kan påstå, at de oplærte de Bruyne. Den ære tilfalder Genk i hans hjemland Belgien, som lærte ham op, inden Chelsea mente, at han var en investering værd. Modsat hans klubber i Tyskland mente Premier League-mandskabet ikke, at han fortjente en startplads.

Ti mål og ni oplæg på leje hos Bremen i 2012/13 viste, at der kunne være noget gemt i de Bruyne, og hans sensationelle sæson i 2014/15 viste det med alt ønskelig tydelighed. De Bruyne var fællesnævneren i Wolfsburgs bedste sæson, siden de blev mestre i 2008/09. Han havde en hånd med i spillet i 40 af klubbens 72 mål, hvor han slog rekorden for flest oplæg i Bundesligaens historie, da han lagde op til 27 kasser på en sæson, hvoraf tre kom i en 5-3-sejr over hans tidligere klub fra Bremen.

Prisen som årets spiller kom derfor ikke som nogen overraskelse. Overrasket var man heller ikke over den massive interesse, der var for de Bruyne, inden han skiftede til Manchester City.


5. Ivan Rakitić, tidligere i Schalke 04, nu i FC Barcelona.
Selvom Basel spiller en rolle i hans udvikling, var det hans tre-et-halvt år i Schalke, der formede Rakitić til at være den verdensklasse spiller, han er i dag. Gennem den turbulente tid på Veltins-Arena, som faldt sammen med hans tid i klubben, var kroatens kvalitet tydelig at se, når han fik muligheden for at vise det. 'Jeg havde den fornemmelse, at han kunne gøre det samme i en af de helt store klubber', sagde hans tidligere holdkammerat Lewan Kobiashvilli. Den udtalelse kan Sevilla og Barcelona i dag skrive under på!6. Julian Draxler, tidligere i Schalke 04 og Wolfsburg, nu i PSG.
Et værdifuldt fund i et ellers talentrigt Ruhr-distrikt, som omgiver klubben fra Gelsenkirschen. Draxler skiftede til Schalke, før han fyldte otte, og han var en ultra-gammelklog spiller, da han fik debut i en alder af 17 år og 117 dage, hvilket gør ham til den fjerde-yngste debutant i Bundesligaens historie. Barnefjæset skjulte en mand med et gigantisk talent, som nåede at stråle i 117 kampe for Schalke, inden han slog sig til truppen i Wolfsburg, hvor han ledte dem til et fantastisk resultat, da de nåede kvartfinalen i Champions League. Han scorede i sin debut i fire forskellige turneringer for PSG, og han var kaptajn for Tyskland, da de vandt Confederations Cup.


7. Antonio Rüdiger, tidligere i Stuttgart, nu i Chelsea.
En fra en voksende liste af navne fra en bemærkelsesværdig liste med succeser af VfB Stuttgart-talenter, der er udviklet af klubben selv. Den store forsvarsspiller blev kåret til Tysklands bedste U19-spiller i 2012, hvilket var det samme år, hvor han fik sin debut i Bundesligaen to måneder forud for hans 19-årige fødselsdag. Det siger meget, at han har været fremragende for Roma i Italien, som er et land, hvor kunsten at kunne forsvare er i høj kurs. Det banede vejen for et skifte til Chelsea.


8. Leroy Sané, tidligere i Schalke 04, nu i Manchester City.
Med en tidligere senegalesisk landsholdsspiller som far og en tidligere gymnast som mor har Sané haft et forspring. Han har arbejdet hårdt med de gener, som han er blevet givet, og han er blevet et af de mest lovende talenter, Europa har set i den seneste tid.

Han startede med tre år hos Bayer Leverkusens akademi, men det er i Schalke, hans talent er blevet formet til det, vi ser i dag. Det så vi tydeligt i hans gennembruds-sæson i 2015/16, hvor han for alvor viste sig frem i klubbens farver. Mens hans omdømme voksede sig stort, beholdte han fødderne solidt plantet i jorden, hvilket kunne høres, da han beskrev et fremragende kontra-mål mod Stuttgart, som gav Schalke sejren, sådan her: 'Det var et af mine bedre mål'.


9. Sami Khedira, tidligere i Stuttgart, nu i Juventus.
Stuttgarts 'Junge Wilden' fra 2003 er som skrevet ind i Stuttgart-legenderne. Khedira leverede et stort bidrag til en anden generation, som han blev en del af. Han er født og opvokset i den sydvestlige by, hvor han kom frem fra det berømte og proaktive ungdomsakademi sammen med spillere som Andreas Beck og Sardar Tasci, hvor de sammen vandt mesterskabet i 2006/07. Hans mål sikrede et mesterskab, der blev skaffet med en sejr over Cottbus på sæsonens sidste dag, da de slog Schalke af pinden, og vandt mesterskabet med to point ned til Schalke, hvilket afsluttede et eventyr, som viste sig at være starten på hans eget.


10. Henrikh Mkhitaryan, tidligere i Dortmund, nu i Arsenal.
Jürgen Klopp døbte ham 'Micki', da hans efternavn var for svært at udtale, og den armenske stjerne fandt skiftet fra Shakhtar Donetsk til Dortmund lige så svært. Efter to sæsoner hvor hans talent lod vente på sig, eksploderede det i 2015/16, hvor han og Pierre-Emerick Aubameyang fandt hinanden på en destruktiv måde. Aubameyang scorede det år 25 gange, og lagde op til yderligere seks scoringer, men Mkhitaryan var ligeså indflydelsesrig med 20 assists og elleve mål, hvilket fangede Manchester Uniteds interesse med blot et år tilbage af hans kontrakt med Dortmund. Nu er de begge forenet hos Arsenal.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik